İyi yaşlanın

Yaşlılık ve ölüm çoğumuzun küçük yaşlarda tanıdığı ama bir türlü tam olarak kabullenemediği çıplak gerçekler.

Son dönemde yaşlanmayı "durdurmak" veya "engellemek" için sunulan diyetler veya yaşam tarzı öğütleri o denli çığırından çıktı ki artık biz de ne yapacağımızı şaşırır olduk. Aslında bugünün bilgisiyle elimizden gelen tek şey, mümkün olduğunca kaliteli bir yaşlanma sürecinden geçerek, sağlıklı yaş almak. Dünyaca ünlü Dr. Andrew Weil de kitaplarında, bu süreçte sistemimize yardımcı olacak besinler ve bunları nasıl alacağımızla ilgili tavsiyelerde bulunan bir sağlık uzmanı. Temel olarak yapılması gerekenleri şöyle özetlemiş Dr. Weil: "Haftada en az iki kez balık yiyin, olmuyorsa balık yağı takviyesi tabletlerini deneyin. Pek çok diyette önerilen günlük 6 ila 8 bardak kaynak suyu içmeyi ihmal etmeyin. Hazır kahve yerine çay, mümkünse kokulu siyah çay, yeşil ya da beyaz çay için. İlla alkol alacağım diyorsanız az miktarda kırmızı şarabı tercih edin. Eğer çikolata konusunda ısrarcıysanız az miktarda siyah çikolata yiyebilirsiniz." Dengeyi bozmadan gönlünüzce yaşamanız dileğiyle...

Ispanaklı dövme çorbası

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

55 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı aşurelik buğday (dövme ya da gendime diye de adlandırılır)

á 1/2 demet ıspanak (yaklaşık 300 gr)

á 2 su bardağı yoğurt

á 1 tepeleme yemek kaşığı un

á 1 adet yumurta

á 8 su bardağı et ya da tavuk suyu

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için;

á 2 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Buğdayı yıkayıp bir gece önceden bol suyla ıslanmaya bırakın. Ertesi sabah süzüp orta boy bir tencereye aktardıktan sonra üzerine 12 su bardağı su ekleyerek buğday iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Bu işlemi düdüklü tencerede çok daha hızlı yapabilirsiniz. Haşlanan buğdayı, suyuyla birlikte bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, yoğurt, un ve yumurtayı bir başka tencereye koyup tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Üzerine 8 su bardağı ılık et ya da tavuk suyunu ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak kaynatın. Yoğurtlu çorba suyu kaynamaya başlayınca, haşlanmış buğdayı suyuyla birlikte üzerine ekleyip 10 dakika daha kaynatın. Tuz ve karabiberi de serpin. Ayıklayıp yıkadığınız ıspanağı incecik doğrayıp kaynayan çorbaya ekledikten sonra sık sık karıştırın. Çorbayı ıspanaklar pişinceye kadar, 20 dakika daha pişirip ocaktan alın. Çorbayı zeytinyağında ısıttığınız kırmızı pul biberle süsleyip servis yapabilirsiniz.

Kerevizli terbiyeli köfte

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet orta boy kereviz (veya 1 adet iri boy kereviz)

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 adet orta boy ince havuç

á 4 çay kaşığı domates salçası

á 6 su bardağı et ya da tavuk suyu

Köfte için;

á 200 gr. yağsız kıyma

á 2 yemek kaşığı pirinç

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar

Sos için;

á 1 su bardağı su

á 2 tepeleme yemek kaşığı un

á 3 diş sarmısak

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sirke

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kıymayı ve sıcak suyla iyice yıkayıp süzdüğünüz pirinci derin bir kaba koyun. Tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı serpip iyice yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra, hazırladığınız köfteleri geniş bir tabakta biriktirin. Diğer taraftan, kerevizleri, havuçları ve soğanları soyup rendenin iri gözüyle rendeleyin. Rendelediğiniz sebzeleri zeytinyağıyla birlikte orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Salçayı ve et ya da tavuk suyunu da üzerine ilave edip karıştırın. Yemeğin suyu kaynamaya başlayınca, hazırladığınız köfteleri tencereye yavaş yavaş aktarın. Köfteleri arada sırada karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; unu ve dövülmüş sarmısakları derin bir kaba koyun. Üzerine sirkeyi ekleyip tuz ve karabiberi serpin. Suyu da azar azar ilave ederek bir tel çırpıcı yardımıyla ezerek çırpın. Hazırladığınız unlu bulamacı, kaynamakta olan yemeğe azar azar aktarın. Yemeği arada sırada karıştırarak 10 dakika daha pişirin. Tuzunu kontrol edip isterseniz kırmızı pul biber ilave ettikten sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları