İnsanlar ekonomik krizde sevgilerine daha çok sahip çıktı

ALİ DENİZ, uzun yıllardır İzmir’de süsleme, davet ve düğün sektöründe başarıyla çalışıyor.

İzmir’in kültürel çeşitliliği sayesinde kilise düğünlerinden, barmitzvalara kadar çok farklı törenler düzenleyen Deniz, İzmirliler’in gelişmiş estetik duyguları sayesinde yaptığı işlerin takdir edilmesinden çok memnun.

Æ Nasıl başladınız çiçekçilik işine?

Æ Ben İstanbul’da doğdum. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü mezunuyum. Daha sonra bir arkadaşımla yapma çiçek işine girdik. 1978’di, Türkiye’ye yeni yapma çiçekler geliyordu. Sadece Vakko yapıyordu o zaman. Biz de sanatçıların evlerine bu çiçeklerle dekorasyon yapıyorduk.

Æ İzmir’e neden geldiniz?

Æ Evlendim ve İzmir’e geldim. Kemeraltı’nda kendi dükkanımı açmıştım. Klasik çiçekçi dükkanıydı ama vizyonum hep farklıydı. Ben çiçekçiliği hep bir sanat olarak gördüm. Estetik unsur taşıyor.

Æ Çiçekçilikten davet, düğün sektörüne nasıl geçtiniz? Benim bildiğim bu işi ilk yapan Leyla Figen’di.

Æ Alsancak’a taşındıktan sonra kendimi geliştirdim. 1990’ların başında İzmir’de özellikle davet ve süsleme konularında bir açık olduğunu gördüm. Dünyada bu konu çok ilerlemişti, ama İzmir’de yeni başlıyordu. Sadece Leyla Figen vardı. Hatta biz de onunla çalışarak başladık. Sonra biz de sektöre girdik. Davetler, açılışlar, temel atma törenleri, düğünler bir çok organizasyon yaptık.

Æ 14 Şubat bu sene nasıl geçti?

Æ Geçen seneye göre sakindi. Ama yine gayet iyiydi.

Æ Kriz etkilemedi yani...

Æ Kriz bizim sektörü ters etkiledi. İnsanlar bu krizde, sevgisine, sevdiklerine daha çok sahip çıktı. Çünkü zaten işlerini kaybetmişler, ekonomik problemleri var, bir de aşklarını kaybetmemek adına maneviyata döndüler.

Æ Siz aslında kim kiminle biliyorsunuzdur...

Æ Bizde de doktorların prensipleri geçerli. Yani biz asla mesleğimizle ilgili sır vermiyoruz. Yıllardır hizmet verdiğimiz müşterilerimiz var. Müşterimizin kime çiçek gönderdiğini asla açıklamayız.

Æ Sevgililer Günü’nde aynı anda hem karısına, hem de sevgilisine çiçek gönderen oluyor mu?

Æ Sadece şu kadarını söyleyebilirim; Sevgililer Günü’nde birden fazla çiçek gönderen oluyor ama gönderilenlerin kim oldukları bizi ilgilendirmez.

Nikah saatinde

kopma noktasına gelen aileleri bile barıştırıyoruz

Æ Düğün işi, böyle bir günde insanları memnun edebilmek zor değil mi?

Æ İşimizde psikoloji çok önemli. Ufak tefek krizleri biz idare ediyoruz bazen, hatta arayı bulduğumuz bile oluyor. Sonuçta iki farklı aile, o en önemli günde gerginlik yaşayabiliyor.

Æ Hiç iptal olan düğün oldu mu?

Æ Nikah saatinde kopma noktasına gelen düğünler oldu. Ama bizlerin de çabasıyla mutlaka tatlıya bağlandı. Mesela Kuşadası’ndaki bir düğünde nikah memuru son dakikada rahatsızlandı, düğüne gelemedi. Her şey nikahın kıyılmasına göre kurgulanmıştı. Görsel anlamda sorun yaşamamak adına başka birine kostüm giydirerek nikah kıyılıyormuş gibi yaptık. Her şey yolunda gitti. Bir kaç saat sonra gerçek memur gelince içeride bir odada nikah kıyıldı. Kimse aksiliğin farkına varmadı.

Æ Size bile ilginç gelen törenler oluyor mu?

Æ Kilise düğünlerinde gelini babasının getirmesi, dualarla törenlerin yapılması oldukça ilginç geliyor bana.

Æ Bizim düğünlerimizde de artık gelini babası getirmeye başladı. Bu biraz taklit olmuyor mu?

Æ Dışarıdan bakınca öyle görünebilir, bizim örf adetlerimizde böyle bir şey yok. Ama iyi kurgulanırsa ve her detay iyi düzenlenirse çok da hoş olabiliyor. Sonuçta babaların kızını damadına teslim etmesi oldukça anlamlı.

Değerlerimizin kıymetini bilmiyoruz

Æ 90’lı yıllarda sanki açılış, davet gibi organizasyonlar İzmir’de daha fazlaydı değil mi?

Æ Ekonomiyle doğru orantılı her şey. O dönemlerde yatırımlar daha fazlaydı belki ama düğünler bizim örf adetlerimizde çok yer tutuyor. Anadolu’da bile köylüler hasatını yapıp ürününü satıp parasıyla düğününü yapar. O nedenle düğün dernek fazla etkilenmiyor ama artık bizim sektörde de firma arttı.

Æ İzmir’de kriz dışında da bir iş darlığından sözedilir hep. Bunun sıkıntılarını yaşadınız mı?

Æ İzmir maalesef kendi değerlerine sahip çıkmıyor. Bir otel ya da restoran açılıyor ama bakıyorsunuz bir ay sonra kapanmış. Kalanlar ise kaliteden ödün vererek yaşayabiliyor. Kimse böyle yerlere sahip çıkmıyor. Yatırımlara karşı duyarsızlık var. Ticari anlamda İzmir her geçen gün daralıyor. Antalya, Denizli bizden daha iyi durumda.

Avrupa ve Türkiye’de bu sektör yavaş ilerliyor, Amerika hızlı tüketiyor

Æ Dünyada bu sektör ne durumda?

Æ Davet, organizasyon sektörü Türkiye’de çok yavaş ilerliyor, ama Avrupa’da da durum aynı. Bir tek Amerika’da çok aktif, belki hızlı tükettiklerinden bu konu da hızlı ilerliyor, trendler çabuk değişiyor. Fransa, İtalya gibi ülkeler kendi klasik çizgilerinde konuyu fazla önemsemiyorlar.

Æ Siz hiç yurt dışında çalışmalar yaptınız mı?

Æ Yunanistan’da, Arabistan’da ve Amerika’da organizasyonlar yaptık. Yunanistan’daki düğün için bizi internetten bulup araştırmışlar. Arabistan’da bir şeyhin düğününü organize ettik. New York’ta bizim sektörümüzün duayenlerinden Colin Covee’nin yaptığı organizasyonda biz de çalıştık. Kendisiyle İstanbul’daki bir fuarda tanışmıştık. Çalışmalarımızı çok beğenip New York’a çağırdı. Sonra da Amerika’da iki düğün gerçekleştirdik.

Tembel olduğumuzdan

çiçekte ithalat daha fazla

Æ Kullanılan çiçekleri nereden alıyorsunuz?

Æ Bahçe bitkilerini genelde ithal ediyoruz.

Æ Ülkemizde de birçok çiçek ve bitki yetişiyor ama yine de ithalat daha fazla sebebi ne sizce?

Æ Tembeliz ve araştırma yapmıyoruz. Hazır alıp satmayı tercih ediyoruz. Peyzaj mimarlarının da bu konuda daha fazla destek vermesi gerekir. Bahçe bitkileri konusunda yeterli alt yapı oluşturmamışlar o nedenle trilyonlarca para yurt dışına gidiyor.

Æ Bu konuda neler yapılabilir?

Æ İngiltere ve Hollanda’da çiçekçilik yüksekokulu var ama bizde sadece peyzaj mimarlığı ve bahçe bitkileri gibi bölümler var. Yani sektöre ara eleman yetiştiren ya da kesme çiçek dizaynı eğitimi veren bir okul var. Hollanda’daki uzmanlar Türkiye’yi pilot bölge seçip aynı eğitimi Bayındır civarında vermeyi düşünüyorlar. Ben de bu konuya çok önem veriyorum.

İzmir’de müthiş bir kültürel çeşitlilik var

Æ Bu işi İzmir’de yapmaktan memnun musunuz?

Æ İzmir Levanten kökenli şehir. İzmirliler’in estetik duyguları çok gelişmiş. Ne olursa olsun bundan, giyim kuşamlarından taviz vermiyorlar. O nedenle ben bu işi İzmir’de yaptığıma çok memnunum. Ortaya çıkardığım değerler takdir görüyor. Bunun için İzmirlilere şükran borçluyum.

Æ İzmirliler eli sıkı diye de bilinir. Ya da şöyle söyleyeyim; En iyisi olsun ama ucuz olsun isterler.

Æ E, maalesef orası da öyle. Ama bu her zaman mümkün olmuyor. Aslında bu mantıktan çok kişi şikayetçi ama kimse nedenini bilmiyor. Aslında bu bence bir araştırma konusu olabilir.

Æ İzmir’de de kültürel çeşitlilik çok fazla ki sizin işinizde bu daha çok farkediliyordur.

Æ Evet, Musevi kesim kendi değerlerinden taviz vermiyor, her şeylerini yaşatıyor. İtalyan ya da İngiliz levantenleri törenlerini kiliselerde gerçekleştiriyor. İzmir’de çok farklı dinler, törenler yapılıyor. Barmitzvalar, vaftizler, sünnetler İzmir’de hepsi bir arada. Çok geniş güzel bir yelpazesi var İzmir’in ve bize çok şey katıyor.
Yazarın Tüm Yazıları