Kıvrıkoğlu ve irtica

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

Müstakbel Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu kimdir? Nasıl bir askerdir? İrticaya bakışı nedir? Kıvrıkoğlu döneminde ordu-hükümet ilişkileri nasıl seyredecektir?

Yüksek Askeri Şûra toplantısı sancısız bir şekilde geride kalırken, Ankara'da en çok yanıt aranan sorular bu şekilde özetlenebilir.

Bu soruların yöneltilmesi çok doğal. Çünkü bu ay sonunda görevi dört yıllık bir süre için selefi Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'dan devralacak olan Orgeneral Kıvrıkoğlu, Türkiye'yi önümüzdeki yüzyıla taşıyan komutan olacak.

Bu dört yılın, gerek Türkiye'yi çevreleyen dış koşullar, gerek içteki muhtemel siyasi istikrarsızlığın sonucu olarak sıkıntılı geçeceğini tahmin etmek hiç de güç değil.

Görevi yürüteceği dönemde kendisini bekleyen bu muhtemel konjonktür, Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun oynayacağı rolü de önemli kılıyor.

Orgeneral Kıvrıkoğlu, Ankara'daki pek çok gözlemci açısından bir ‘‘kapalı kutu’’. Bunun nedeni, Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun genellikle sessiz durmayı tercih etmesi.

Sessizliği, bir ölçüde Kıvrıkoğlu'nun kişiliğiyle açıklanabilir. Çünkü Kıvrıkoğlu, mizaç itibariyle bulunduğu ortamlarda ön plana çıkmaktan hoşlanmayan bir asker. Mütevazı bir kişiliğe sahip ve ciddiyetiyle dikkat çekiyor.

NATO tecrübesi olan, İngilizce'yi iyi derecede bilen 64 yaşındaki bu komutan, yeni döneme nasıl baktığının ilk işaretini aslında daha geçen yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı üstlendiği gün yaptığı konuşmada vermişti.

Kıvrıkoğlu'nun şu sözleri Genelkurmay'ın kurumsallaşmış çizgisinin devam edeceğinin bir ifadesi olarak alınabilir:

‘‘Bölgesel ve küresel siyasi ve askeri gelişmelerin yarattığı belirsizlik ortamı ve bunun doğal sonucu olan yeni tehdit algılamaları ile ülke içindeki bölücü ve rejim aleyhtarı faaliyetler, Kara Kuvvetlerimiz'in sorumlulukları ve üstlendiği görevlerin mahiyetinde de değişikliklere sebep olmuştur.’’

Ayrıca, Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında sergilediği tutum da kendisi hakkında fikir verebilir. MGK'nın kapalı kapıları aralandığında, Fethullah Gülen cemaatinin irtica tehdidi kapsamı içinde görülmesi gerektiği yolundaki çıkışların Kıvrıkoğlu'ndan geldiği bu çerçevede not edilebilir.

Kıvrıkoğlu'nun MGK toplantılarında irticanın parasal kaynakları konusunda da duyarlı bir çizgi sergilediği de yine Ankara kulislerinde bir sır değil.

Müstakbel Genelkurmay Başkanı'nın irtica ile mücadelenin geleceğine bakışı ile ilgili olarak şu tahmini yürütmek mümkün gözüküyor:

Türk Silahlı Kuvvetleri, bir tehdit saptamış ve bu tehdide paralel bir çizgide durmuştur. Tehditte bir değişiklik olmadığına göre, TSK'nın aldığı pozisyonu değiştirmesi beklenmemelidir.

Kıvrıkoğlu'nun ne düşündüğü, herhalde geçenlerde bir davette yakın çevresine söylediği belirtilen ‘‘Ne olacağını göreceksiniz...’’ sözlerinin içinde yatıyor.













Yazarın Tüm Yazıları