İptal sonrası emeklilik ve 2007 öncesi son fırsatlar

ANAYASA Mahkemesi’nin, yeni sosyal güvenlik yasasının bazı maddelerini iptal etmesi üzerine "Şimdi ne olacak?" şeklinde sorular yağmaya başladı.

Özellikle, emekli olmaya hak kazandığı halde çalışanlar ile emekliliğine birkaç yıl kalanlar, durumlarını merak ediyorlar.

HÜKÜMETİN İKİ SEÇENEĞİ

İptal kararının ardından, Hükümetin önünde iki seçenek var.

Birinci Seçenek: Sosyal güvenlik yasasının yürürlüğe giriş tarihini, TC Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK başta olmak üzere, tüm sigortalılar için ertelemek.

İkinci Seçenek:
Yeni sosyal güvenlik sisteminin, sadece SSK ve Bağ-Kur’lular açısından yürürlüğe girmesi, memurların yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, kendi mevzuatlarına tabi olması.

EMEKLİLİK YAŞI VE EŞİTLİK

Anayasa Mahkemesi, devlet memurları için getirilen 9 bin gün prim ödemiş olma koşuluyla, kadınların 58, erkeklerin 60 yaşında emekliye ayrılmasını ve 2036’dan itibaren, yaş sınırının kademeli olarak artırılıp, 2048’de 65 olmasını iptal etti.

Bu nedenle, emekliliğe hak kazandığı halde çalışan devlet memurlarının, "biran önce emekli olma" gibi bir çabaya girmelerine ya da başvuruda bulunmalarına gerek yok.

Bağ-Kur ve SSK’lılar için, emeklilik yaşı 2036 yılından itibaren kademeli olarak artarak, 2048’de 65 olacak. Prim ödeme gün sayısı, işçilerde her yıl için 100’er gün artarak, 9 bin güne ulaşacak.

Emeklilik yaşı ve prime ilişkin düzenlemeler, yasanın (ertelenmediği takdirde) yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2007’den itibaren sigortalı olanları kapsayacak. O nedenle, 2006 sonuna kadar, "bir gün dahi olsa" sigortalı giriş yapmakta yarar var.

İptal sonrası, sosyal güvenlik reformunda öne çıkan "sosyal güvenlikte eşitlik" olayı da anlamını yitirmiş olacak.

EMEKLİ MAAŞI

Bu arada, Emekli Sandığı Yasası’nın emeklilikle ilgili hükümleri yürürlükten kaldırıldığı için, 1 Ocak 2007’den itibaren, memurların emekli maaşının hesaplanması açısından boşluk doğacak. Bunun için yılbaşına kadar, yeni bir yasa çıkartılması gerekiyor.

İşçilerin ise, emekli aylığı son ücretlerinden değil, geçmiş yıllardaki düşük ücretleri de gözönüne alınarak, ortalama ücretleri üzerinden hesaplanacak. Eşitlik ilkesi, bu yönüyle de bozulmuş olacak.

SON FIRSATLAR

Yeni Sosyal Güvenlik Sistemi, ertelenmediği takdirde 1 Ocak 2007’den itibaren yürürlüğe girecek.

Bu tarihten önce, bazı değerlendirilmesi gereken fırsatlar var.

1- Askerlik borçlanması: Askerlik süresini, biran önce borçlanmakta yarar var. Yılbaşına kadar borçlananlar, yüzde 20 primi 6 ay içinde ödeyecekler. Yılbaşından itibaren, oran yüzde 32, ödeme süresi de bir ay olacak.

2- Yurt dışı hizmet borçlanması: Yılbaşına kadar, günlük 3,5 aylık 105 dolardan borçlanıp, ödemeyi istenilen zamanda yapmak mümkün. Yılbaşından itibaren ödeme tutarı artacak. Ödemenin de üç ay içinde yapılması gerekecek.

3- Sigortalı Giriş: Hiç hizmeti olmayanların, özellikle eş ve çocukların, 2007’ye kadar "bir gün dahi sigortalı olmaları" halinde, emekliliklerinde 7 bin gün prim ödemeleri yeterli olacak.

YENİ SİSTEM VE İPTALLER

Yeni sosyal güvenlik sistemi ve Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı, yarın saat 10:00’da Gazi Üniversitesi, İİBF 100. Yıl Kültür Merkezi’nde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Kazım Ergün, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Birol Aydemir, Gazi Üniversitesi’nden Prof.Dr. Kadir Arıcı ile Prof.Dr.Şükrü Kızılot’un, yer aldığı panelde tartışılacak. Saat 10:00’da başlayacak bu panele, konu ile ilgili olan herkes izleyici olarak katılıp, merak ettikleri konuları sorabilecekler.
Yazarın Tüm Yazıları