Kazancı en çok artan şirketler hangisi?

DEĞİŞİK alanlarda faaliyet gösteren, onbinlerce şirket var. Bunların içinde, son bir yılda kazancı, oran olarak ençok artan ya da düşen şirketlerin, hangileri olduğunu merak ediyor musunuz?

Eğer ediyorsanız, meslek grupları itibariyle, o alanda faaliyet gösteren şirket sayısını da belirtmek suretiyle, aşağıda bunların ilk beşine yer verdik.

Tabloda gösterilen vergi, kazancın yüzde 30'u olarak hesaplanmıştır. Buna göre, deterjan sanayiinde bildirilen yıllık ortalama kazanç, şirket başına 77 milyar 800 milyon TL. olarak bulunur. Diğer hesaplamaları, aynı yöntemle siz de yapabilirsiniz.

Merak edenler için belirtelim 6. sırada yüzde 93'lük kazanç artışı ile ilaç ve ecza depoları, 7. ve 8. sıralarda yüzde 83'lük kazanç artışı ile sanatsal faaliyetler ve konfeksiyon satıcıları yeralıyor. 9. sırada yüzde 79'luk artışla demir-çelik ticareti 10. sırada ise yüzde 74'lük kazanç artışı olan ayakkabı imalatçılarını görüyoruz.

KAZANCI DÜŞENLER

2003 yılı Nisan ayında 2002 yılı kazancını bildiren bazı meslek gruplarında da, bir önceki yıla yani 2001'e kıyasla, kazancı düşenler de var.

Önceki yıla göre, kazanç beyanı oransal olarak en çok düşen meslek grubunun başında yüzde 88'lik bir azalma ile bina inşaatçıları geliyor. Bina inşaatçılarını yüzde 36 ile bankalar, yüzde 8 ile elektrikli ev aletleri satanlar izliyor.

DÜŞÜK VERGİ REKORU

Hep en çok vergi ödeyenlerin listesi olacak değil ya, bir de en düşük vergi ödeyen 'rekortmen meslek grupları'nın listesi var.

Diş kliniği işleten şirketler, son birkaç yılda olduğu gibi bu yıl da 'en düşük vergi ödeme' rekorunu kimseye bırakmamışlar. Diş kliniklerinin, 2002 yılı kazançları nedeniyle 2003'de hesaplanan vergileri yıllık 446, aylık ise 37 milyon TL. Kürk imali yapanlar ise, son üç yılda olduğu gibi bu yılda en düşük vergi ödeyenler sıralamasında, yıllık 573, aylık 96 milyon TL. ile ikinciliği koruyorlar. Liste, bina inşaatçıları, diş protezcileri, deri eşya satanlar şeklinde uzayıp gidiyor.

İşte size, gösterdikleri kazanç ve ödedikleri vergi yönüyle, memleketimden şirket manzaraları. Değişik açılardan yorumunu da siz yapın...
Yazarın Tüm Yazıları