Hayri Çetinkaya: Piyasanın yönünde 700 trilyonun rolü

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Hazine dün düzenlediği iki ayrı ihalede, hedefleri doğrultusunda borçlanma gerçekleştirdi. Her iki ihalede yaklaşık 2.3 katrilyon lira para toplandı.

Üstelik de faizler, piyasadaki beklentilerin altında, sadece 2-3 puan arttı. Piyasada özellikle üç aylık bono oranlarının yüzde 45'e kadar çıkabileceği konuşuluyordu. Kısmen yabancıların da ilgi gösterdiği üç aylık bononun ortalama faizi, yüzde 41.6 oldu. Bir yıllık tahvil ihalesinde de ortalama faiz yüzde 40'ın hemen altında yüzde 39.8 düzeyinde gerçekleşti.

Piyasada dün ihaleler sonrasında bono ve gecelik faizlerin küçük çapta yükseldiği gözlendi. En fazla işlem gören 21 Şubat 2001 vadeli tahvilin faizi, bugün valörlü işlemlerde binde 4 oranında artarak, yüzde 40.25'e çıktı.

BANKALARIN TERCİHİ

İhalelerde toplanan 2.3 trilyon liraya karşılık Hazine, bugün bankalara, yaklaşık 3 katrilyon lira verecek. Şimdi herkes üç beş gün de olsa açıkta kalacak bu paranın nerede oyalanacağını merak ediyor.

Bugünkü itfada yabancıların da dönüşleri bulunuyor. Ancak mevcut oranlardan piyasaya tekrar girmek istemeyecekleri tahmin ediliyor.

Türk Lirası piyasasında gecelik faizler de, önceki güne göre artarak yüzde 44'a kadar yükseldi. Önceki gün gecelik faizler yüzde 37 düzeyindeydi. Önceki gün yüzde 36 düzeyinden kapanan gecelik repo da, ortalama yüzde 42 oldu.

Bugün piyasaya çıkacak olan fazla paranın repoya yönelmesi halinde gecelik oranların biraz gerileyeceği söylenebilir. Repoda oranların düşük seyretmesi, fazla paranın bir bölümünün İMKB'ye yönelebileceğini bekleyenler de var.

Fakat haftaya salı günü gerçekleştirilecek geçici vergi ödemelerinden beş gün önce bankaların bu fazla paranın ne kadarını İMKB'de değerlendirip değerlendirmeyeceğini kestirmek zor.

BORSADA HACİM DÜŞTÜ

Hazine'nin 3 katrilyonluk itfası öncesinde borsa, dün de 327 puan daha kayıpla 16 bin 50 puana geriledi. Hisseler ortalama yüzde 2 oranında değer kaybetti. Gün içinde 15 bin 647 puana kadar gerileyen borsa endeksi, Hazine ihalesinin başarıyla beklentiler doğrultusunda gerçekleşmesinin ardından gelen alışlarla biraz yükseldi ve 16 bin puanın üzerine çıktı.

Borsada dün işlem hacmi de iyice azalarak, 422.5 trilyon liraya geriledi.

Yazarın Tüm Yazıları