Hindistancevizi sütüyle kolay ve harika Tay yemekleri

İki hafta önce sizlere hindistancevizi (HC) sütünden söz etmiş ve bu farklı malzemeyi kullanarak çok güzel yemekler yapılabileceğini anlatmıştım. HC sütünün yaygın kullanıldığı mutfaklar Tayland ve Güney Hindistan mutfakları. ıkisi de yerinde tattığım, hayran kaldığım ve kendi evimde sık pişirdiğim mutfaklar bunlar.

Haberin Devamı

Bugün kaldığım yerden devamla sizlere çok kolay ama o ölçüde sıradışı Tay (Tayland) yemeği ta-rifleri vermek istiyorum. Özellikle de ‘kırmızı Tay körili tavuk’ yemeği inanın omlet yapmak kadar kolay. Hele bir de tavuk çorbasını yapıp denerseniz müptelası olursunuz. Ben HC sütlü bu yemeklerin yanında bir de çok ünlü ve o ölçüde farklı bir yemek olan ‘ananas içinde Tay pilavı’ tarifini de sizlerle
paylaÅŸmak istedim.

Kırmızı Tay körili tavuk

Daha önce de tarifini verdiğim bu yemeği genelde pişirip bir servis kâsesine koyarak sofraya getiriyorsunuz. Başka bir servis kâsesine de haşlanmış yağsız Jasmine pilavı getirip herkesin kendi servisini yapmasını istiyorsunuz. HC sütü ve hazır kırmızı/yeşil Tay köri ezmesi Migros ve Macrocenter gibi zincir mağazalarda bulunuyor. Ama evde yapacaksanız, 18 Ocak tarihli yazımdan tarifini bulabilirsiniz. Bu yemeği ‘yeşil’ köri ezmesiyle de yapabilirsiniz. Bunun için köri ezmesi tarifimdeki kırmızı biberler yerine taze acı yeşil biber kullanmanız gerekir.
MALZEMELER: şeritler halinde kesilmiş 4 adet kemiksiz-derisiz tavuk göğsü (veya but); 1 kutu HC sütü konservesi; 1 tatlı kaşığı toz şeker; 1 çorba kaşığı köri ezmesi; doğranmış 2 taze soğan; 2 adet sivri yeşil biber (sapları çıkarılıp ortadan ikiye kesilip jülyen doğranmış; dilerseniz biraz jülyen tatlı kırmızı biber de ekleyebilirsiniz); 1 limonun kabuğunun rendesi; ayrıca (şart değil ama) eğer bulabilirseniz 2 kuru kefir limonu yaprağı.
YAPILIşI: 1. Bir tencerede 3 kaşık HC sütünü ısıtın ve 1 kaşık köri macunuyla birlikte 3-4 dakika kadar çevirerek pişirin. 2. Tavukları tencereye koyun, HC sütünün geri kalanını da tencereye dökün. 3. Yeşil biberleri ve limon kabuğu rendesini (varsa limon kabuklarını da) ekleyip karıştırın. Ateşi kısıp 10 dakika pişirin. 4. Son olarak soğanları ekleyip yemeği hemen ateşten alın ve servis edin.

Haberin Devamı

Ananas içinde Tay pilavı

Bu pilav hem görüntü olarak harika, hem de ananasın asitli-şekerli-tropik lezzetiyle pilavın muhteşem bir uyumu. Yemekte taze ananas kullanıyorsunuz. Özgün Tay mutfağında pilav biraz fazla kavrularak kızarmış pilav olarak servis ediliyor ama ben daha yumuşak bırakmayı tercih ediyorum. Tarif, bizim buralarda bulunan malzemelere göre benim uyarlamış olduğum bir tarif ama inanılmaz güzel.
MALZEMELER: 1 su bardağı pirinç; 2 bardak tavuk suyu veya su; uzunlamasına ortadan ikiye kesilmiÅŸ 4 ananas; 1 ananasın küpler halinde doÄŸranmış meyve kısmı; 1/2 bardak haÅŸlanmış iç bezelye (konserve olmasın); doÄŸranmış 2 taze soÄŸan; 1/2 al biber (tatlı kırmızı biber) ve çok minik küpler halinde doÄŸranmış 2 yeÅŸil çarliston biber; minik küpler halinde doÄŸranmış, 5 cm. uzunluÄŸunda soyulmuÅŸ taze zencefil; 1 yumurta; ezilmiÅŸ 1 sarmısak; 1 su bardağı soyulmuÅŸ karides; 3 çorba kaşığı kanola yağı; tuz.Â
YAPILIşI: 1. Pirinci yıkayın ve bir tencereye koyun. 2 bardak su ve biraz tuz ekleyin, kaynayınca altını kısıp kapalı olarak suyunu çekene dek pişirin. Üzerine kağıt havlu serip kapağı kapatarak demlenmeye bırakın. 2. Taze ananasları uzunlamasına boylu boyunca ortadan ikiye kesin. Bıçağı meyve kısmının etrafında gezdirerek içini boşaltın. Kaşıkla içini oyarak boş kap haline getirin. Bunu yaparken meyveler düzensiz parçalar olarak çıkacak, önemli değil. Ortadaki sert kısmı çıkardıktan sonra dikkatle keserek atın. Çıkan meyvelerin sadece yarısını kullanacaksınız, o nedenle önce ufak parçalara bölünmüş olanları ayırın ve iri parçalardan küpler keserek miktarı tamamlayın. 3. Bir wok tavayı iyice ısıtın. ıçine 1 kaşık kanola yağı dökün ve sarmısağı atıp kızartın. Hemen ardından zencefilleri atıp 30 saniye pişirin ve biberleri ekleyip bir dakika kadar birlikte karıştırarak kızartın. Kenara alın, sarmısağı çıkarın. 4. Tavaya bir kaşık daha yağ koyup yumurtayı kırın ve kaşıkla sürekli karıştırarak çırpılmış
yumurta şeklinde pişirin. Nemli haldeyken bir tabağa çıkartın.
5. Kağıt havluyla tavayı silin ve bir kaşık yağ daha koyun. Karidesleri koyup 2 dakika karıştırarak pişirin.
Haşlanmış pilavı ekleyin ve birlikte iki dakika karıştırarak kavurun.
Ananası, haşlanmış bezelyeleri ve pişmiş olan diğer malzemeleri de 2 dakika kadar ekleyip karıştırmaya devam edin. Yumurta parçalanmış olmalı. 6. Sıcak pilavı soğutmamaları için boş ananas yuvalarına sıcak su döküp ısıtın, suyu boşaltın ve kağıt havluyla kurulayın. 7. Ananas kaplarına pilavı paylaştırarak
servis edin.

Haberin Devamı

Hindistancevizi sütlü tavuk çorbası

Bu çok ünlü Tay çorbası çok rafine bir lezzete sahip. Ben kolay bulabileceğiniz malzemelere dayalı bir tarif veriyorum. Ama, eğer bulabilirseniz, bunlara ek olarak karışıma en başta 2 adet kuru kefir limonu yaprağıyla biraz kuru kök havlıcan (galangal) eklerseniz lezzet inanılmaz iyileşir. Ayrıca, limon rendesi yerine 2 adet berelenmiş taze limonotu kullanabilirsiniz. Havlıcan büyük baharatçılarda, limonotu ıstanbul Kolaylar Manav’da satılıyor, (212) 257 57 05.

MALZEMELER: 1 kutu (400 ml.) HC sütü; 800 ml. tavuk suyu (boşalmış konserve kutusuyla 2 kutu ölçüsünde); 5cm. uzunluğunda, soyulmuş ve çok ince jülyen kesilmiş taze zencefil; 2 yeşil limonun kabuk rendesi (ince); 2 yeşil limonun suyu (gerekirse 2 çorba kaşığı ilave limon suyu); 1 kırmızı Meksika biberi; 1/2 tatlı al biber (kırmızı biber); temizlenip dörde kesilmiş 14 tane kültür mantarı; 1 kesme şeker; 2 çorba kaşığı balık sosu (Migros’larda ‘fish sauce’ adıyla satılıyor; bunun yerine bir tutam tuz kullanabilirsiniz); 2 çorba kaşığı kıyılmış taze kişniş yaprağı; 3 adet kemiksiz-derisiz tavuk göğsü veya butu.
YAPILIşI: 1. Tavukları yıkayın, kurulayın ve fazla yağlarla derileri temizleyin. Kuşbaşı veya ince şeritler halinde kesin. 2. Bir tencereye HC sütünü boşaltın, tavuk suyunu ilave edin ve orta ateşte kaynama noktasına getirin. 3. Kaynayınca ateşi kısın ve taze zencefil şeritleriyle yeşil limon rendesini ekleyip birkaç dakika birlikte kaynatmaya devam edin. 4. Tavukları tencereye koyun, şekerle balık sosunu ilave edin ve tavuklar yumuşayana dek kapalı olarak yaklaşık 10 dakika pişirin. 5. Mantarları atın ve birlikte birkaç dakika pişirin. 6. Marketlerde taze olarak satılan Meksika biberi veya bulabilirseniz iki tane taze kırmızı süs biberiyle tatlı kırmızı biberi bir havanda (ya da blenderde) ezme haline getirin. Koyacağınız acı biberin miktarı size kalmış. Biber ezmesini son anda, taze kişnişlerin yarısıyla birlikte karışıma ekleyin ve çorbayı kâselere paylaştırın. Üzerlerine kalan kişnişleri serperek servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları