Kemalpaşa'da kadın çiftçiler öne çıkıyor

Haberin Devamı

KADIN çiftçiler aslında tarım ve gıda sektörünün görünmeyen kahramanları... Onlar kırsal ekonominin temel direkleri... Ne var ki bunca fedakârlık ve mücadeleye karşılık hep geri planda kalıyorlar. Gerçi son yıllarda yer yer başarılı örnekleri gururla izlemeye başladık. Ancak yeterli değil. Her şeyden önce ziraat odaları, üretici birlikleri ve tarımsal kalkınma kooperatifleri yönetimlerinde daha fazla kadın çiftçi görmeliyiz. Peki bu nasıl olacak? Bakınız İzmir’in Kemalpaşa ilçesinin Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray bu önemli konuda neler söylüyor?

Kemalpaşada kadın çiftçiler öne çıkıyor

BİN 700 KADIN ÇİFTÇİ Bülent Oray, “Kemalpaşa Ziraat Odası’nda 2007’den bu yana başkanlık görevini sürdürmekteyim. Aslında Kemalpaşalı üreticilerimizin sorunlarını ve sıkıntılarını çözmek adına bu görevde olduğumu söylemeliyim. Çiftçilerimize faydalı olmak temel amacım. Odamızda sistemimize kayıtlı aktif 8 bin 500 üreticimiz mevcut. Aktif üyelerimizin bin 700’ü ise kadın üreticilerimizden oluşuyor. Yönetim olarak kadın üreticilerimizi desteklemek, onları daha da ön plana çıkarmak hedefini güdüyoruz. Bu çerçevede çiftçi kadınlarımız için çeşitli projeler organize etmekteyiz. Hatırlanacağı gibi geçen yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında protokol imzalanmıştı. Üretici kadınlarımızın tarımsal ve sosyal konularda eğitilmesi amacını güden projede 6 kadın çiftçimiz Kuşadası’nda 5 günlük eğitim seminerine katıldı. Ayrıca, tarımsal üretimden gıda güvenliğine kadar bütün katma değer zincirinde büyük payı olan çiftçi kadınlarımıza yönelik 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’nde ilçemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte Kadın Çiftçiler Günü Etkinliği düzenledik” diyor.

Haberin Devamı

ÜRETİCİ KADIN PAZARI

Oray, “Etkinliği düzenlemedeki amacımız ilçemizde girişimci, önder olan kadın çiftçilerimizi tanıtmak, ürettiklerini sergilemek ve sorunlarını dile getirmekti. Hem anne, hem de üretici olan çiftçi kadınlarımızın hak ettikleri yere gelmeleri ve çalışmalarının görünür olmasını sağlamaktı. Siz de geldiniz gördünüz, ilgi büyük oldu. Kemalpaşa Rekreasyon Alanı’nda gerçekleştirdiğimiz etkinlikte açılan stantlarda gün boyunca üretici kadınlarımız el emeklerini sergileyip, sattıkları ürünlerle de aile bütçesine katkıda bulunmaya çalıştılar. Etkinliğin sadece bu yıl için değil, her sene geleneksel hale getirilerek festival havasında kutlanması için çalışmalarımız devam ediyor. Bu arada Kemalpaşa Kapalı Pazaryeri’nde her hafta salı günleri ‘Üretici Kadın Pazarı’ adı altında kadın çiftçilerimiz üretmiş oldukları ürünlerinin satışını yaparak aile bütçelerine katkı yapmaya başladılar bile” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

SONUÇLAR BAŞARILI

Bülent Oray sözlerini şöyle tamamlıyor: “Kemalpaşa Ziraat Odası olarak yine çiftçi kadınlarımıza yönelik ilçemizde ‘kültür mantarı yetiştiriciliği’ ile ilgili çalışmamız var. Bu projemizle aile ekonomisine ve Kemalpaşa ekonomisine kadın üreticilerimiz tarafından katkı sağlanacağı inancındayız. Diğer yandan son yıllarda üzerinde önemle durulan ve gerek ihracat, gerekse iç tüketimde kalıntı sorunu yaşanmamasını amaçlayan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi kapsamında ciddi başarı elde ettik. Bunun yanı sıra İzmir ili ilçeler arasında düzenlenen çiftçi aileler yarışmasında odamızın üyesi ve aynı zamanda odamızdan danışmanlık hizmeti alan üretici ailemiz yarışmada il birincisi seçildi. İzmir’i temsilen Antalya’da Türkiye finalinde yarışan üreticimiz, İzmir’i ve Kemalpaşa ilçemizi başarılı bir şekilde temsil ederek üçüncü olmayı başardı. Sonuç itibariyle yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımla birlikte üreticilerimizin sorunlarına ortak olup çözüm bulmayı
görev biliyoruz.”

Yazarın Tüm Yazıları