İETT şoförüne örtülü haraç

YEREL seçimlerden sonra belediyeler ’zam’ları yağdırmaya başladı. Örneğin ulaşım, otopark, kaldırım-asfalt bedelleri gibi... Bu konuda şimdilik iki eleştiri:

Haberin Devamı

Ulaşım zammına tepkiler

1 HAZİRAN’dan itibaren ulaşım zamları yürürlüğe girdi. Büyükşehir, İETT şoförüne para (zam) vermiyor, açığı vatandaştan karşılatıyor bir şekilde... Eskiden otobüs bileti 1.3 TL idi... 1.5 verdiğinizde üstü, bozuk yok gibi mazeretler sonucu kendisine kalıyordu.

Bu genel bir uygulama haline gelmişti. Bazı şoförler ise bunu onursuzluk sayıyordu. Ancak ne yapsınlar; İstanbul’da şoförlük yapmak insan

GÜNÜN SÖZÜ
"RTÜK Başkanı (Z. Akman), Başbakan dışındaki kabinenin bütün bakanlarını parmağında oynatıyor."
(Deniz Baykal)
psikolojisini bozuyor. Zamdan sonra bilet ücreti 1.5 TL oldu. Dün Eminönü-Bağcılar otobüsüne Çapa’dan bindim, 1.5 uzattım; şoför bana 20 kuruş daha vereceksin, dedi. Neden dedim, zam geldi dedi. Belediyenin İETT şoförüne yaptırdığı uygulamayı görüyor musunuz? Dünyada böyle bir uygulama olamaz. Bunun adını koyan var mıdır?

OTOPARKA ZAM

DÜNKÜ gazetedeki köşenizde Hasan Güreliler isimli vatandaşımız çok haklı olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı %15’lik İETT zammından şikayet ediyor. Gerçekten de bu miktar bir zam enflasyon tek hanelere düşmüşken haksız görünüyor. Fakat Sayın Güreliler yine de çok üzülmesin çünkü yaşadığım şehir olan İzmir’in Belediyesi İzelman otopark ücretlerine bir seferde tam %75 zam yaptı. Yani neredeyse yıllık enflasyonun 10 katı kadar.
Mehmet KUNTALP

Özel otobüsçüler isyanlarda

ÖZEL Halk Otobüs İşletmeleri Basın Müşavirliği aracılığıyla yapılan açıklamada, yukarıda sözünü ettiğimiz sorununa değinen bir açıklama geldi. Okuyoruz:

"İETT araçlarında çalışan sürücülerin Akbil ücretini zamlı almaları sorunu artarak devam ediyor.

Konu hakkında ulusal basında da defalarca haber çıkmasına rağmen yetkililer tarafından ciddi bir önlem alınmış değil. İETT sürücülerinin yolculardan fazla ücret talep etmesi sonucu, araçlarda tartışmalar yaşanmakta ve olası trafik kazalarına davetiye çıkarılmaktadır. Taşıma ücretlerine gelen son zamdan sonra İETT sürücüleri, 1.5 TL olan akbil ücreti yerine 1.75 TL talep etmekte ve bu da yolcuların yoğun şikayetlerine yol açmaktadır.

İETT sürücülerinin vatandaşlardan para alıp vermesi trafik güvenliğini tehlikeye düşürdüğü gibi kamu personeline yakışan bir davranış da değil... Çalıştıkları kurumdan yaptıkları işin karşılığı olarak ücret alan personelin, aynı iş için bir de vatandaştan ücret almaları etik olmadığı gibi İstanbul şehrine de hiç yakışmamaktadır.

Sürücüler, fazla para kazanabilmek için zaman zaman sefer saatlerine uymamakta ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürecek davranışlar içine girmektedirler. Bu uygulama trajikomiktir."

Başbakan emekli olduğunu unutmuş

1956 yılında bölgeye ilk mayınları yerleştiren Diyarbakır’daki 7. Kolordu İstihkám Tabur Komutanı Kemal Güner, "Bana 5-6 tabur verseler, bunu bir mevsimde temizler, teslim ederim" demişti.

Başbakan da kendisine "Emekli olmuşsun, otur sus köşende" diye sert yanıt verince, bize de şunu anımsatmak düşer:

"2 yılını dolduran vekillere tanınan haktan yararlanan Erdoğan, ’Başbakanlık’tan emekli oldu. 15 Şubat 2006’da 2 bin YTL’lik ilk maaşı ile 31 bin YTL’lik ikramiyesini aldı. Aylık geliri 10 bin YTL’ye ulaştı."

Şimdi fikrini söylediği için Başbakan tarafından azarlanan emekli yarbayımız çıkıp ne dese iyidir?Engin BALIM

'Rabbim onları cehaletten kurtarsın’

THY’nın Trabzon uçağında, şahit olunan bu konu zift gibi cehalet, bu ülkenin en korkunç sorunudur.. Korkunç manzaranın vebali ülkeyi yönetmiş, yöneten her siyasinin boynunda asılı ’ayıp’tır. Halka dinlerini öğretmediler onların hocalarını peygamber yerine koymalarına izin verdiler. Kuran dışı bu bakış başımızın en büyük belasıdır. Uçak, telefon, cep telefonu, röntgen, aşı, MR, sifon, saat, bilgisayar.. Binlerce icat ’gavurların...’ Hepsini domuz gibi kullanırlar, neden biz yapamadık diye soramazlar.

Bunlara aklı başında din adamları, ’din taciri’ diyorlar.

Mal bu, manzara bu, çare güç, yol zorlu. Allah onları kurtarsın cehaletten.
Tuncer YOLAN

Central Park

BAKIRKÖY Olimpiyat Parkı üzerine: New York’un Manhattan adasının en kıymetli yerinde koskocaman park var (Central Park). New York Belediyesi, salak herhalde Araplara veya Çinlilere bina yapmak üzere satsalar ellerine amma para geçer. Aslında bu parkın önemli bir fonksiyonu daha var: Tabii felaket (deprem dahil) halinde halkın yaşamını devam ettirmesini sağlayacak açık saha olması.Çünkü New York’ta da insanlar, otolardan daha önemli. Faruk YURDATAP

Biliyor musunuz

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile Anavatan Genel Başkanı Salih Uzun’un iki parti arasında birleşme ve bütünleşme sürecini bugün Celal Bayar Köşkü’nde bir araya gelerek başlatacaklarını, zirveye Mesut Yılmaz’ın da katılacağının açıklandığını... YAPI Dergisi’nin haziran sayısında Divriği Külliyesi’nin koruma sorununa dikkat çekilirken, I.M.Pei’nin son eseri Doha’daki İslam Sanatları Müzesi yapısı, mimarlık eleştirmeni François Chaslin’in ilginç bir yazısının yer aldığını (www.image-pr.net)...

Çarşaflı yolcu neden aranmaz

UÇAKTA namaz hikayesi gene de daha makul sayılır, benim gördüklerimin yanında... Yer; Atatürk Havalimanı iç hatlar. Tarih; 6 Mayıs 2009. İki gözü ancak görünen baştan aşağıya kara çarşaflı kadın, x-ray cihazından geçerken öttüğü halde üstünün kadın polis tarafından aranmasını reddetti ve çekip içeri girdi.

Özel korumaları bırakın, polis de bunlara bir şey yapamıyor. Bize ayakkabı ve ceket, hatta kemer çıkartanlar, bunlardan korkuyorlar veya daha çok güveniyorlar. Bütün bunların hepsinin din adına değil, gösteri için olduğunu düşünüyorum.
Celal YILDIZ

Yazarın Tüm Yazıları