Kahvaltı alışkanlığı önemli

Biz eski tip annelerin ödü kopardı "Aman çocuğum yemeyecek, iştahsız olacak" diye.

Neler yapmazdık yemeleri için! Oyunlar oynatırdık, cezalar verirdik ve hatta yalanlar söylerdik; hem de "Arkandan ağlar" gibi çocuğun gerçek olmadığını öğrendiğinde şaşırmadığı yalanlar.

Şimdilerde değişti çocuk yetiştirme usulleri. Artık hemen herkes çocuğu yemek için zorlamanın ya da tek çeşit besin grubuyla beslemenin sakıncalı olduğunun farkında. Okul öncesi çocuklar için düzenli beslenmeyi öğrenmenin tek yolu var: Zamanlarının hemen tamamını birlikte geçirdikleri insanların düzenli ve iyi beslenmesi. Çünkü bu yaşlar, aslında çocuklarımızın pek çok alışkanlığı bizlere bakarak edindikleri yaşlar. Yani önlerindeki tek model biziz. Bizim gibi giyinmeye, makyaj yapmaya, topuklu terliklerle evin içinde gezmeye ya da babalarıyla birlikte arabanın sol ön koltuğuna oturmaya da bu yüzden özeniyorlar. Babası gibi davranmaya çalışıp anlamını bile bilmediği küfürler eden çocuklar hepimizin etrafında vardır.

Çocuklar biraz daha büyüyüp "okul çocuğu" olduğunda daha da zorlaşıyor iş. Bu sefer arkadaşları devreye giriyor. Karşılıklı etkileşim halinde olan çocuklar birbirlerinden zararlıyı da alıyorlar, yararlıyı da.

Beslenme düzenleri de değişiyor okula başladıklarında. Gün boyu gözümüzün önünde olan yavrularımız artık günün belli bir kısmını dışarıda, bizim olmadığımız bir yerde geçirmeye başlıyor.

Okulda beslenmeye gelince, o da titiz davranılması gereken hususlardan biri. Okul çocukları günlük enerji ihtiyaçlarının yüzde otuzunu yağlardan almalı. Lifli besinlerden bol bol tüketmeli ve her çeşit besin grubundan dengeli biçimde yemeli. Ayrıca araştırmalar, çocukların, karınları tokken anlatılanları daha kolay anladıklarını gösteriyor. Yani çocukların okula gitmeden önce mutlaka kahvaltı etmeleri gerek ve bunun için de sizin düzenli bir kahvaltı alışkanlığınızın olması.

Yumurtalı bezelyeli Çin makarnası

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

18 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket yumurtalı veya sade noodle

(Çin ya da Japon makarnası da denir.)

á 3 adet yumurta

á 4 yemek kaşığı sıvıyağ

á 2 diş sarmısak

á 1 çay kaşığı toz zencefil

á 1 su bardağı haşlanmış bezelye

á 2 yemek kaşığı soya sosu

Makarnayı hazırlamak için; büyük bir tencereye 15-18 su bardağı su koyup 2 çay kaşığı tuz attıktan sonra, kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca, noodle’ı tencereye aktarın. Sık sık karıştırarak 7-8 dakika kadar haşlayın. Süzüp başka bir tencereye aktarın. Makarna tanelerinin birbirine yapışmaması için birkaç yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip karıştırın. Diğer taraftan, makarnayı haşladığınız suyu kaynatmaya devam edin ve yumurtaları tek tek içine kırın.

Yumurtaları çatalla sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar pişirdikten sonra el süzgeci yardımıyla sudan çıkarıp tabağa alın. Sıvıyağı derin ve geniş bir tavada (wok denilen Uzakdoğu tavasını öneririm) kızdırıp, üzerine dövülmüş sarmısaklar ve toz zencefili ekleyin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavurduktan hemen sonra haşlanmış bezelyeyi ilave edin. 2-3 dakika daha pişirdikten sonra makarnayı ve pişmiş yumurtaları da tavaya aktarın. Üzerinde soya sosunu gezdirip, yüksek ısılı ateşte, birkaç dakika karıştırarak kavurduktan sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Pekmezli fındıklı Anatolya keki

Malzeme listesi Kek için;

á 3 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş)

á 1 su bardağı toz şeker

á 200 gr margarin (eritilmiş)

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

á 2 su bardağı un

Üzeri için;

á Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan çekilmiş fındık içi

á 3 yemek kaşığı pekmez

á 1 çay kaşığı dövülmüş karanfil

á 1 tatlı kaşığı tarçın

á 2 tatlı kaşığı un

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp, toz şekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpıp üzerine eritilmiş margarin ve vanilyayı ekledikten sonra mikserle 2-3 dakika daha çırpın. Kabartma tozu ve unu başka bir kapta karıştırıp tel süzgeçle eleyerek yumurtalı karışıma ilave edin. Yine mikserle iyice çırparak tüm malzemeleri birbirine iyice karıştırın. Orta boy bir kek kalıbını yağlayıp, hazırladığınız karışımı kalıba aktarın. İri çekilmiş fındık içini derin bir kaba aktarın. Pekmezi üzerinde gezdirin. Dövüp toz haline getirdiğiniz karanfil, toz tarçın ve unu serpiştirerek çatalla iyice karıştırın. Bu karışımı kekin üzerinde gezdirip, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, yaklaşık 35 dakika, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip çırpılmış kremşantiyle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları