İzmir mutfağını tanıtmalı

İzmirli arkadaşlarım her fırsatta İzmir mutfağının ne kadar özel olduğunu anlatıp dururlar.

Hele hele zeytinyağlılarını ve yabani ot yemeklerini yere göğe koyamazlar. İzmir dışında yaşayan İzmirliler de memleketlerinden sebze getirtirler. İzmirlilerin bu memleketten malzeme getirtme işini hep çok doğal karşılardım. Çünkü, Antakyalı arkadaşlarım sürki, Kilisliler nar ekşisi, Tokatlı olanlar ise memlekete çemen siparişi verirlerdi. Tabii ki herkes alıştığı yemeğin tadını özler zaman zaman... Memleketten ne kadar uzakta olursa olsun, memleket yemeği yemek ister.

Hele bazı yörelerin yemek kültürü o kadar farklı ve rafine ki o yöreden gelen insanların memleket yemeği özlemine hep hak vermişimdir. Böyle yörelerin başında bence Antakya gelir. Yakın zamana kadar Antakya mutfağının rakipsiz olduğunu düşünürken, İzmir’de katıldığım bir davet fikrimi değiştirmeyi başardı. Antakya mutfağının damağımdaki tahtına İzmir mutfağı ortak çıktı. Elbette ki İzmir’e daha önce defalarca gitmiştim ama nedense hep balık ve salata yerdim, kimse de bana sakızlı işkembe yahnisi, midye lokması ya da kapari ve zeytinli radika piyazı ikram etmedi.

Son sefer gittiğim yemekte tattım bu lezzetleri. Ve sonra dedim ki içimden "Benim gibi yemeğe meraklı biri bile bilmiyorsa bu lezzetleri, sıradan insan nasıl bilecek?" İşte bu yüzden kızdım İzmirli arkadaşlarıma, haklı olarak övdükleri mutfaklarını yeterince tanıtamadıkları için...

Patatesli sini köftesi

8 kişilik

Hazırlama süresi 35 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 300-400 gr. az yağlı dana kıyma

á 6 adet orta boy patates (yaklaşık 750 gr.)

á 1,5 su bardağı ince köftelik bulgur

á 1 su bardağı ılık su

á 2 çay kaşığı taze nane

á Yarım çay kaşığı toz tarçın

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 demet maydanoz

á 1 su bardağı un

á 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

á 2 adet kuru soğan

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

Patatesleri bol tuzlu suda haşlayıp süzdükten sonra soyun ve ılıkken derin bir kaba rendeleyin. Bulguru orta boy bir tepsiye yayın. Üzerine ılık suyu aktarın ve bulgurun kabarması için 10 dakika kadar bekleyin. Rendelenmiş patatesi tepsiye aktarıp biber salçasını, karabiberi ve tuzu ilave edin. Rendelenmiş soğanları, ince kıyılmış maydanozu, kuru nane ve tarçını katın. Unu da ekleyip sıkıca yoğurarak yumuşak bir bulgur hamuru elde edin. Yoğurma işlemini yaparken elinizi sık sık suya batırın. Hamur macun kıvamında olmalı ve çok yumuşak olmamalı. Kıymayı ve 1 kahve fincanı zeytinyağını bir tavaya aktarıp karıştırarak 7-8 dakika kavurun. Üzerine tuz ve karabiberi ekleyip 2-3 dakika daha kavurduğunuz kıymayı ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin. En az 7-8 dakika yoğurarak hazırladığınız bulgur hamurunu iki eşit parçaya bölün. Orta boy (30 santim çapında yuvarlak ya da 25x30 santim ölçülerinde dikdörtgen) bir fırın tepsisini zeytinyağıyla yağladıktan sonra, patatesli bulgur hamurunun bir parçasını tepsiye bastırarak yayın. Kavurduğunuz kıymayı bulgurlu hamurun üzerine yayıp bulgurlu hamurun diğer parçasını üzerine yerleştirin. Bu işlemleri yaparken elinizi sık sık suya batırın. Böylece daha rahat şekil verebilirsiniz. Kalan zeytinyağını köftenin üzerine gezdirin ve baklava şeklinde dilimleyin. Hazırladığınız patatesli sini köftesini, önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 40-45 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp en az 10 dakika kadar bekletin ve sıcak sıcak servise sunun.

Not: Bu yemeğin yanına beyaz turp salatası çok yakışır.

Tahin soslu karnabahar salatası

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

á 1 adet orta boy karnabahar (yaklaşık 500 gr.)

á 2 çay kaşığı tuz

á 3 yemek kaşığı sirke (herhangi bir sirke türünü kullanabilirsiniz)

Sos için;

á Yarım su bardağı tahin

á Yarım su bardağı ılık su

á 3 diş sarmısak

á 1 adet limonun suyu

á 3 yemek kaşığı yoğurt

á 2 çay kaşığı tuz

á 1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pulbiber

á 1 demet maydanoz

Yapılışı:

Karnabaharın kök kısımlarını kesip atın, saplarını ve çiçek kısımlarını çiçek buketleri şeklinde ayırın. Saplarını ince ince dilimleyin. 10-15 su bardağı kadar suyu büyük bir tencerede kaynatıp tuz ve sirkeyi ekleyin. Karnabahar parçalarını kaynayan suya aktarıp iyice yumuuşayıncaya kadar pişirdikten sonra süzün ve derin bir kaba aktarın. Tahini derin bir kaba koyup sıcağa yakın haldeki ılık suyu üzerine aktarın. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla çırparak koyu ayran kıvamına getirin. Üzerine limon suyu, yoğurt ve iyice dövülmüş sarmısakları ilave edip çırpmaya devam edin. Tuz, kimyon ve kırmızı pul biberi de katıp iyice karıştırın. Hazırladığınız akıcı kıvamdaki sosu karnabaharın üzerine gezdirip iyice karıştırın. İnce kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun. Unutmayın; bu salata et ya da bulgurlu yemeklerin yanına çok yakışır.
Yazarın Tüm Yazıları