İzmir'in müzik kültürü yeniden zenginleşiyor

Haberin Devamı

DOĞMA büyüme İstanbullu olan babam sonradan hanım köylü olanlardan. Ama annemin de babamın da anlattığı gençlik yıllarına ait balolar, orkestralar masal gibi kulklarımda. Türkiye küçük kentlerden büyük şehirlere kadar inanılmaz hoş bir müzik kültürü ile yoğruluyor 1970’lerin sonuna kadar. Sonra ne olursa oluyor ve müzikte, kültürde, mimaride büyük bir yozlaşma başlıyor.
Tabii, bunda televizyonun da evlerin baş köşesine kurulmasında payı büyük.
Cazın ülkemize girdiği yıllar 1950’ler;
Türkiye’de cazın dışındaki batı müziği türlerinin tanındığı yıllar. 1955’te Türkiye’nin ilk Rock’n Roll orkestrası Deniz Harp Okulu öğrencileri tarafından kuruluyor.
· 1958 yılında Kuyruklu Yıldızlar, dönemin en popüler grubu.
·  Bu dönemde söylenen şarkılar, orijinaline ne kadar yakınsa o kadar fazla ilgi görür.
1960’lı yıllar;
Gençliğin özgür olmak istediği Hippi akımının gözde olduğu yıllarmış. 60’lı yıllarda pop müzik çalışmaları Avrupa’da olduğu gibi hız kazanmış. Çok sayıda pop orkestrası kurulmuş.
· Bu dönemde çeşitli şarkı yarışmaları düzenlenmiş. Ayrıca Türkiye, bu dönemde Atina Şarkı Yarışması’na katılıp 4’üncü olmuş. Orhan Gencebay, ilk 45’lik plağını çıkartmış. Yerli melodilerin batı sazlarıyla yeniden yorumlanması bu dönemde hız kazanmış. 1965 yılında Hürriyet gazetesince düzenlenen Altın Mikrofon Şarkı Yarışması pop müziği geliştirmiş ve yeni gruplara şans vermiş.
1970’li yıllar;
· Pop müziğin gerçekten popüler olduğu yıllardır.
· Siyasi hareketler, müziği de etkiler. Bunun sonucunda şarkı sözlerinde sloganlar duyulmaya başlanır.
· Kaset devrinin başlangıcı bu yıllardır. VE TELEVİZYON....

Haberin Devamı

İlk konser yarın

İzmirin müzik kültürü yeniden zenginleşiyor

Genelde özel etkinlik ve organizasyonlarda çalan İzmir Big Band şimdi bir dizi konserle birlikte İzmir’le buluşuyor. İlk konser yarın saat 20.00’de Tepekule Kongre Merkezi’nde. Elde edilecek gelirin bir kısmı lösemi hastası çocuğun sağlık ve eğitim masrafı için kullanılacak. Bu konsere Eflatun, Evrim Özkaynak ve Gökhan Türkmen konuk sanatçılar olarak katılacak. Biletler biletix.com ve biletix satış noktalarında 20 TL.
Ben de yarın akşam ruhumu beslemek üzere orada olacağım.
www.izmirbigband.com - twitter.com/izmirbigband - facebook.com/izmirbigband

Haberin Devamı


Yeni bir orkestra... İzmir Big Band

İzmirin müzik kültürü yeniden zenginleşiyor

Hal böyle olunca orkestrası ne kadar çok olursa o kadar mutlu oluyorum memleketin. Sunshine Band, Kent Orkestrası, Blue Note, İzmir Express benim bildiklerim... Şimdi bu nefis orkestralara bir yenisi daha eklendi. Murat Han Turgut ve Emrah Sayın tarafından kurulan İzmir Big Band; caz’dan blues’a, tango’dan 60’lara, eski poplardan güncel poplara kadar geniş bir repertuara sahip büyük bir topluluk.

Yazarın Tüm Yazıları