Klonlanmış telefon ayıplı mal sayılacak

IMEI numarası klonlanmış cep telefonları bundan böyle Tüketici Yasası’nın dördüncü maddesi gereği, ayıplı mal sayılacak.

Sanayi Bakanlığı’nın yeni düzenlemesine göre, müşterilerine klonlanmış cep telefonu satan firmalar, sattıkları bu telefonlar için ya değiştirmek ya da para iadesinde bulunmak zorunda kalacak. Ayrıca, ithalatçı firmaların sorumluluktan kaçmasını önlemek için faturaların üzerinde Imei numarasının yanı sıra ithalatçı firmanın da adı yer alacak.

SANAYİ ve Ticaret Bakanlığı, Imei numarası klonlanmış cep telefonlarını Tüketici Yasası’nın dördüncü maddesi kapsamına dahil etti. Böylece, müşterilerine klonlanmış cep telefonu satan firmalar, sattıkları bu telefonları "ayıplı mal" kapsamında değiştirmek ya da para iadesinde bulunmak zorunda kalacak.

Telekomünikasyon Kurumu, kayıt dışı cep telefonu satışını engellemek amacıyla Imei numarası klonlanmış telefonları üç aydır kullanıma kapatıyor. Telekomünikasyon Kurumu, bugüne kadar 1 milyon 300 bin telefonu görüşmeye kapattı. Ancak, yeni satılan cep telefonlarının da klonlandığı gerekçesiyle kapatılması, müşterilerin mağdur olmasına yol açıyor. Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, Özellikle klonlanmış telefonlarda yenilerinin kapatılma yoluna gidilmesi, fiyatı 2 bin YTL’yi bulan faturalı cep telefonlarında sorun yaşanmasına neden oluyordu. Buna da, gerek satıcıların gerekse ithalatçı firmaların duyarsız kalması neden oluyordu.

YÖNETMELİK YAYINLANDI: Sonunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü devreye girdi. Genel Müdürlük, tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla, yeni bir yönetmelik hazırladı. Imei numarası klonlanmış cep telefonlarını Tüketici Yasası’nın dördüncü maddesi kapsamına dahil eden bu yönetmelik, klonlanmış cep telefonlarını "ayıplı mal" kapsamına sokuyor. Ayrıca, yeni satılan cep telefonlarının faturalarında Imei numarasının yanı sıra, ithalatçı firmanın adının da bulunması gerekiyor. Klonlanmış telefonlarda, faturada adı yer alan ithalatçı firmalar sorumlu sayılıyor. Bu firmanın telefonu ayıplı mal kapsamında değiştirmesi ya da para iadesinde bulunması gerekiyor. Şayet satıcı firma, Imei numarası ile telefonun ithalatçısının adını faturada belirtmediği taktirde, sorumluluğu üstlenmek zorunda kalıyor. Bu kez, sorumluluk, satıcı firmaya geçiyor.

FATURADA İTHALATÇI DA OLACAK: Faturanın üzerinde IMEI numarası ve ithalatçı firmanın adı yazmasına rağmen, klonlandığı gerekçesiyle kullanıma kapatılan bazı cep telefonlarının büyük mağaza zincirlerinden de satışının gerçekleştirildiğini söyleyen Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Bu durum çok sayıda abonenin mağdur olmasına yol açıyordu. Biz de kaçak ve klonlanmış olduğu gerekçesiyle kullanıma kapatılan cep telefonlarını ayıplı mal kapsamına aldık"dedi. Şayet, satıcı ya da ithalatçı firmanın sorumluluğu üstlenmeye yanaşmaması durumunda, uygulama yüzünden mağdur olan tüketicilerin 724.99 YTL’ye kadar olan cihazlar için hakem heyetlerine, üzeri için ise tüketici mahkemelerine bir dilekçeyle başvurmaları yeterli olacak. Bu başvurularla ilgili dilekçe örnekleri ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Web sitesinde yer alıyor.
Yazarın Tüm Yazıları