Kişisel kütüphaneler dağıtılmasın

KİŞİSEL kütüphanelerin dağıtılması, kitapların ayrı ayrı yerlere konulması, bağışlayanın kültürel kimliğini yeterince ifade etmediği için hatalı bir kütüphanecilik uygulamasıdır.

Okurum Mehmet Öztürk, rahmetli Cemalettin Server Revnakoğlu’nun kütüphanesinin durumu hakkında bana bir mektup gönderdi:

"Sayın Hızlan, bugünlerde Galata Mevlevihanesi’ndeki yazmalardan sonra matbu kitapların da nakledilme işlemleri yapılıyor. Nakil muhtemelen Beyazıt Kütüphanesi’ne olacak. Ancak şöyle bir mesele mevcut (tabii bana göre), bu kitapların bir kısmı Cemalettin Server Revnakoğlu arşivinden. Zaten yazmalar arasında da C.S. Revnakoğlu’ndan intikal edenler vardı, ama hepsi bir süre önce Süleymaniye Kütüphanesi’ne gönderildi. Ayrıca esas 300 küsur dosya halinde C.S. Revnakoğlu’na ait bir arşiv Galata Mevlevihanesi’nde. Mesele bu arşiv tasniflenirken bazı yazma ve matbu eserler hangi kıstasla kütüphaneye alındı, bazı yazma ve matbu eserler dosyaların içinde bırakıldı? Bu sorunun cevabı yok! Zaten C.S. Revnakoğlu’nun metrukatının bir kısmı Mevlevihane kütüphanesine intikal edebilmiş. Şimdi de kalabilenler hepten ayrılacak. Ben bu arşivde 10 sene kadar araştırma yaparak detaylı fihristini hazırladım ama yayınlayamadım. Revnakoğlu’nun metrukatının birbirinden ayrılmasına çok üzülüyorum. Yazma ve matbu kitaplar ve arşiv taşınacaksa hiç olmazsa Süleymaniye’deki Süheyl Ünver bölümü gibi bir bölüm yapılarak hepsinin oraya konması en güzeli."

BEYAZIT DEVLET KÜTÜPHANESİ TESLİM ALMIŞ

AŞAĞIDAKİ
tutanak, adı geçen kitapların Beyazıt Devlet Kütüphanesi tarafından teslim alındığını gösteren bir belge.

"Devir Teslim Tutanağı:

Galata Mevlevihanesi Müzesi Müdürlüğü, İbrahim Müteferrika İhtisas Kütüphanesi olarak tanımlanan Halet Said Kütüphanesi’nin Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ne devri için Valilik Makamının 25.08.2006 gün ve 13027 sayılı onayı ile oluşturulan Komisyonumuz tarafından 01.09.2006 tarihinde adı geçen Kütüphanede mevcut kitaplar üzerinde tek tek yapılan sayım çalışmaları neticesinde, Kütüphane demirbaş defterinde numara ve isimleri bulunan kitaplardan 69 adedinin kayıttan düşüldüğü şerhli, 29 adedinin Asım Sönmez várislerine iade edildiği, 3073 ve 3871 kayıt nolu hanelerin sehven atlanılmış olduğu görülerek, ekli listede belirtilen toplam 108 kalem hariç olmak üzere Kütüphane demirbaş defterine kayıtlı 1-4062 kalem kitaptan (4062-108= 3954) 3954 kalem kitap (1 adeti CD) mevcut olduğu tespit edilmiştir. Bu sayım tespit çalışmaları sonucunda 3954 kalem kitap (1 adedi CD) ve demirbaş defteri Bakanlık oluruna istinaden zimmetlisi Pınar Asal tarafından kayıtlara uygun şekilde tam ve noksansız olarak Beyazıt Devlet Kütüphanesi Kütüphanecisi Muhammed Hızarcı’ya teslim edilmiş ve bu kitaplar kolilere yerleştirilmiştir."

Aşağıda bir notta da, 270 adet yazmanın Süleymaniye Kütüphanesi’ne gönderildiği belirtiliyor.

* * *

KİTAPLIĞINI
bağışlayan herkes, kitaplarının bir arada bulunmasını arzular. Çünkü biriktirenin anlayışı, zevki, hangi alanda araştırmalar yaptığı, kitaplar bir arada olunca anlaşılır.

Okurumun bu isteği belki göz önüne alınabilir.
Yazarın Tüm Yazıları