Kuvayı Milliye Yılı’na girdik

Kuvayı Milliye’nin başlamasının 90.yıldönümünde Egeli yurtsever şair merhum Şükran Kurdakul, BESAM ve Petrol-İş’e bağlı işçiler tarafından anlamlı biçimde kucaklandı.

Şairler ve işçiler Şükran Kurdakul’u andı

Karşıyaka kökenli devrimci şair ve Ege’nin tanınmış kültür adamı Şükran Kurdakul, "Kuvayı Milliye’nin 90.Yılı" çerçevesinde Konak Belediyesi salonunda anıldı. Şair Recai Atalay, şair Asım Öztürk, şair Yaşar Aksoy, tiyatrocu Cihangir Turantaş’ın panelist olduğu anma töreninde, Petrol-İş’e bağlı işçiler yurtsever şairin şiirlerini okudu. Fotoğrafta saz çalan kaynak ustası Yılmaz Demiray, Kurdakul’un "İzmir’in İçinde Amerikan Neferi" şiirini okuyan ise, işçi emeklisi Nevzat Sütçü’dür.

KUVAYI MİLLİYE’nin 90. yıldönümüne girdik. Bundan 90 yıl önce, şehit gazeteci Hasan Tahsin’in İzmir’i işgal eden Yunan Ordusu’na karşı ilk kurşunu atmasıyla, Anadolu’da sivil direniş başlamıştı.

4 gün sonra ise Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkmasıyla, "Anadolu İhtilali" kıvılcımlandı ve Türk Devrimi’ne giden yolda bağımsızlık savaşımız yanardağ gibi alevlendi.

"Kuvayı Milliye’nin 90. Yılı"nı kutlamak için İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Yörük Ali Efe’nin torunu Uşak Valisi Kayhan Kavas’ın da bulunduğu Afyon, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Manisa, Aydın valileri, sürekli toplantı düzenleyerek yılın yol haritasını çizmeye başladı. İzmir Valisi Cahit Kıraç, "Kuvayı Milliye bir milletin özbenliği ile işgal güçlerine karşı gösterdikleri mücadeledir. O dönem yaşananları yeni nesillere anlatmalıyız" dedi. Sürekli irtibatta olduğum Uşak Valisi sevgili dostum Kayhan Kavas da, bu yılın anlamlı geçmesi için var gücüyle çalışıyor.

İÇTEN ANMA

Bu anlamlı yıla girer girmez, Ege’den yetişmiş kahraman şair, büyük Kuvayı Milliyeci Şükran Kurdakul’u, Konak Belediyesi Kültür Merkezi’nde andık.

BESAM’ın (Bilim ve Edebiyat Sahipleri Meslek Birliği) düzenlediği etkinliğe, özellikle Aliağa’dan gelen "Petrol-İş Sendikası" işçileri ve kurdukları "Ayaktakımı Tiyatrosu" sanatçıları renk kattı.

"Şükran Kurdakul Belgeseli"nin izlenmesinden sonra, BESAM İzmir Temsilcisi şair Recai Atalay, şair Asım Öztürk, gazeteci-yazar ve şair Yaşar Aksoy ile Petrol-İş Sendikası Tiyatro Eğitmeni Cihangir Turantaş’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, Kurdakul’un edebi kişiliği, yapıtları, şiirleri, örnek devrimci tutumu, yurtsever inançları ve Kuvayı Milliyeci mücadele adamlığı tartışıldı. Etkinlikte görev alarak saz çalan kaynak ustası Yılmaz Demiray, şiirleri okuyan işçi emeklisi Nevzat Sütçü, işçi kızı İlke Kılınç, işçi temsilcisi Ebru Er sürekli alkışlandı.

YURTSEVER ŞAİR

2004 yılında kaybettiğimiz Şükran Kurdakul, 1940 kuşağının temsilcilerinden önde gelen yurtsever şairdi. Amerikan emperyalizmine karşı kahramanca göğsünü açmış yiğit bir anti-emperyalistti. Kurdakul’un yurtsever ve anti-emperyalist şiirleri, dünyamızı ve bölgemizi kan gölüne çeviren "Amerikan Haydutluğu"nun tahribatı günümüzde çok daha net biçimde ortaya çıktığı için, çok büyük bir gerçeklik ve ileri görüşlülük taşımaktadır.

Karşıyaka eski Belediye Başkanı Kemal Baysak zamanında ismi verilen 1719 numaralı sokağa, tüm İzmir kaldırımlarına ve TÜYAP kitap fuarlarımıza, başında proleter şapkası, o narin endamı ve pembe yanaklarıyla bir ilerici kalite getiren; Namık Kemal’lerin, Tevfik Fikret’lerin, Nazım ve Mehmet Akif’lerin çağından arta kalmışçasına yursever tavrı ile bizi büyüleyen Şükran Ağabeyi, çok ama çok özledik..

GAZİ ÇOCUĞU

Vatanın bölünmezliği ve ulusal bağımsızlığı, aydınlanma devrimi çizgisinde kalkınması, halkın geniş yoksul kesimlerinin ekonomik ve sosyal refaha kavuşması, Amerikan emperyalizmine hizmet eden dinci işbirlikçiliğe ve etnik bölücü teröre devrimci ruhla karşı çıkılması açısından, önder bir kişilik sergilemiş, bir yaşındayken kaybettiği İstiklal Savaşı gazisi babası Binbaşı Mehmet’in yüreğini yaşamı boyunca taşımış olan Şükran Kurdakul’u, bir ağabey, bir baba, bir kardeş, bir istiklal savaşı mücahidi gibi severdik.

Onu bu yıl, bir çok kez gündeme getirmek boynumuzun borcu olsun!..

ÖNEMLİ BİLGİ: Kuvayı Milliye yazılarım, arka arkaya devam edecektir.. Çünkü ilk kurşunumuzu atan Hasan Tahsin’e iftiralar çoğalmaktadır, 9 Eylül’de İzmir Hükümet Konağı’na bayrağımızı çeken üç kişiden, ikisinin yani Teğmen Ali Rıza Akıncı ile Teğmen Hamdi Yurteri’nin ismi yok edilmek istenmektedir, İzmir’i Mustafa Kemal’in yaktığı yaygın biçimde iddia edilmektedir. İzmir üzerindeki Yunan ve Ermeni hak iddialarına tam bir işbirlikçi ruhuyla yandaşlık yapılmaktadır. Hepsiyle, tüm bu geniş cepheyle, tek başımıza savaşacağız, ilgiyle izleyeceksiniz!

AĞIT DEĞİL

Gücünüz varsa sizin

Sözcüğü tutuklayın

Öğrenci, kitap, türkçe

En güzel kavramı dilimin

Özgürlüğünü tutuklayın

*

Ben ki düşünüyorum

Var olduğumdan beri

Silahlar bana dönük

Savaşlar sizin için

Gücünüz varsa artık

Usumu tutuklayın

*

Açtı kendini, bir bayrak gibi işte

Ölümün üzerinde Hasan Tahsin..

Bu silah başka silah

Bu ölüm başka ölüm

Gücünüz varsa sizin

Ölümü tutuklayın.

ŞÜKRAN KURDAKUL

İZMİR’İN İÇİNDE AMERİKAN NEFERİ (1968)

İzmir’in içinde Amerikan neferi

Nereye baksam.

Cemseler mi, cipler mi, arabalar mı..

Bu mu benim Güzelyalım,

Bu mu benim Karşıyakam.

Bre dostlar gönlünüze sığar mı,

İzmir’in içinde Amerikan neferi

Yiğit olan evinde duramaz gayrı

*

Bir deniz ansıyorum, bizim körfezin denizi.

Özgür alabildiğine özgür ve zeybek

Bir adam görüyorum Harmandalı

Çok adam görüyorum kavgada

Eller yukarı, başlar yukarı

Yaprak mı dökülürmüş İzmir’in kavağında.

*

İzmir’in içinde Amerikan neferi

Anaaa, Kordon’da geziyor, bayrak yırtıyor

Anaaa, yargılanmıyor adam öldürdüğü halde.

Bre dostlar elimiz böğrümüzde kalıyor

Nerde Reddi-i İlhak, Hasan Tahsin nerde?

İzmir’in içinde Amerikan neferi

Yiğit olan evinde duramaz gayrı!

Balıkesir-Bigadiç’e büyük emek verdi

Fotoğrafta, Şükran Kurdakul, Balıkesirli tanınmış avukat ve BİKEV Başkanı Sedat Ulus ile görülüyor.(1997) Hemen bir sıra gerilerinde eşi Selma Kurdakul bulunmakta. Selma ve Şükran Kurdakul, "Bigadiç Kültür ve Eğitim Vakfı"nın (BİKEV) kuruluşuna öncülük ederek, "Bigadiç Rüştü Koray Kız Öğrenci Yurdu"nu yarattılar ve bölge kızlarına sahip çıktılar.

Şükran Kurdakul sevenleriyle birlikte

1992 yılında Karşıyaka Belediyesi, başkan Cihan Türsen zamanında, "Şükran Kurdakul’a Saygı Günü" tertiplemişti. Yaşar Aksoy’un yönettiği ve konuk şairin çok duygulandığı bu toplantının sonunda, Şükran Kurdakul’un yakın çevresini oluşturan tüm edebiyatçı ve kültür adamları toplu fotoğraf çektirdi. Tarihi önemi büyük olan fotoğrafta, ön sıra, Atatürk İl Halk Kütüphanesi eski Müdürü Fatma Gümüş, İzmir Arkeoloji Müzesi eski Müdürü Arkeolog Hasan Tahsin Uçankuş, Karşıyaka Kültür Müdürü, Y.Mimar Şükrü Kocagöz, Yaşar Aksoy, şair Asım Öztürk, tiyatrocu Bilgehan Oğuz, şair Hidayet Karakuş, Fulya Turantaş. Orta sıra: Şair Yusuf Alper, tiyatro sanatçısı Cihangir Turantaş, Şükran Kurdakul, ressam Orhan Kartal, ünlü şair ve eleştirmen Turgay Gönenç. Arka sıra: Şair Necati Yıldırım, Egeli büyük romancı Samim Kocagöz, Karşıyaka Lisesi kurucu müdürü Hilmi Ziya Apak, yazar Hasan Devrim, yazar Alpaslan Berktay, Hüseyin Yurttaş, Efdal Sevinçli. (Fotoğraf:Yaşar Aksoy Arşivi)
Yazarın Tüm Yazıları