İğne yaptırmaktan korkmayın

VÜCUDUMUZA upuzun bir iğnenin batırılması elbette hoşumuza gitmez. Ama sağlığımıza kavuşabilmek uğruna bu kadarcık bir sıkıntıya katlanmayı da abartmamalıyız.

Çocukların korkusu bir derece de, yetişkinlerin de enjeksiyon aletinden ürkmeleri, işlem sırasında kendilerini kötü hissetmeleri şaşırtıcı.

Yetişkinlerde enjeksiyon korkusunun nedenlerini araştırırken karşınıza çocukluk günlerinde yaşanmış acı veren bir olay çıkabilir. Bilinçaltına yerleşen korkuyu gidermek pek de kolay olmaz. Çocukluğunuzda, annenizin ya da babanızın enjeksiyon yaptırtmaktan korktuğuna tanık olmuşsanız, bu korku sizde de etkisini gösterebilir. Bazı uzmanlar enjeksiyon korkusunun kalıtsal olduğunu ileri sürüyorlar. Çocukluk yıllarında sık sık enjeksiyon yapılmışsa, enjeksiyon korkusu bilinçaltına yerleşir.

Enjeksiyon korkusunu yenmek, büyük ölçüde kişilerin kendi çabalarıyla mümkün olabilir. Bazen psikolojik terapi de gerekebilir. Eğer enjeksiyon korkusundan yakınıyorsanız, doktorunuza ya da hemşireye durumunuzu önceden bildirmenizde yarar var.

Derleyen: Azize Bergin

Bir süre sonra iğne sorun olmayacak

Enjeksiyondan korkan çocuğa doktor ya da hemşire, bir oyuncak bebeğe enjeksiyon yaparak aslında korkmaya gerek olmadığını anlatabilir. Çocuğun enjeksiyon yapılırken acı duymaması için iğnenin yapılacağı bölgeye anestetik krem sürülür. Enjeksiyon korkusu had safhada olanların endişeyi giderici bir ilaç almaları uygundur Enjeksiyon korkusunu unutturmayı amaçlayan psikolojik terapilerden başarılı sonuçlar alınıyor.

Bu arada yakın bir gelecekte enjeksiyon korkusu tamamen ortadan kalkacak. Yeni geliştirilen aygıtlar sayesinde ilaç deri altına kolayca zerkedilecek. Bu yöntem yaygınlaşıncaya kadar korkunuzu yenme yöntemlerini denemeye devam etmek zorundasınız.
Yazarın Tüm Yazıları