Kızlar 77 yaşındaki Kazanova'nın peşinde

Hudson nehri kıyılarında olta sallayan birini görürseniz yaklaşmakta acele etmeyin, canınız acır.

Haberin Devamı

Yanında bambu oltaları, yem kutuları, plastik su kovası, omuzuna asılı sırt çantası varsa bir ihtimalle karşınızda ince yapılı adam Frank Serpico’dur. Sırt çantasında ise biriAmerikan polisinin kullandığı Glock’la birlikte iki tabanca taşıyor.
Serpico sinemaseverler, New York polisi, uyuşturucu satıcıları için aşina bir isim. Poliste 12 yıl çalışan, pusuya düşürülüp yüzünden kurşunlanan Serpico, günlerce komada kaldıktan sonra hayata dönmüştü.

Serpico, teşkilatta sevilen biri değildi. Rüşvet alan, kokaincilerle çalışan polisleri ihbar ettiği için ‘istenmeyen adam’ ilan edilmişti. N.Y. Valisi John Lindsay polis yolsuzluklarını araştırmak için ‘’Knapp’’adlı soruşturma grubu kurdu. Serpico gruba ifade vermeye hazırlanırken amirleri Brooklyn’de bir uyuşturucu baskınına çıkmasını istedi. Devriye çıktığı polis arkadaşı bir gece önce ‘’hastayım, sen yalnız git’’diyerek Serpico’yu uyuşturucu pususu içine yönlendirdi. Baskın adresine gittiğinde yüzünden kurşunlandı. Binada yaşıyan bir kiracı yüzü, beyni parçalanan dürüst polisi kurtarmak için polisi aradı. Uzun zaman sonra bir ambulans kan gölündeki Serpico’yu Green Point Hastanesi’ne götürdü.

Haberin Devamı

Doktorların hayatta kalmasını ‘mucize’ diye tanımladığı Serpico’ya ilk tıbbi müdahaleyi beyin cerrahı Dr. Zeki Uygur yaptı. Beyin ameliyatı altı saat süren Serpico günlerce komada kaldı. Hastaneden çıktıktan sonra herkese hayatını bir Türk doktoruna borçlu olduğunu söylüyordu.

Hastalarına para almadan bakan, maddi sorunlarına dahi yardım eden Uygur, Türk toplumunda ‘’İyilik Meleği’’diye anılıyordu. Sonraları kitap yazması, olaya ilk elden müdahale eden kişi olarak filmde yer alması tekliflerine alçak gönüllü Türk doktoru
olumsuz cevap verdi.

Serpico’nun kurşunlanmasına rağmen üstlerine yolladığı yolsuzluk raporları raporları işleme konulmamıştı. ‘’Bir gün bakkal dükkanına uğradığım eski polis kardeşimden de haraç aldıklarını duyunca öğrenince tepem attı. Karakol amirine çıkıştığımda sırıtarak‘’Sen de bize dahil ol, para sorunun kalmaz.’’diye yanıt verdi. N.Y. polis müdürü ölüm pusundan kurtulan namuslu polise hastanede şeref madalyası verirken Serpico elini geri çekti. ‘’Çeneni kapa, yoksa biz kapatırız.’’ Tehdidini alan namuslu polis yurt dışına kaçtı.
diye tehdit alan Serpico Avrupa’ya kaçtı, Holanda ve İtalya’da yer değiştirerek yaşadı, tekrar Amerika’ya döndü.

Haberin Devamı

İyileşen eski polis New York’ta nehir kıyısında kendi başına bir kulübe inşa etti. Günlerini ormanda gezmek, balık tutmakla geçiriyor. Sabahları uğradığı İtalyan lokantasında sırtını duvara verip kahvesini içiyor. Muhitte yaşayan bir kadın 77 yaşındaki eski polise yaşlı
Kazanova adını takmış: ‘’Ne zaman görsem etrafını kızlar çembere almış.’’diyor.

Hollywood konuya el attı. Al Pacino’nun başrolde oynadığı Serpico sinema tarihinin en iyi 100 filminden biri listesine girdi. Serpico’nun ihbarları yüzünden karakol amirleri, bölüm şefleri istifaya zorlandılar. Serpico yeniden tehditler almaya başladı. Bir buluşmada beyin cerrahı Uygur ‘’Ormanda vurulmaktan kaygı duymuyormusun?’’ dediğinde Serpico sırt çantasını işaret etti: ‘’İki can dostum daha var.’’
Yanından hiç ayırmadığı çantadaki iki silahtan biri pusuya düşürüldüğünde taşıdığı Glock idi.

Yazarın Tüm Yazıları