İstifade tatlısı sevmeyen var mı

Profiterol sevmeyen var mı? Sanırım bu soruya kimse "evet" diye cevap vermez.

Hele hele usta elinden çıkmışsa sözü edilen profiterol, yeme de yanında yat. Öyle çok uzun zamandır bilmiyoruz biz profiterolü. Kendini bize değişik bir isimle tanıştırdı ve biz çocukluk yıllarımız boyunca onu "istifade tatlısı" olarak tanıdık. Hatta h l bazı yemek kitaplarında parantez içlerinde yazılır bu isim. Öyle "ne alakası var" diyebileceğimiz bir durum da değil bu üstelik. "Profit" istifade demek. Ama işin aslı her iki sözcük de Türkçe değil ve kelimeyi tam olarak Türkçe’ye çevirecek olursak "yararlı toplar" gibi bir anlam çıkar. Etimolojiyi bir tarafa bırakırsak, profiterol bir Fransız tatlısı. Yapımında hafif pişirilen bir hamur kullanılıyor. Yapılışı itibariyle bizim tulumba tatlısına benziyor ama tulumba tatlısında kullanılan un miktarı iki kat fazla. İki tatlıyı da yemiş olanlar aradaki tek farkın un miktarı olmadığını da bilirler. Profiterol hamurları yani pataşular fırında pişirilirken, tulumba tatlısı sıvıyağda kızartılıyor. Küçücük ayrıntılarda ne büyük lezzet farklarının gizli olduğuna bakıp şaşırmamak mümkün değil sanırım.

Soğanlı diyet bonfile

2 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

2 adet orta boy dana bonfile

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 adet orta boy kuru soğan

2 çay kaşığı dolusu hardal

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 su bardağı sıcak su

250-300 gr. yeşil taze fasulye

Taze fasulyeleri ayıklayıp, kırmadan bütün olarak tencereye koyun. Üzerine 10-12 su bardağı su, 1 çay kaşığı karbonat ve 2 çay kaşığı tuz katıp haşlayın. İyice yumuşayıncaya kadar haşladığınız fasulyeleri süzüp hemen bol buzlu suya aktarın. Böylece fasulyelerin rengi canlı kalacaktır (İsterseniz fasulyeleri buharda da haşlayabilirsiniz). Diğer taraftan, sıvıyağı orta boy bir teflon tavada kızdırın. Ocağın altını iyice açıp bonfileleri tavaya yerleştirin. Bonfileleri yüksek ısılı ateşte önlü arkalı ikişer dakika kızartıp tavadan alın ve bir tabağa koyun. Ocağın altını biraz kısıp incecik halkalar halinde doğradığınız soğanları tavaya aktarın. Soğanı orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Bonfileleri tekrar soğanların olduğu tavaya koyun. Diğer taraftan, sıcak su ve hardalı ufak bir kasede karıştırın. Bu sosu bonfilelerin üzerine gezdirin. Yemeği kısık ateşte 15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğanlı bonfileleri servis tabağına koyup yanlarına haşlanmış fasulyeleri yerleştirin. Süsleyerek servise sunun.

Karidesli kepekli makarna

Malzeme listesi

1 paket kepekli makarna (yarısı kullanılacak)

10-15 adet dondurulmuş minik karides

4 adet orta boy domates

3 yemek kaşığı sıvıyağ

3 diş sarmısak

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı kuru fesleğen, kuru kekik

Sıvıyağı orta boy bir tavada kızdırın. Soyup pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlediğiniz sarmısakları kızgın yağa aktarın ve yarım dakika kadar kavurun. Üzerine dondurulmuş ve soyulmuş karidesleri hemen ekleyip orta ısılı ateşte, karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun. Rendelenmiş domatesleri de tavaya aktardıktan sonra, arada sırada karıştırarak 7-8 dakika pişirin. Tuz, karabiber, kuru fesleğen ve kuru kekiği de ilave edip sosu 1-2 dakika daha pişirin. Diğer taraftan, kepekli makarnanın yarısını kaynayan bol tuzlu suda haşlayın. Yaklaşık 10-12 dakika haşladığınız makarnaları süzün. Karidesli sosu, süzdüğünüz kepekli makarnayla karıştırın. Soslu makarnayı kısık ateşte 2-3 dakika daha ısıtıp sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz üzerini ince kıyılmış maydanoz ya da dereotuyla süsleyin.
Yazarın Tüm Yazıları