’Laiklik tartışmaya açılamaz’

CEM Vakfı Başkanı Prof. İzzettin Doğan’ın çağrısı üzerine, Bostancı Kültür Merkezi’ndeki 450 STK temsilcisi ile başta Almanya olmak üzere Hollanda, Belçika, Fransa, Arnavutluk, Makedonya, Kosova, Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen ’inanç önderleri’nin katıldığı ’İnanç Özgürlüğü ve Anayasa’nın Değerlendirilmesi’ konulu toplantıdan sonra yayınlanan sonuç bildirgesinde laikliğin tartışmaya açılmaması vurgusu yapıldı.

Haberin Devamı

Bildiri özetle şöyle:

- Anayasa çalışmalarında ’Atatürkçü, laik cumhuriyetin temel değerleri’ hiçbir bahane ile tartışmaya açılamaz ve bu değerlerin tüm gereklerinin yerine getirilmesinden geri kalınamaz.

- Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşı olarak kabul edilen laiklik, devlet faaliyetlerinin icrasında hiçbir şekilde tartışmaya açılamaz.

- Alevi İslam inancını benimseyenler de dahil olmak üzere tüm inanç gruplarının din ve vicdan özgürlükleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9. maddesi ve AİHM’nin bu konudaki kararların özünü yansıtacak şekilde Anayasa taslağında yer almalıdır.

- Din ve Ahlak Bilgisi’nin okullarda ders olarak okutulması faydalı, ancak zaruri değildir. Bu itibarla bu derslerin seçmeli ders olarak yer alması daha yararlı olacaktır.

Bu arada Alevi Bektaşi Federasyonu’nun 3. genel kurulunda konuşan Genel Başkanı Selahattin Özel, Türkiye’de son birkaç ay içinde yaşananların gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek şöyle dedi:

"Bugün neredeyse Kürt-Türk çatışmasının kamplaştırılmaya çalışıldığı bir dönemde, gerçekten aklıselim olan Alevi ve Sünni herkesi ciddi görev bekliyor. Türkiye, daha da karanlıklaşmaya başladı. Karanlığı aydınlığa çıkartmak hepimizin işi."

Alevilerin toplantısına hükümet ve AKP’den temsilcilerin katılmadığı öğrenildi.

Sarıkamış 1935... Gör ve ağla

Haberin Devamı

’Laiklik tartışmaya açılamaz’

BU fotoğraf 29 Ekim 1935 yılında Sarıkamış’ta bir Cumhuriyet Bayramı’nda çekilmiştir.

Bu fotoğrafa bakarak bugün birçok vilayetimizin 1935 Sarıkamış’ından daha geride olduğunu görebilirsin.

Pankarta dikkat eder misiniz, ne söylüyor? Değişen bir şey yok; yine ülkenin, devrimlerin, istiklalin sahibi ordu ve "ona saygı" diyorum.

(Prof. Dr. Bingür Sönmez’in arşivinden alınmıştır)

Kitaplar

SAYGI Öztürk, yeni ’Sınır Ötesi Savaşın Kurmay Günlüğü’ (Doğan) kitabında, Birinci Kuzey Irak Operasyonu’nun bilinmeyen yanlarının öyküsünü anlatıyor. Tezkereden sonra Kuzey Irak’a operasyon yapılacak mı, yapılmayacak mı tartışmaları öncesinde ilginç bir çalışma...

Prof. Emre Kongar, ’Demokrasimizle Yüzleşmek’ (Remzi) kitabında ’demokrasimizi korumak ve geliştirmek için nerelerde, neler yapılabilir’i anlatıyor. Ayşe Kilimci ’Ah Benim Akortsuz Kalbim’de (Altın Kitaplar) 1968’den 12 Eylül’e bir dönemi ve bu dönemin gençlerini; Selcan Taşcı da ilk romanı ’Bedel’de (Bilgeoğuz), ülkücülerin ’vatan müdafaası’nı anlatıyor. Faruk Mercan’ın son araştırması ’Onlar Başroldeydi’de (Doğan) Özal’ın Kürt sorununu bitirme projesi’, 1988-94 arasında Ankara’yı sarsan 16 suikast, ASALA; MOSSAD gibi konular üzerinde çarpıcı bilgiler veriyor. ’Akıl Oyunu-Aynanın Arkası’nda Kalan Gerçekler’ (Alfa) kitabında Erol Mütercimler, "Akıl oyunları peşinde koşan iktidar ve her alandaki güç sahipleri unutmasın ki, ’akıllı oyunları’ her zaman galip gelecektir!" uyarısında bulunuyor. Mustafa Balbay, ’Balkanlar’ (Cumhuriyet) kitabında Balkanlar’la ilgili birçok bilinmezi ortaya koyuyor. Ve diğerleri... Neval Kavcar ’Anadolu’dan Türk Mührü Siliniyor-Sivil İhanet’ (Kabara Yayınevi), Cemal Anadol, ’Sorularla Kısa Türk Tarihi’ (Pozitif), Cengiz Erşahin’in derlemeleri ’Mutluluğa Götüren Sözler’ ve ’Başarıya Götüren Sözler’ (Tutku), Serhan Yedig’in Prof. Mikdat Kadıoğlu ile yaptığı söyleşisi; ’99 Sayfada Küresel İklim Değişimi’ (Türkiye İş Bankası), Şakir Süter ’Fıkralar/Fıkracılarımız’ (Başlık).

Biliyor musunuz

DOLMABAHÇE’deki çalışma ofisinden başka İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Merter’deki binasını önceki akşam 3. kez kullanan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Vali Muammer Güler, Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’la üç saat süreyle görüşerek birlikte balık yediğini ve 21.00’de de Ankara’ya döndüğünü...

Haberin Devamı

Mesaj Panosu

"CUMHURBAŞKANI ve Başbakan, ’Ne mutlu Türküm diyene’ sözünü bugüne dek ağızlarına almadılar. Ben de bu sözü dedirtinceye kadar çağrılarımı sürdürmeye devam edeceğim."

Nurettin KAPTAN-ANKARA

Yazarın Tüm Yazıları