Kahvaltı çok önemli

Sabahları öyle kahvaltı sofrası hazırlayıp uzun uzun kahvaltı etmeye zamanınız olmuyor, değil mi?

Haberin Devamı

Hemen evden çıkmanız gerekiyor. Üstelik bir de çocuğunuz var ve zaten onu okul için hazırlamak, işe gitmek üzere evden çıkmadan önceki tüm zamanınızı alıyor.

“Kahvaltı kolay iş, işe giderken alınan bir poğaçayla halloluyor” diyor ve üstüne üstlük çocuğunuz için de aynı özensizliği yapıyorsanız, size söyleyebileceğim tek şey “yanlış yapıyorsunuz” olacaktır. Çünkü kahvaltı denen öğün, bütün gece aç kalmış olan bedenin ve beynin ilk öğünüdür ve ilk öğün olması dolayısıyla sizi günün koşturmacasına, çocuklarınızıysa okulda göstereceği performansa hazırlar.

Uykunuzdan ya da akşamları televizyon seyrettiğiniz zamandan birazcık fedakarlık edip yatmadan önce evdeki herkes için birer küçük sandviç hazırlamak ya da okula gidip tamamen zihinsel değil, bedensel bir performans sergileyecek olan çocuğunuza bir bardak süt, bir dilim ekmek ve bir parça peynirden oluşan bir kahvaltı hazırlamak zor olmasa gerek. Üstelik sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığının küçük yaşlarda edinildiğini de düşünürsek, yaptığınız fedakarlığın karşılığını da alacaksınız demektir.

Haberin Devamı

Cevizli bulgur yuvarlaması
8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 40 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 30 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
250 gr köftelik bulgur
250 gr köftelik kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı tuz, karabiber
İçi için;
1-2 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
Kızartmak için;
1 adet yumurta
1 çay bardağı galeta unu
1 su bardağı sıvıyağ

YAPILIŞI : Köftelik bulguru derin bir kaba aktarıp üzerine 1 su bardağı kaynar suyu ekleyin. Yaklaşık 10 dakika kadar bulgurun kabarıp yumuşamasını bekledikten sonra üzerine az yağlı köftelik kıymayı ve rendelenmiş kuru soğanı ilave edin. Domates salçası ve incecik kıydığınız maydanozu katıp, tuz ve karabiberi de serpin. (İsterseniz, kırmızı pul biber de katabilirsiniz.) Hazırladığınız köfte harcını iyice yoğurduktan sonra üzeri kapalı halde buzdolabında 20-30 dakika dinlendirin. Buzdolabından çıkardığınız köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.

Yuvarlakların tam ortalarına parmağınızla bastırarak çukurlar oluşturun. Çukur kısımlara birer tatlı kaşığı kadar iri çekilmiş ceviz içi koyup avuçlarınız arasında yuvarlayarak çukurları kapatın. Böylece cevizi köftenin içine saklamış olacaksınız. Hazırladığınız köfteleri tepsiye yerleştirin. Diğer taraftan, yumurtayı bir kasede çırpın. Galeta ununu da bir tabağa yayın. Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp hazırladığınız köfteleri önce yumurtaya sonra galeta ununa iyice bulayın. Köfteleri, kızgın yağda, çatalla çevirerek sarı-kahverengi oluncaya kadar kızartın. Servis tabağına alıp yanında yeşil salata malzemesi ve turşuyla birlikte sevise sunun.

Haberin Devamı

SOYALI BALKABAĞI ÇORBASI

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 25 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ: 20 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
1 adet büyük boy kuru soğan
(portakal büyüklüğünde)
1 adet orta boy havuç
2 dilim soyulmuş balkabağı
(kavun dilimi boyutlarında)
1 kahve fincanı soya sosu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
5 su bardağı tavuk suyu
2 su bardağı ılık su
Üzeri için;
Yarım su bardağı dolusu hazır süt kreması

YAPILIŞI: Kuru soğanı soyup yemeklik doğrayın. Havucu soyup, iri kuşbaşı et formunda dilimleyin. Diğer taraftan, kabukları soyulup, çekirdekleri ayıklanmış iki dilim ince balkabağını da iri kuşbaşı et formunda doğrayın. Geniş bir tencereye, zeytinyağıyla beraber kuru soğan ve havucu aktarın. Orta ısılı ateşin üzerinde sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Üzerine, doğranmış balkabaklarını hemen ekleyerek, 7-8 dakika, ara sıra karıştırarak, sebzeler hafifçe yumuşayıncaya kadar pişirin.

Son olarak, tavuk suyu, ılık su, tuz, karabiber ve kimyonu tencereye ekleyin. Eğer tavuk suyunuz yoksa 7 bardak sıcak suyla beraber 1 veya 2 adet tavuk suyu tableti kullanabilirsiniz. Orta ısılı ateşte, ara sıra karıştırarak 30-35 dakika pişirin. Ocaktan alıp soya sosunu da ilave edin. Çorba henüz sıcakken el blendırıyla ya da mutfak robotuyla ezerek püre haline getirin. Servise sunmadan önce içine hazır süt kremasını ekleyip ısıtarak sıcak hale getirin. İsterseniz üzerine kırmızı pul biber gezdirip, servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları