Kızlar evlensin, erkekler beklesin, analar acele etsin

SOKRATES "Kesinlikle evlenin! Karınız iyiyse mutlu, kötüyse filozof olursunuz" demiş. Bu sözün doğru olup olmadığına, evliler kendi durumuna bakarak karar versinler.

Haberin Devamı

Bu konuda bildiğimiz bir gerçek var. O da; insan yaşamında eşi ve işinin çok önemli olduğu.... İkisini de seviyorsanız, mutlusunuz ve dünyanın en zengin insanısınız.

Böyle başladık ama "kızlar evlensin, erkekler beklesin, analar acele etsin" derken, anlatmak istediğimiz farklı bir olay. Şu anda yürürlükte olan bir yasaya göre, kızların yıl sonuna kadar evlenmeleri daha avantajlı. Yeni yılda yürürlüğe girecek bir başka yasaya göre de erkeklerin, evlenmek için 2007 yılını beklemeleri daha avantajlı. Analara gelince, onların da evlenmekte acele etmesi avantajlı

KIZLAR NİÇİN EVLENMELİ?

Şu anda yürürlükte olan yasaya göre, SSK’dan aylık almakta olan kız çocuklarına, evlendikleri zaman, 24 aylık tutarında "evlenme yardımı" yapılıyor.

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, yeni sosyal güvenlik sistemi yürürlüğe girince, yetim aylığı almakta olan kız çocuklarına ödenecek olan evlenme yardımı, 12 aylık tutar üzerinden yapılacak. O nedenle, yıl sonuna kadar evlenmek, 12 ay yerine 24 aylık "evlenme yardımı" alabilme bakımından daha avantajlı!..

Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alan kızların durumu değişmiyor. Onlara şu anda olduğu gibi, gelecek yıllarda da 12 aylık "evlenme yardımı" yapılacak. Bağ-Kur’dan yetim aylığı alan kızlar ise beklesinler. Onlara, şu anda yapılmayan "evlenme yardımı" 1 Ocak 2007’den itibaren yapılacak.

ERKEKLER NİÇİN BEKLEMELİ?

Şu anda yürürlükte olan yasalara göre; SSK, Bağ-Kur ya da TC Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı almakta olan erkek çocuklarına "evlenme yardımı" yapılmıyor.

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, yeni sosyal güvenlik sisteminin yürürlüğe girmesi ile birlikte, yetim aylığı almakta olan erkek çocuklarına aldıkları aylığın bir yıllık tutarı kadar "evlenme yardımı" yapılacak. Bu tarihten önce evlenenlere ise, evlenme yardımı yok.

ANALAR NİÇİN ACELE ETMELİ?

Şu anda yürürlükte olan yasaya göre, TC Emekli Sandığı’ndan dul aylığı almakta olan, Emekli Sandığı iştirakçisinin anasına, evlenmesi halinde, aldığı aylığın 12 katı "evlenme yardımı" yapılıyor.

Bu durumda olanlara yapılan "evlenme yardımı" 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren kalkıyor. O nedenle, evlenmeyi düşünen analar, evlilik yardımı alabilmek için, evlenmekte acele etmeli!..

Memura nikah töreni gibi Meclis oylaması

YENİ sosyal güvenlik sistemi ile ilgili tasarı görüşülürken "memur maaşlarının artacak prim kesintisi nedeniyle 2008’den itibaren azalması" gündeme geldi. Hemen bir önerge hazırlanıp, süre iki yıla çıkartılmak istendi. Gerisini tutanaklardan okuyalım.

BAŞKAN: Önergeyi okutuyorum.

Görüşülmekte olan Kanun Tasarısı’nın Geçici 4. maddesinin dokuzuncu fıkrasındaki "bir yıl süre ile" ibaresinin "iki yıl süre ile" şeklinde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

BAŞKAN: Komisyon önergeye katılıyor mu?

KOMİSYON ADINA ZEKAİ ÖZCAN:
Uygun görüşle takdire bırakıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN:
Hükümet önergeye katılıyor mu?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI BAŞESGİOĞLU:
Katılıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN
: Şimdi herkes duydu değil mi? Çünkü, nikah töreninde de, kabul sözleri tanıklar tarafından duyulmazsa, nikah tamamlanamıyor.

Herkes duyduğuna göre, gerekçeyi okutup, arkasından oylamaya geçeceğiz.

GEREKÇE:
Tasarı gereği, memurların, aylıklarında oluşacak düşüşe ilişkin personel veya teşkilat yasalarında gerekli düzenlemelerin yapılmasına daha geniş bir zaman tanınması amaçlanmıştır.

BAŞKAN: Önergeyi oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Böylece, maaşlardaki azalma, 2009 yılına kadar "nikah töreni" gibi oylamayla önlendi.

Genel Sağlık Sigortası, imam nikahlı eşi kurtarıyor

SORU: İlk eşimden çocuk olmayınca, onun da rızası ile ikinci kez evlendim. Her iki eşimle birlikte, gül gibi geçinip gidiyoruz. Ancak, iki resmi nikah kıyamadığım için, biri imam nikahlı. Yeni kanuna göre, imam nikahlı eşimi de hastalanınca, kendi üzerimden tedavi ettirebilecek miyim?

YANIT:
Yeni sistemde zengin-yoksul, çalışan-çalışmayan her Türk vatandaşı Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olacak. Kapsama alınmada, öncelikle kişinin genel sağlık sigortalısının (yani sizin) bakmakla yükümlü olup olmadığına bakılacak. Resmi nikahlı olmayan eşiniz bu kapsama girmiyor. Ancak, GSS’ye tabi olarak, prim ödemesi mümkün. Yeni sistemde ödeme gücü olmayanın primini devlet karşılıyor. Özetle, ikinci eşiniz de Genel Sağlık Sigortası kapsamında, tedavi hizmetlerinden yararlanabilecek.

Silikon taktırmak Genel Sağlık Sigortası’na girmez

SORU: Bir kamu kurumunda çalışan, 32 yaşında bekar bir kızım. Benim sorunum burnum ve göğüslerimle ilgili. Yıllardır, burnuma bir estetik yaptırmayı ve silikon taktırıp, göğüslerimi büyüttürmeyi hayal ediyorum. Yeni Genel Sağlık Sigortası yürürlüğe girince, bu hayalimi gerçekleştirebilecek miyim?

YANIT:
Belki üzüleceksiniz ama hayır!.. Yeni düzenlemeye göre, estetik amaçlı sağlık hizmetleri, Genel Sağlık Sigortası’nca karşılanmıyor.

Acele etme

YABANCI bir havayollarına ait uçak havalandıktan 20 dakika kadar sonra, yolculara yol güzergahı ve uçuş süresiyle ilgili anons yapan kaptan pilot, konuşması bitince, mikrofonu kapatmayı unutmuş. Biraz sonra, yanındaki ikinci pilota;

- Önce şu kahvelerimizi içelim, sonra uçağı otomatiğe bağlayıp hosteslerle sevişiriz

demiş. O sırada ikram servisi yapan ve konuşmayı yolcularla birlikte duyan hostes, mikrofonun açık kaldığını söylemek için hızla pilot kabinine doğru koşmuş.

Hostesin koşarak kabine doğru gittiğini gören Temel, arkasından seslenmiş;

- Acele etme kız, önce kahveleri içecekler!..

18 yaşını geçen bekar kızlar

YENİ sosyal güvenlik sistemi, bekar kızlardan bazılarını biraz üzecek gibi...

Yanda okudunuz, 24 aylık "çeyiz parası" 12 ay üzerinden hesaplanıp ödenecek.

Bir sürpriz de "tedavi hizmetleri" ile ilgili... Şu anda, 18 yaşını aşan ve herhangi bir işte çalışmayan bekar kız çocuk, sigortalı babası ya da annesinden dolayı, tedavi hizmetlerinden yararlanabiliyor.

Yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, 25 yaşına kadar olup, yüksek öğrenim yapanlar dışında, bu uygulamaya son veriliyor.

Yüksek öğrenim yapmayan ve 18 yaşını aşan kız çocuğun, ödeme gücü olmadığını kanıtlaması halinde, kendisine bu konuda kolaylık sağlanacak.

Özetle, bu yasa kız çocuklarını biraz üzecek gibi...

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

Gerçek arkadaşlık sağlık gibidir; değeri ancak o yok olduktan sonra anlaşılır.

Colti

Yazarın Tüm Yazıları