Laik Cumhuriyet’ten seçim manzaraları

Erdoğan'ın oturduğu Üsküdar Emniyet Mahallesi muhtar adayı Ayşe Aygün diyor ki: ‘‘Mahalleme devlet yardımlarını ulaştıracağım.’’

G.O.Paşa’nın Karadeniz Mahallesi muhtar adayı Nuri Öğüt, ‘‘Allah seçmenlerin beynine nüfuz ederek muhtar olmamı sağlayacak’’ diyor.

Kim kimi neden fişliyor

KARA Kuvvetleri Komutanlığı'nın haber toplama planı çercevesinde ‘‘bölücü ve yıkıcı faaliyette bulunan kişi ve kurumlar’’ başlığı altında ilgili birimlere gönderdiği yazının sıradan bir bilgi toplama faaliyeti olarak kabul edilmesi gerekir.

Sayılan kişi ve kurumların çeşitlilik arz etmesi, hepsinin potansiyel tehlikeli kişi ve kurum olarak kabul edildikleri anlamına gelmez.

Böyle bir bilgi toplama faaliyeti, bu kişi ve kurumların fişlenmesi sonucunu da doğurmaz.

Hukuki dayanağını tartışma vesilesi yapıp farklı görüşlü kişi ve kurumların Silahlı Kuvvetler tarafından hedef alınacağı, tipik bir Silahlı Kuvvetler paranoyasıdır.

Eğer bu istihbarat faaliyetleri, iddia edildiği gibi önemli sonuçlar doğursaydı devletin en yüksek memuriyet görevlerinde, Silahlı Kuvvetler ve cumhuriyetin temel nitelikleri konusunda farklı görüşlere sahip kişiler bulunmazdı.

Kıbrıs'ta ‘‘al-ver’’lere girişildiği, Kuzey Irak'ta Türkiye'nin bütün hassasiyetlerinin geçici anayasa ile ortadan kaldırıldığı bu konjonktürde mal bulmuş mağribi gibi Silahlı Kuvvetler'e en acımasız eleştirilerin, ‘‘tatlı su AB'cileri’’nden ve ‘‘ABD muhipleri’’nden gelmesi de ayrıca calibi dikkattir.

Sühan ÖZKAN-Eski milletvekili-İSTANBUL

Milli Görüş ve türban

TÜRK-Alman Dostluk Federasyonu (DTF) Genel Başkanı Ali Kılıç geçenlerde Kuzey ve Güney Bavyera Dernekleri yöneticileriyle Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Dr. Günter Beckstein'ı ziyaret ettiler. Gündemde üç konu vardı.

Yöneticiler Türkiye'in AB sürecinde desteklenmesi, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Türkiye'nin AB üyeliğinin seçim malzemesi yapılmaması ve türban konusunda hassasiyet gösterilerek, toplumun bu konuda kutuplaştırılmaması gerektiği konusunda düşüncelerini aktarırlar.

Beckstein her yıl tatilini Türkiye'de geçiren bir politikacıdır.

Kendi düşüncesinden çok parti disiplini ile hareket ettiğini ifade ederek şöyle konuşur:

‘‘Geçtiğimiz günlerde Türkiye uzun vadede AB üyesi olabilir şeklinde bir ifade kullanmıştım. Bunun üzerine Eyalet Başbakanı Dr. Edmunda Stoiber beni cep telefonu ile arayarak, neden böyle bir açıklama yaptığımı sordu ve yaklaşık bir saat bu konuyu konuştuk. Türkiye'ye özel statülü üyelik verilmelidir. Ayrıca, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde elbetteki Türkiye seçimlerin ana tartışma konularından biri olacaktır. Almanya'daki türban tartışmasının arkasında Milli Görüş bulunmaktadır. Ulm'de Milli Görüş Camii tehlikeli çalışmalar yapmaktadır.’’

Hangi yüz

KÜLTÜR
ve Turizm Bakanlığı, yeni tanıtım afiş ve filmlerinde 2002 Dünya Güzeli Azra Akın'ın enfes bir fotoğrafını kullanmış. Ana tema olarak da, ‘Gülümsememiz sizi bekliyor’ sloganı altında Azra Akın, ‘Türkiye’nin yeni yüzü' olarak bize gülümsemekte. Buraya kadar gerçekten çok hoş ve güzel... Ancak, başta Sayın Erdoğan, Arınç, Gül, Babacan olmak üzere Bakanlar Kurulu üyelerinin ve AKP milletvekillerinin tamamına yakınının eşleri Türkiye'nin ‘hangi yüzünü’ temsil ediyorlar acaba?

Gelin de kendi kendinize sormayın.

Akar DURU

Biliyor musunuz?

DSP Genel Başkanı Ecevit'in yerel seçim turuna yarın Adana'dan başlayacağını, pazartesi günü Küçükçekmece Belediye Başkanı DSP'li Halidun Özbatur'u ziyaret edeceğini... DSP Beylikdüzü Belediye Başkan adayı Muzaffer Alper'in ne pahasına olursa olsun seçim kazanma hırsı içinde olmadığını, sadece gerçekleri söyleyerek siyaset yapacağını söylediğini (www.muzaffer.org)...

Biliyor musunuz

Mesaj panosu

BÜYÜKŞEHİRLER
başta olmak üzere kentlerimizde büyük bir otopark sorunu var. Yıllarca belediyeler otopark parası olarak para aldıkları halde bu soruna çözüm bulamadılar. Seçim öncesi adaylardan otopark sorununu çözecek somut proje sunan yok. Nasıl çözülecek bu sorun? Lütfen adaylara sorar mısınız?

Ali AYDOĞAN-ANKARA

TOPLUMSAL
huzurumuzu bozan, çevre kirliliğine ve israfa yol açan bayrak ve afiş yarışına son vererek sağlıklı bir çevrede huzur içinde yaşayalım. Adayları bayrak asmamaya davet ediyoruz.

Faruk HANÇER-Tüketici Hakları Merkezi Hukuk Komitesi Başkanı-ESENLER
Yazarın Tüm Yazıları