Kadınların başı daha çok ağrıyor

Kadınların başı erkeklere oranla 3-4 kat daha sık ağrıyor.

Haberin Devamı

Başımızı ağrıtan nedenlerin sayısı oldukça fazla ama en sık rastlanılanı stres ve gerilimle ilgili ağrılar oluyor. Özellikle kadınlarda bu tip ağrılara çok sık rastlanılıyor.

Baş ağrısı yaygın bir sorun. Zaten bu nedenle de “Hayatım boyunca başım hiç ağrımadı!” diyenlerin sayısı yüzde 3-4’ü geçmiyor. Geçmiyor çünkü hepimizin başı bir şekilde ve bir nedenle er ya da geç ağrıyor!
Baş ağrısıyla o kadar sık karşılaşılmasının bir nedeni de başımızı ağrıtabilecek ihtimallerin çokluğu. Uzmanlara göre baş ağrısının en az yüzden fazla çeşidi var. Kafatasındaki kemik, kas, deri, saç sorunları, beyindeki tümörler, iltihaplar, damar baloncukları, kulaklardaki pek çok hastalık -otitler, tümörler, kistler-, göz sorunları -göz tansiyonu ve daha pek çok neden, en basitinden görme kusurları-, sinüsü dolduran iltihaplar -sinüzit-, sinüs içindeki kistler, tümörler başımızı ağrıtabiliyor. Ayrıca boynumuzdaki kasların, kemiklerin fiziksel ya da ruhsal nedenli problemleri de baş ağrısına yol açabiliyor. Kadınların başı erkeklere oranla 3-4 kat daha sık ağrıyor.
Listeyi daha da uzatabiliriz: Tansiyon yüksekliği, ateş yapan hastalıklar, böbrek, karaciğer yetmezliği, yani vücudumuzun başka yerinde ortaya çıkan sorunlarda da başımız ağrıyabiliyor.

Haberin Devamı

STRES EN BÜYÜK SORUN

Başımızı ağrıtan nedenlerin sayısı oldukça fazla ama en sık rastlanılanı stres ve gerilimle ilgili ağrılar oluyor.
Özellikle kadınlarda bu tip ağrılara çok sık rastlanılıyor.
“Gerilim baş ağrısı” olarak tanımlanan ve genelde boyun ve ensede basınç, başta da “kafatasının mengene şeklinde sıkıştırılması” şeklinde hissedilen bu tür ağrılar özellikle stresli kişilerde sık karşılaşılan bir sorun.
Baş ağrısında bahsedip de migrene değinmemek mümkün mü? Kadınların yüzde 20’si, erkeklerin yüzde 10’u migrene yakalanma riski taşıyor. Migrenin bilinen klasik yapısı yarım baş ağrıları ama uzmanlar “her yarım baş ağrısı migren değildir ve her migren de sadece yarım baş ağrısı olmayabilir” uyarısını ısrarla yapıyorlar. Migrenle ilişkili baş ağrıları bulantı, kusma, ışık ve ses hassasiyeti gibi başka belirtilerin de eşlik ettiği ağrılar.

NE ZAMAN ACİL

Haberin Devamı

Baş ağrılarını çoğumuz hafife alırız ama yine de dikkatli olmakta fayda var. Özellikle “ateş, bulantı, kusma, el ayak uyuşmaları” gibi belirtilerin eşlik ettiği baş ağrılarında çok fazla zaman kaybetmemek gerekiyor.
Bunlar baş ağrısına eşlik eden “acil durum işaretleri” olarak kabul ediliyor.
Baş ağrısı diyip geçmemekte, özellikle birkaç günden uzun süren şiddeti giderek belirginleşen, karakter değiştiren, bedenin başka yerlerindeki sağlık sorunlarıyla ilişkili olduğu düşünülen baş ağrılarında fazla zaman kaybetmeden bir tıbbi yardım aramakta fayda var.
Baş ağrısı ile ilgilenen uzmanlık alanları oldukça fazla. Bununla birlikte ben sizin yerinizde olsam önceliği nöroloji uzmanlarına verir, baş ağrıma çözüm arıyorsam bir nöroloji uzmanından yardım isterim.
Nöroloji uzmanları arasında özellikle baş ağrısı konusunda uzmanlaşmış olanların da bulunduğunu bir kenara not ediniz.

ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Mamografi kanser yapabilir mi

Teşhis amacıyla yapılan radyolojik incelemeler eğer dikkat edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Örneğin meme kanserinin erken teşhisinde kullanılan mamografi taramalarında yüksek dozda radyasyon alınabiliyor. Eğer bu incelemeler gereksiz yere ve sık tekrarlanırsa ya da teknik kontrolleri yapılmamış aletler kullanılırsa risk yükseliyor. İşte bu nedenle çok özel bazı durumlar dışında özellikle kırk yaş altında mamografi taramalarına başlamak tavsiye edilmiyor. Birçok Avrupa ülkesinde bu taramalar menopoz sonrasına bırakılıyor ve 2-3 yıllık aralıklardan daha sık yapılan incelemeler gereksiz bulunuyor.

BİR BİLGİ

Haberin Devamı

İlaç kullananlar greyfurt suyu içsin mi içmesin mi

Greyfurt suyunda bulunan bazı maddeler, bazı kişilerde bazı ilaçların kullanımına etki ediyor. Greyfurt suyu hipertansiyon tedavisinde kullanılan losartan (Cozaar) ve kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan digoksinin emilimini azaltıyor.
Ayrıca eğer nifedipin (adalat, nidilat), nisoldipin, felodipin gibi kalsiyum kanal engelleyicileri, karbamazepin (tegretol) ve benzeri epilepsi ilaçları, atorvastatin (ator, lipitor), simvastatin (zocor), rosuvastatin (crestor) gibi kolesterol ilaçlarının, buspiron içeren depresyon ilaçlarının toksik etkilerini artırabiliyor.
Kısacası eğer ilaç kullanan ve güne bir bardak greyfurt suyu ile başlayan biriyseniz doktorunuzdan bilgi almanızda fayda olabilir. Bazı araştırmaların greyfurt suyunun böbrek taşı oluşturma ihtimalini artırdığını gösterdiğini de hatırlatalım.

Yazarın Tüm Yazıları