İzmir’den bir Bayburtlu geçti

GEÇTİĞİMİZ hafta Hasan Şentürk’ü kaybettik. Şentürk ile tanışmamız yıllar önce kendisiyle yaptığım bir röportajla başladı.

Haberin Devamı

Dikili’de Agrobay’ın seraları yeni yeni yükselirken yapmıştık söyleşiyi. Hasan Bey Bayburtlu’ydu. İzmir’de ne aradığını sorduğumda; “Bizim esas işimiz inşaatçılık. Birgün Hollanda’ya makine bakmaya giderken uçağın inişinde yerdeki parlak ışıkları gördüm. Hollandaya indikten sonra bunlar ne diye bilgi almak istediğimde, beni çok şaşırtan bir cevap aldım” diye söze başlamıştı. “Parlak ışıklar Hollanda’daki seralardan geliyordu” diye devam etti Hasan Bey; “Adamların toprağı yok, güneşi yok, seraları ısıtacak jeotermal enerjileri yok, ama Avrupa’nın yiyecek deposu olmayı başarmış.”
Hasan Bey Türkiye’ye döner dönmez; Adana’dan Çanakkale’ye kadar tüm sahili araştırıp sondajlar yaptırmış ve seracılığa en uygun bölgenin jeotermal enerjisi ile Dikili olduğuna karar vermiş. Hemen kolları sıvayıp Türkiye’nin ilk organize seralarından birini kurmaya başlamıştı. O yıllarda toplam 80 dönüm seranın kurulması tamamlanmıştı. Seralarda arılarla döllenme yaparak kontrollü tarım yapıyordu. Avrupa’ya göre maliyetlerinin yatırım dahil yüzde 30 daha ucuz olduğunu dile getirirken; Türk tarımının geleceğinin burada olduğunu söylüyordu.

Haberin Devamı

Geçen sene Hasan bey ile bir söyleşide daha bulunduk. 800 dönüm kapalı alanla Meksika’dan sonra dünyanın ikinci büyük serasını kurmayı başardıklarını söylemişti. Serada domates, biberin yanı sıra karpuz, hatta narenciyeye kadar değişik ürünler için çalışıyordu. Agrobay bununla da yetinmemiş, seracılık konusunda bilgi ve tecrübelerini diğer yatırımcılar ve çiftçilerle paylaşarak yepyeni bir akımın başlamasına neden olmuştu. Birçok kurum ve kişi için ücretsiz danışmanlık yaptı. Sektörün büyümesi içini elinden gelen gayreti gösterdi. Ege Bölgesi’nde Turgutlu, Salihli, Nazilli başta olmak üzere, Organize Sera Sanayi Bölgeleri’nin kurulması aşamasına gelinmişti. Çeşitli bölgelerde değişik projeler için çalışıyorlardı. Bir zamanlar büyük kan kaybı yaşanan tarımda; organize seracılık ile müthiş bir gelecek ülkenin refahı için çalışacaktı. Güneş ve Ege’nin her köşesinde fışkıran jeotermal enerji; bölgenin kalkınmasında çok önemli etken olmaya adaydı. Zira Sadece Agrobay’da 500’e yakın uzman ve köylü kendine iş sahası bulmuş, yıllardır çeşitli sıkıntılara ve haksızlıklara maruz kalan ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri için yeni iş sahaları açılmıştı.

Haberin Devamı

Tabii jeotermal enerjinin doğru ve etkin kullanım sistemlerinin devreye girmesi de bu çalışmalarda önemli bir rol oynayacak. Zira jeotermal sadece tarımda değil, eş zamanlı olarak turizm, sağlık ve ısıtma konusunda da çok değerli bir kaynak olarak kullanılabilmekte. Bu da jeotermal enerjiyi cari açığın bir numaralı nedeni olarak kabul edilen ithal enerji için tamamen özkaynaktan sağlanan bir alternatif konumuna getiriyor.
Geçtiğimiz hafta içinde kaybettiğimiz Hasan Şentürk bu devrimin ilk harcını koyanlardan biriydi. Diğer bir deyişle Ege’yi Hollanda yapan adam. Kendisini erken kaybetmenin üzüntüsünü duyuyorum. Onunla tanışmış ve yarattığı değişime şahit olmuş olmak en büyük tesellim. İşte İzmir’den böyle bir Bayburt’lu geçti.. Hasan Şentürk’e Allah’tan rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun.


 

Yazarın Tüm Yazıları