Heykel sanatına İzmir’den katkı

İZMİR Konak Belediyesi öncülüğünde, Resim Heykel Müzesi Müdürlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi Heykel Bölümü’nün desteğiyle 1-30 Ağustos 2005 tarihleri arasında açık mekán heykel çalışmaları yapılacak.

İzmir Konak Belediyesi düzenlediği etkinliklerle, yerel yönetimlerin sanata karşı sorumluluklarını yerine getiriyor. Yerel yönetimlerin sanat bilincine sahip olması, oranın sakinlerinin de sanata ilgi duymalarını, katılmalarını sağlıyor.

Konak Belediyesi’nin şiir günleri başta olmak üzere gerçekleştirdiği toplantılar, sempozyumlar Türkiye çapında ilgi ve destek görüyor.

Başkan Muzaffer Tunçağ, açıklamasında hem İzmir’in kültürel durumuna değiniyor, hem de yapılacak heykellerin niteliği üzerine bir görüş belirtiyor:

‘İzmir’in kültürel yaşamını canlı tutmak amacıyla antik dönemlerden günümüze kadar uzanan Anadolu heykel birikiminden hareketle çağa özgü çağdaş yorumlarla geleceğe yönelik heykeller sunmayı umuyoruz.’

Yarışmanın bence önemli bir özelliği var. Üniversitelerin heykel bölümünden mezun olan ya da halen öğrenci durumunda bulunan yedi sanatçı, çalışmaları gerçekleştirecek.

Katılımcıların bütün giderlerini belediye üstlenmiş. Kullanacakları malzemeler dahil.

* * *

SEÇİLEN
eserler, seçiciler kurulunun uygun göreceği yerlere konulacak.

Böylece, İzmir şehri modern heykeller kazanacak, Türk heykeli de yeni adların başarısına tanık olacak.

Şehirlere dikilecek heykellerin, Türk büyüklerine ait olmalarına artık bir son verilmesinden yanayım. Türkiye’deki insanlar, heykeli öğrenecek, seveceklerse bu tür heykellerle değil, modern, soyut çalışmalarla mümkün olacak.

Parklarımız, meydanlarımız heykel yoksunluğu yüzünden çok çıplak ve sevimsiz görünüyor. El değmemiş topraklar görünümünde.

Muzaffer Tunçağ’ın bir başka vaadi, heykellerin dikildikten sonraki kötü akıbetlerini önleyebilir.

Ne diyor?

‘Belediye bu yapıtların korunmasından sorumlu olacak ve hiçbir nedenle bu eserleri satmayacak.’

Parklara, meydanlara konulan heykellerin nasıl parçalandığını, alınıp meçhul bir semte götürüldüğünü biliyoruz, bu acı deneyimlerden sonra, Konak Belediyesi’nin aldığı önlemin uygulamada başarılı olmasını dileriz.

Tartışma konusu olmasın diye, seçici kurul da yarışma duyurusunda yayınlandı.

Cengiz Çekil, Faden Suzan Kudsioğlu, Ayhan Kayapınar, Yaşar Sami Gözgöz, Oktay Şahinler, Yaşar Ali Güneş, Sabit Baytan, Cahit Koçoban, Ayşen Hıdıroğlu.

* * *

YEREL
yönetimlerin sanat, özellikle heykel alanındaki çalışmalarını desteklemeliyiz. Başka yerel yönetimleri de özendirmeliyiz.
Yazarın Tüm Yazıları