Köylüye kasabalıya güzel sanatlar servisi

Haberin Devamı

İZMİR’in köklü sanat kurumlarının sanatçılarından oluşan Turkish Brass Ensemble Orkestrası, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında özellikle köyler, kasabalarda konserler vererek halkımızla güzel sanatları buluşturuyor. Orkestranın genel sanat yönetmeni Kenan Gökkaya, annesinin anlamlı sözleri üzerine oluşturdukları bu projenin çok daha fazla yere ulaşması için var güçleriyle çabaladıklarını anlatıyor.

- Özellikle köylerimizde ve kasabalarımızda konserler veriyor, müthiş projeler yapıyorsunuz. Bu proje nasıl doğdu, ne zamandır devam ediyor?
- İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eski Müdürü, Tuba Sanatçısı ve Turkish Brass Ensemble Genel Sanat Yönetmeni olarak 2000’den bugüne, İzmir Devlet Opera ve Balesi, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, D.E.Ü. Devlet Konservatuvarı, E.Ü. Devlet Konservatuvarı, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, TRT gibi İzmir’in köklü sanat kurumlarının sanatçılarıyla uyguladığımız bu projenin amacı gönülden bir yaklaşım aslında. Annemin bana tavsiyesi olan ‘Aldığınız kültürü doğduğunuz topraklara da getirin’ sözünden yola çıkarak, yerleşik sanat mekanlarına ulaşma imkanı olmayan köylerimizde, kasabalarımızdaki insanlarımızı ve özellikle de çocuklarımızı bir kez olsun her türlü araç, gereç, yol ve yöntemi kullanarak güzel sanatlarla buluşturmak.
- Nasıl tepkiler alıyorsunuz, hayatında ilk kez senfoni orkestrası dinleyen vatandaşlarımız neler söylüyor?
- Bir vatandaş şu ifadelerle, ‘Ne güzelmiş, bugüne kadar ömrümüzü boşa geçirmişiz’ demişti. Bir keresinde de küçük bir çocuk ‘Çok üzüldüğümde ya da ağladığımda hani annem başımı okşar, sırtımı okşar içime bir ılıklık düşer ya öyle hissettim’ demişti.

Haberin Devamı

Köylüye kasabalıya güzel sanatlar servisi

‘SENFONİ GELECEK’ DİYEN MUHTARA İNANMIYOR
- Bugüne kadar nerelere gittiniz, ne gibi konserler düzenlediniz?

- Köy ve kasaba okullarında, üniversitelerde, hastanelerde, huzurevlerinde, ıslahevlerinde, tarihi mekanlarda, antik kentlerde konserler gerçekleştirdik. Bunlardan bazıları Salihli Çamur Hamamı Köyü, Allah Diyen Köyü ve Gökkaya Beldesi ,İzmir Menderes Çatalca Köyü, Bayındır Yakapınar Köyü, Urla Kuşçular Köyü, Balıkesir Edremit Mehmetalan Köyü ve Zeytinler Beldesi. Kütahya Çavdar Yenice Armutçu Köyü, Buca Belenbaşı Köyü, Akhisar Ballıca Köyü, Ordu Mesudiye Aşağı Gökçe Köyü ve Türk Köyü, Klazomenai Antik Kenti, Urla Hersekzade Ahmet Paşa Hamamı, Akhisar Teatrya Harabeleri, Aizonai Antik Kenti Zeus Tapınağı,Bodrum Tarihi Açıkhava Tiyatrosu, Denizli Pamukkale Hierapolis Antik Kenti, Çanakkale Asos Antik Kenti ve daha hatırlayamadığım bir çok köy ve tarihi mekan.
- Bu yerlerde ilginç bir anınız var mı?
- Muhtarın, ‘Köyümüze senfonik müzik ve sanatçılar gelecek’ dediğinde, köy sakinlerinin inanmaması ve bizim köye girdiğimizde yüzlerindeki yarı mahcubiyet ve büyük mutluluk en büyük anımızı oluşturuyor.

Haberin Devamı

Köylüye kasabalıya güzel sanatlar servisi

ÖZELLİKLE ÇOCUKLARA PROJELER YAPMAK İSTİYORUZ
- Peki sanatçılarınız bu deneyimden nasıl etkileniyor, ne düşünüyorlar?

- Sanatçılarımız köylerimizin doğal güzelliklerinden, köylülerimizin doğal yaşamından ve davranışından, özellikle de misafirperverliklerinden ve yerel kültürlerini tanımış olmaktan dolayı çok mutlu oluyor. Ayrıca kentlerin dışında yaşayan insanlarımıza ve çocuklarımıza güzel sanatlarla sımsıkı sarılmanın hazzını yaşıyorlar.
- Bundan sonra ne gibi projeleriniz var, nerelere gideceksiniz?
- Bundan sonra özellikle çocuklarımıza yatırım yapmak istiyoruz. Çocuk şarkıları projemizi hayata geçirerek onlara, anneyi, babayı, okulu, öğretmeni,vatanı, bayrağı, doğayı, hayvanları, yeşili, kitapları vb. sevdiren çocuk şarkıları çalıp, onlarla birlikte okul okul söylemek istiyoruz. Ayrıca milli bayramlara ve özel günlere yönelik özel projeler hazırlarken, bize ulaşan herkese ve her yere ulaşmaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Köylüye kasabalıya güzel sanatlar servisi

BU PROJE BİZ SANATÇILAR İÇİN ÇOK ÖZEL
- Bu projenin sizler içi anlamı ne?

- İzmirli sanatçılar olarak güzel sanatları özellikle de çoksesli müzik kültürünü sosyal sorumluluk projeleri kapsamında okul öncesi, okul sırası ve okul sonrası bütün insanlarımızla buluşturmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de en büyük ivmeyi sağlayan, yürüyüşümüzü koşuya dönüştüren, güzel sanatlarla buluşmanın heyecanını her türlü davranış ve sözlerle bize ifade eden Anadolu insanımıza ve çocuklarımıza teşekkür ediyor ve önlerinde saygı ile eğiliyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları