Kış güneşi de yakar

Sadece kızgın yaz güneşi değil, kışın cılız güneşi de cildinize zarar verebilir. Mevsim ne olursa olsun seyahatlerinizde cilt sağlığınızı ihmal etmeyin. Nasıl olsa kalın giysilerin altında kalıyor, görünen sadece yüzümüz diyerek boşvermeyin. Araba yolculuklarında bile güneş ışınları camdan geçebilir. Açık hava yürüyüşü veya kayak yaparken güneş ve rüzgarın etkisiyle cildiniz yanabilir.

Yüksek kesimlerde ciddi güneş yanıklarına maruz kalma riski artıyor. Kayak yaparken, dağ-tepe dolaşırken aynen yazın olduğu gibi yüksek koruma faktörlü güneş kremlerini sürün. Sadece yüzünüzü değil, burnunuzu, açıkta kalan kulaklarınızı, ellerinizi de unutmayın. Uzun süre dışarda kalacaksanız, bir kez sürüp rahat rahat dolaşmayın. 3-4 saat arayla yeniden kremleyin.

Deniz ve güneş kadar, soğuk, rüzgar, karlı hava, klimalı ortamlar da cildi yıpratıyor, daha kötüsü yaşlandırıyor. Bazı cilt hastalıklarını ise tetikliyor. Özellikle stres faktörü de eklenince karşılaşılan sorunlar büyüyor. ’’Kısa dönemde bir şey olmaz’’ diye düşünmek yanlış. Çünkü zaman içinde cildi yıpratan faktörler birbiri üstüne gelince istenmeyen etkileri büyütüyor.

CİLT İHMALİNİN SONUÇLARI

 Uzun yolculuklar sırasında klimalı, kuru ortam cildin nemini kaybetmesine yol açıyor. 

Hareketsiz, aynı pozisyonda uzun süre kalınırsa ve buna stres de eklenirse, ciltte kızarıklık, kuruluk, pullanma, yanma kaçınılmaz oluyor. Sivilceli cilde sahip olanların sivilceleri artabiliyor. 

Elleri, ayakları, vücutları çok terleyenlerde mantar hastalığı gelişebiliyor. 

Sürekli aynı pozisyonda kalanların büklüm yerlerinde pişik oluşabiliyor. 

Dolaşım sorunları bulunanlarda ise buna bağlı cilt hastalıkları meydana gelebiliyor. 

Ayaklarda ve bacaklarda ödem, zonklama, damar dışına sızıntı sonucu kırmızı, kahverengi beneklenmeler gözlenebiliyor.

GÖZLERİNİZİ DE KORUYUN

 Özellikle de UVB ışınlarına maruz kalma, daha çok açık tenli kimselerde, halsiz bırakan güneş yanıkları ve güneş çarpmasına neden olabilir.

 Gözlerin fazla UV ışınına maruz kalması akut keratit (kar körlüğü) ve uzun vadede katarakt oluşmasına yol açabilir.

 UV ışınlarından koruyucu, gözleri tamamen kapatan güneş gözlükleri ve geniş kenarlı şapka takın.

 Çocukların çok iyi korunmasına özen gösterin.
Yazarın Tüm Yazıları