İzmirli gençler fırsat kaçırdı

Geçen hafta İzmir’de gençlere hayatın içinden dersler veren çok ilginç seminerler dizisi vardı.

Haberin Devamı

İzmir Kalite Derneği’nin gençlik birimi GençKal tarafından düzenlenen toplantıyı izleyebilenler geleceklerine ışık tutabilecek birbirinden güzel başarı hikayeleri dinlediler. İzleyemeyenler ise çok şey kaçırdılar. Ne yazık ki İstanbul’da yapılsa oturulacak koltuk bulunamayacak böyle bir toplantıda salonun sadece üçte biri doluydu. Konuşmacılar arasında e-kapıcı, Hamsi Finger, Kobay A.Ş., M3W gibi kuruluşları yaratan çiçeği burnunda girişimciler, Simit Sarayı’nı yaratan Haluk Okutur, televizyonlardan yakından tanıdığımız Bir Fikrin mi Var Programı’nın kurucusu Fuat Sami, Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası Direktörü İhsan Elgin, Sir Winston Tea’nın marka sahibi Hulusi Berik, Hugo Boss’un  yöneticisi Kazım Saver , Tepe ve Mesa İnşaat’ın eski genel müdürü Y.Mimar Selçuk Alten gibi isimlerin bulunduğunu söyleyecek olursak toplantının seviyesi daha iyi anlaşılır.

Haberin Devamı

İzmirli gençler fırsat kaçırdı


Ali’nin külahı Veli’ye

BİR organizasyon şirketi kuran genç girişimcilerden Erdem Genç ise kelimenin tam anlamıyla Ali’nin külahını Veli’ye giydirebilecek derecede organizasyon kabiliyeti olan bir girişimci tipi. Tatlı dili, risk alma cesaretiyle epey iş yapmış. Örneğin İstanbul’da ucuzluğuyla ünlü Doğu Bank’ta fotoğrafını çektiği elektronik ürünleri elinde varmış gibi, gittigidiyor.com gibi sitelerde satışa sunmuş. Talep gelince de ürünleri satın alıp göndermiş. Hiçbir sermaye koymadan yaptığı bu işten hayli iyi para kazanmış.
Bir başka girişim hikayesine ise çok güldüm. Zonguldak’ta bir kamu kurumunun web sitesi için yaptığı duyuruya hayatında hiç web sitesi yapmamasına rağmen talip olmuş. Ama bunun için önce web sitesi yapmayı bilen bir arkadaşıyla görüşüp işi aldığını söyleyerek pazarlık yaparak bin TL’ye siteyi kurması için anlaşmış. Sonra iki arkadaşıyla Zonguldak’a alıcının ayağına gitmiş. Gençlerden hoşlanan kurumun yasa gereği en fazla 7 bin liraya işi yaptırabileceğini söylemiş. Böylece genç girişimci hiç  bilmediği bu işten organizasyon becerisi sayesinde 7 bin lira kazanmış. Bin TL’yi de çok güzel bir site yapan arkadaşına vermiş.
Daha sonra organizasyon işlerine giren Erdem Genç halen son yıllarda işyerlerinde çok yaygın motivasyon türü olan ritim müzik eğitimi işini yapıyor. Tabii bu işe de hiç bilmeden başlamış ama bugün 17 kişilik ekibi ile ünlü firmaların aradığı bir isim olmuş.
Bu güzel toplantıdan ders olabilecek örnekleriyle Hamsi Finger’ın hikayesi, Fareler Kraliçesi, Hugo Boss’un altınları ve dünyanın ilk 500 şirketinden biri olacağından emin Simit Sarayı’nın nefes kesen hikayesi ise yarına.

Haberin Devamı

e-kapıcı’dan tavsiyeler

İzmirli gençler fırsat kaçırdı

İKİ öğrencinin Bornova’da kurduğu e-kapıcı internet sitesinin hikayesi basında yer almıştı. İnternet üzerinden alının siparişlerle Bornova sınırları içerisinde en geç 30 dakikada anne yemeği nohutlu tavuklu pilavdan ders notlarına kadar her türlü sipariş iki genç girişimci tarafından karşılanıyor.
Panele katılan e-kapıcı’nın kurucusu Atilla Altay’ın anlattıklarından medyanın bu gelişime büyük katkıda bulunduğu anlaşılıyor. Bence medyanın da bu ilgiyi göstermesinin esas nedeni sitenin adının çok cazip olması. www.e-kapıcı.com gerçekten herkeste merak uyandıracak bir isim. Hele bu fikrin sahipleri öğrenciler olunca medya için herkesin okuyabileceği çok güzel bir hikaye çıkmış. Atilla Altay ilk 30 günde hayal bile edemeyecekleri bir popülarite kazandıklarını söylüyor.
Makine mühendisliğinde okuyan genç girişimcinin kendisini izleyen öğrencilere birinci tavsiyesi “Naylon staj yapmayın” oldu. Staj sırasında hangi işi yapacağını anladığını söyleyen Atilla Altay ikinci olarak da KOSGEB gibi devlet kurumlarından alacakları desteklere güvenerek iş yapmamaları tavsiyesinde bulundu. Bürokratik nedenlerle çok geç
akan kaynaklar vb. nedenlerle hayallerin suya düşebileceği örneğini verdi.

Yazarın Tüm Yazıları