Konservenin öyküsü

Napolyon’u o ünlü duruşuyla mı hatırlarsınız, “para, para, para” sözüyle mi?

Haberin Devamı

Yoksa tarihle biraz daha yakından ilgilenenlerden misiniz siz de? Yani, ünlü komutanın Avrupa fatihi olma arzusunu bilir misiniz?
Evet o, Avrupa’yı fethetmek için defalarca kez yolculuğa çıktı ordusuyla birlikte. Bu yolculuklarda yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri de yiyecekti hiç şüphesiz.
Dönemin saklama teknikleri ancak salamura ve füme ete yetiyordu. Askerler için en büyük değişiklik ise ete reçel ve peynir katık etmekti. En sonunda hükümet bir etkinlik başlattı, sebze ve meyveleri özelliklerini bozmadan saklayabilen tekniğe 2 bin frank ödül vereceğini açıkladı.
İşte şekerci dükkanı sahibi olan ve hayatının bir dönemini mahzenlerde şarap yapmakla geçiren Nicolas Appert de bu ödülü hak etmek için çalışanlardan biriydi. Yiyecekleri kapalı cam kavanozlara koyarak özellikleri bozulmadan saklamayı başardı ve konservenin babası olmaya hak kazandı.
Konservenin babası, o tarihten itibaren de ordunun yiyecek işleriyle görevlendirildi. Yapılan savaşlar sırasında bu cam kaplar İngilizler’in eline geçince de olan oldu ve camı çok ağır ve kullanışsız bulan İngilizler besin maddelerini metal kaplarda tutmayı icat etti. Şimdilerde sıradan bir bakkala girip konserve yiyecekler alabiliyorsak eğer, bunu büyük ölçüde Appert’e borçluyuz.

TEKKE ÇORBASI

Haberin Devamı

Hamur için;
· 2 su bardağı un
· 2 çay kaşığı tuz
· Alabildiği kadar su
Çorba için;
· 100 gram az yağlı kıyma
· 1 adet büyük boy
kuru soğan
· 25 gr tereyağı
· 1 tatlı kaşığı
domates salçası
· 1 çay kaşığı biber salçası
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 yemek kaşığı kuru nane
· 10-12 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI
Un ve tuzu derin bir kaba koyun. Suyu azar azar ilave edip yoğurarak hafifçe ele yapışan ve kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edin.
Hamuru iki eşit parçaya ayırıp parçaları hafif unladığınız tezgahta hazır yufka büyüklüğünde açın. Yufkaları 1-2 santimlik kare parçalar elde edecek şekilde dilimleyip bir tepside bekletin.
Diğer taraftan tereyağı, incecik doğranmış soğan ve kıymayı bir tencereye koyup karıştırarak kavurun. Salçayı ilave edip 1-2 dakika daha çevirdikten sonra sıcak suyu aktarın.
Tuz, karabiber ve naneyi de serpiştirin. Kaynamaya başlayınca hamurları ilave edin. Hamurlar iyice yumuşayıp çorba kıvamına gelince ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları