GeriBelgin Ekmen Yenilmez Çay saatlerinin vazgeçilmezi olacak: Hatay usulü çökelekli ıspanaklı gül böreği
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çay saatlerinin vazgeçilmezi olacak: Hatay usulü çökelekli ıspanaklı gül böreği

Çay saatlerinin vazgeçilmezi olacak: Hatay usulü çökelekli ıspanaklı gül böreği

Beş çayları, misafir ağırlamaları ve özel günlerde menünün eşsiz parçalarından birisi olan Hatay usulü çökelekli ıspanaklı gül böreği, lezzetli ve doyurucu olmasının yanı sıra kolay tarifi ile de tercih sebebi oluyor. İşte pratik ve kolay börek tarifleri arasında yer alabilecek olan yöresel dokunuşlarla şekillenmiş Hatay usulü çökelekli ıspanaklı gül böreği tarifi…

Malzemeler:
1 adet orta veya büyük boy soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
500 gram ıspanak
1 kase çökelek
1 yemek kaşığı biber salçası (acı ya da tatlı)

Hamuru için malzemeler:
1 kilogram un
Yarım paket yaş veya kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker

Hamuru açmak için malzemeler:
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

İlk önce hamuru yoğrulup dinlenmeye bırakılır ve bu esnada iç harcı için hazırlığa başlanır

İç harcı için ıspanakları ayıklandıktan sonra doğranır.

Soğan ince ince doğrandıktan sonra kavrulur ve altını kapatmaya yakın içine biber salçası eklenip karıştırılır.

Biber salçası soğanlarla birlikte eridikten sonra içerisine doğranmış ıspanaklar konulur ve ıspanaklar suyunu çekene kadar çok az kavrulduktan sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.

Soğuduktan sonra içerisine çökelek eklenir.

Mayalanan hamurdan cevizden biraz büyük parçalar halinde yumaklar ayrılır.

Eller bolca yağa batırılıp, hamur parçaları sert bir zemin üzerinde el yordamı ile ince olacak şekilde açılır. (Açılan hamurun yapısı oval olacaktır.)

Açılan hamurun arasına hazırlanan iç harcı eklenir ve sonra rulo haline getirilir.

Rulo haline gelen hamura kıvırarak gül şekli verilir.

Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra üzerlerine arzuya göre susam, çörek otu serpilir.

Kalan yağa eller batırılarak böreklerin üzerine sürülür ve önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırına atılır.

Her fırının pişirme süresi farklı olduğu için sık sık takip etmek faydalı olacaktır.

Deneyen herkese afiyet olsun :)

Tarifle ilgili her türlü sorunuzu, Instagram hesabım aracılığıyla çekinmeden yöneltebilirsiniz.

Instagram: @belginekmen

False
Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle