İş dünyasında moral mesajı

"Ekonomİk kriz, sorumlu yetkililerin bütün beyanatlarına rağmen, dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini hissettirmeye devam ediyor.

İşsizlik aldı başını gidiyor. İşsizlik oranları TUİK raporlarına göre, sekiz ayda yüzde 9’lardan yüzde 15’lere çıktı. Genç işsizlerin oranı ise yüzde 30’lara yaklaştı. Neredeyse dört gençten birisi işsiz. SBS’ler, üniversite sınavları yapıldı, sonuçlar açıklandı. Okulların kapanmasıyla birlikte binlerce üniversite mezunu daha işsizler ordusuna katıldı."

*

Haklısınız, moral mesajı böyle olmaz. Bu satırları Salihli Vizyon’dan aldım. Görüş de Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talat Zurnacı’nın. Zurnacı’dan alıntı sürüyor:

"Saydığım olumsuzluklar kuşkusuz herkesi derinden etkiliyor. ’Hiç mi iyi gelişmeler yaşanmıyor’ diye soranlar olabilir. Evet var. Hükümetin bazı sektörlere yönelik uyguladığı önlemler mutlaka biraz nefes alınmasına yardımcı olmuştur. Fakat bazı sektörlerde tarihlerle sınırlı rahatlamalar, bütün ülkenin içinde bulunduğu durumu görmezden gelmemiz sonucunu doğurmaz. Salihli’de en işlek caddelerdeki her üç-dört dükkandan biri boşken, pembe gözlükler takmamızın ne yararı olabilir ki?"

*

Odanın yayın organı olan dergide üyelerine seslenen Zurnacı, moral aşılamaya başlıyor. Zurnacı’nın verdiği bilgiye göre; Salihli kirazı tescillenip oda güvencesine alındı. Büyük gruplar kiraz üretimi için Salihli’ye geliyor. Bir firma 3 bin dönüm alanda kiraz ve çeşitli meyveler üretmeye başladı. Bir firma ilk kez bu yıl 50 ton Salihli kirazı ihraç etti.

*

Söz Zurnacı’da: Bir diğer büyük çaplı projemiz olan ve uygulandığında pek çok kişiye istihdam sağlayacağını düşündüğümüz jeotermal saha arama ruhsatını aldığımızı müjdelemiştik. Bu konuda yasal prosedür işliyor ve sismik raporun alınmasını dört gözle bekliyoruz. 5 bin dönümlük alandaki bu jeotermal arama ruhsatıyla dev firmalarla işbirliği yapmamız halinde Salihli için büyük başarı elde etmiş olacağız."

"Heyecanlarımıza siz de ortak olun" başlıklı yazısında Zurnacı, sonbaharda İstanbul’da gerçekleşecek Uluslararası Para Fonu Guvernörler Kurulu Toplantısı’nın bir ayağını Salihli’ye çekmek istediklerini belirterek şöyle diyor:

"Burada antik gymnasiumda Arkeo-Moda Sardes Defilesi hazırlığı yapıyoruz. 185 ülkeden devlet başkanları ve merkez bankaları başkanlarının katılacağı İstanbul’daki toplantının bir ayağının ilk paranın beşiği Sardes’te yapılması hayali bile bizi heyecanlandırıyor."

*

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Avrupa Birliği Komisyonu’nda sözcülüğü yeniden üstlendiğini, Avrupa İşletmeler Parlamentosu’nda TOBB Başkanı’nın da aralarında bulunduğu dört kişiden biri olarak Türk iş dünyasını temsil etmekten onur duyduğunu belirten Zurnacı, yazısının sonunda, "Olumsuz düşüncelerimi belirtmiş olmakla birlikte Türk ekonomisi ile Türkiye’nin geleceği konusundaki umudumuzu hiç bir zaman yitirmiyoruz ve ’Her şey güzel olacak’ şarkısını söylemeye devam ediyoruz. Unutmayalım ki, en büyük risk umutsuzluktur" diyor.

*

Talat Zurnacı’dan bir demet sundum. Neden mi? Belki de onun heyecanlarına ortak olursunuz diye.
Yazarın Tüm Yazıları