Kültür başkenti İstanbul

İSTANBUL görsel sanatlar açısından da kültürün başkenti olmaya hak kazanıyor, hatta kazandı.

Dünyanın bir numaralı bienali olan Venedik Bienali’den bir seçki, İstanbul Modern’de sergileniyor.

"51. Uluslararası Venedik Bienali’nden bir seçki"nin küratörü Rosa Martinez.

Serginin adı Venedik-İstanbul. Çağdaş sanatın en güncel, en yeni, en başkaldıran örneklerini İstanbul’da görebileceğimizi söyleselerdi kısa bir zaman önce, inanmazdık.

Serginin güzel de bir kataloğu var. İki dilde hazırlanan kataloğu, bu tür sergiler için vazgeçilmez bir başvuru ve rehber niteliği taşıyor.

Nedim Gürsel, katalogdaki Venedik-İstanbul başlıklı yazısında, iki şehir arasındaki benzerliklere değiniyor:

"Venedik’le İstanbul’un benzerliği ilk bakışta göze çarpmayabilir. Oysa Bizans’tan bu yana yakın ilişki içinde olmuş bu iki kent de bana göre narsisik kentlerdir."

İstanbul Modern
’in Baş Küratörü Rosa Martinez, "Venedik Bienali’nden İstanbul Modern’e. Sanat Nasıl Seyahat Eder?" adı katalogdaki yazısında ilgi çekici bir saptamada bulunuyor:

"Venedik-İstanbul projesi, sanatın, nasıl bienallerden müzelere doğru seyahat edebileceğini ve bu aktarım aracılığıyla nasıl yeni anlamlar kazanabileceğini gösteriyor."

* * *

PERA MÜZESİ
’nde de 20 Ekim 2006 tarihinden itibaren iki sergi görebilirsiniz:

Biri; Rembrandt ve Çevresi-Desenler adını taşıyor.

Museum Boijmans van Beunungen’den getirtilen desenler için bir de katalog hazırlandı.

Bu yıl bütün dünyada Rembrandt’ın doğumunun 400. yılı dolayısıyla eserleri sergileniyor.

Ayrıca Suna ve İnan Kıraç’ın koleksiyonu Eski İstanbul Fotoğrafları’ndan derlenen "Konstantiniyye’den İstanbul’a - XIX. yüzyıl ortalarından XX. yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası Fotoğrafları" da, eski İstanbul’u bize tanıtması açısından önemli bir belgesel niteliği taşıyor.

* * *

İKİ
müzeyi gezerek hafta sonunuzu sanatla süsleyebilirsiniz.



Sevgili dostum YKY Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çavaş, Yağmurlu Bir Günde İki Sergiden Notlar yazım üzerine aşağıda okuyacağınız bir düzeltme gönderdi.

İlgisine, dikkatine teşekkür ederim.

"Gabriel’in kitabı aynı anda iki ayrı dilde ve iki ayrı kitap olarak yayımlandı. Öbürü ise iki farklı baskı yaptı. Her iki kitap da Yapı ve Kredi Bankası için özel olarak hazırlanmıştır. Albert Gabriel, La Turquie: terre d’histoire et d’art ve Türkiye: Tarih ve Sanat Memleketi (Azra Erhat çevirisi). Fransızca ve Türkçe olarak, Yapı ve Kredi Bankası’nın kuruluşunun 10. yıldönümü nedeniyle yayımlandı (1954). Fotoğraflar: Othmar Pherschy, Basın Yayın ve Turizm G. Müdürlüğü, İlhan Arakon.

Yahya Kemal Beyatlı, Abdülhak Şinasi Hisar ve Ahmet Hamdi Tanpınar, İstanbul. Yapı ve Kredi Bankası’nın kuruluşunun 10. yıldönümü nedeniyle yayımlandı (1954). Fotoğraflar: Othmar Pherschy, İlhan Arakon. Kapak: Emin Barın. 2. baskı ise Yapı ve Kredi Bankası’nın kuruluşunun 30. yıldönümü nedeniyle yapıldı (1974). Fotoğraflar: Sami Güner. Kapakta fotoğraf kullanıldı.
Yazarın Tüm Yazıları