Hayatımda uyguladığım doğal formülleri kitap yaptım

Haberin Devamı

Hayatımda uyguladığım doğal formülleri kitap yaptım

Aslıhan Koruyan Sabancı, ‘Evinizde Sağlık ve Güzellik, Doğal Tarifler- Öneriler’ adlı bir kitap çıkardı. Uzun yıllardır tanıdığım Aslıhan, 3 çocuklu bir anne olarak, doğallık ve sağlığı ön planda tutarak yaşıyor. Kendi evinde uyguladığı formülleri kitap haline getirerek başkalarıyla da paylaşan Aslıhan Koruyan Sabancı, daha önce yazdığı ‘Glutensiz Gurme Lezzetler’ adlı kitabıyla da Paris’te ‘Dünya Gurme Yemek Kitapları Yarışması’nda ödül kazandı. Ben de dahil, tüm arkadaşlarını spora ve sağlıklı yaşama teşvik eden Aslıhan Koruyan Sabancı ile yeni kitabı üzerine sohbet ettik. Ayrıca kitabından birkaç öneriyi de sizler için yayınlıyorum. Daha fazlası ‘Evinizde Sağlık ve Güzellik’ kitabında.

Haberin Devamı

- ‘Evinizde Sağlık ve Güzellik’ adlı bir kitap çıkardın. Kitaptaki doğal tarifleri nereden derledin?

- Kitaptaki tüm tarifler kendi uyguladıklarım. Dışarıdan hiç tarif almadım. Hepsi ailemden ve çevremden öğrendiğim ve mutlaka denediğim bitkisel tavsiyeler...

- Tarifler sanki eski zamanlardan günümüze aktarılmış gibi. Sen de aile büyüklerinden mi öğrendin?

- Annem, yengem, zamanında güneşe çıkmayan ve bembeyaz bir cildi olan anneannem gibi yakın çevremin tarif ve tavsiyelerinden faydalandım. Bir arkadaşımın annesi bana, ‘Bizim 100 yaşında anneannemiz ne zaman bir meyve soysa kabuğunu alnına yapıştırır’ demişti. Halbuki biz tüm meyve kabuklarını, yani doğal vitaminleri çöpe atıyoruz. Aslında tüm bu tarifler çok basit ve klasik.

GÜNEŞ LEKELERİMİ GEÇİRMEK İÇİN BAŞLADIM, KİTABA DÖNÜŞTÜ

- Peki nasıl başladın bu doğal güzellik ve sağlık uygulamalarına?

- Kendi güneş lekelerim vardı. Özellikle hamilelik döneminde çıkan bu lekeler 3. çocuğum ve hamileliğimden sonra iyice arttı. Bunları geçirmek için kaliteli, pahalı, doktorların önerdiği birçok krem kullandım, ama işe yaramadı. Hatta bana lazer gibi başka yollar da önerdiler.

- Bu yöntemleri denedin mi peki?

Haberin Devamı

- Hayır. Çünkü o sırada annemin bir arkadaşı araba kullanırken ellerine güneş gelmesinden dolayı oluşan lekeleri gidermek için yaptığı yoğurt ve karbonatlı bir karışımdan bahsetti. Bununla lekelerin azaldığını söyleyince ben de denedim ve olumlu sonuçlar aldım. Sonra işte çilekte, limonda C vitamini var, yoğurt koyarsan asidi dengelenir, avokadoda E vitamini var, cildi gençleştirir derken aslında bunların tüm kremlerde olan maddeler ve tamamen doğal olduğunu farkedince bu konuyla ilgilenmeye başladım.

PAHALI ÜRÜNLERİN İÇERİSİNDE ZARARLI MADDELER OLABİLİYOR

- Bazı kitaplar ve tariflerde genelde öyle malzeme veriliyor, ara ki bulasın. Hayatımızda görmediğimiz bitkiler, meyveler. Ama sanki sen bunlara dikkat etmişsin. Fındığın saça iyi gelmesi gibi…

Haberin Devamı

- Evet, mesela sıcak sıcak fırından çıkardığınız zaman yağını da salıyor. Hem yağını, hem kendisini saçınızda gezdirirseniz çok iyi geliyor. Mesela ceviz kabuğunun saç boyasında kullanıldığını bilmezdim. Öğrendiğimde ağaçtan topladım ve tarifi yaptım. Hem bir parlaklık veriyor, hem de beyazları kapatıyor. Ceviz kabuğunun bu özelliği çok şaşırtıcı gerçekten. Mesela suşinin yanında yenilen wasabi’nin de bu tip bir özelliği varmış.

- Son dönemde birçok krem ya da güzellik ürününde paraben, katkı maddesi var diye o kadar çok söylendi ki ben ne alacağımı artık bilemiyorum.

- Bence markaya bakmamak gerekli. Mutlaka içinde neler olduğunu okumalı. Hiç ummadığınız ürünlerde birçok katkı maddesi oluyor. Mesela paraben çok yaygın, hemen her üründe var. Sadece o değil başka maddeler de var. Oysa doğal tariflerde bu tehlikelerin hiçbiri yok.

Haberin Devamı

Hayatımda uyguladığım doğal formülleri kitap yaptım

YAZDIKLARIM KENDİ YAŞAMIMDA UYGULADIKLARIM...

- Tepkiler nasıl?

- Satışlar çok iyi gidiyor. Özellikle çevremden çok güzel geri dönüşler alıyorum. İçinde ufak tefek yemek tarifleri de var. Bunları deneyip hemen yapıyorlar. Şimdilik sadece Gratis’lerde satılıyor. Orası da tam bir kişisel güzellik ve bakım merkezi olduğundan bağdaşacağını düşündük.

- 3 çocuğun var, onlarla çok ilgili bir anne olduğunu biliyorum. Bir de arada bu kitaplar… Nasıl vakit buluyorsun?

- Çocuklarımla ilgilenmek en büyük mutluluğum. Her anne gibi ben de yoruluyorum ama onlarla yaptığım her şeyden keyif alıyorum. Dersleri, yemekleri her şeyleriyle ben ilgileniyorum. Mesela bizde herkes aynı yemeği yer, kesinlikle çocuklara ayrı yemek pişmez. Onlar da tencere yemeklerini yer. Kitaplara gelince, yazdıklarım zaten kendi hayatımda günlük yaşantımda uyguladığım formüller. Ben de bunları herkesle paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

BRUNEİ KRALI AŞÇILARINI GEÇİP BİRİNCİ OLDUM

- Daha önce yazdığın Glutensiz Gurme Lezzetler kitabın yurtdışında da bir ödül aldı değil mi?

- Evet, Paris’te Cordon Bleu Yemek Okulları’nın sahibinin düzenlediği bir yemek yarışması var. Bu yıl 17. si düzenlenen World Gourmand Cookbook Awards yani Dünya Gurme Yemek Kitapları Yarışması bu yıl Paris’te yapıldı. Orada sağlık ve beslenme kategorisinde önce finale kaldım. Benden başka Brunei Kralı’na yemek yapanların kitabı, İngiltere’de Food Hospital programının yapımcısının kitabı, Estonya’dan bir kitap vardı. Aslında ben Brunei Kralı’nın aşçılarının kitabı kazanır diye düşünüyordum. Nereden baksan bir kral mutfağı çünkü.

- Kazanmak büyük süpriz oldu yani...

- Kazandığımı duyunca şaşırdım gerçekten. Paris’te ödül törenine gittim. Kazanmayı beklemediğimden konuşma bile hazırlamamıştım. Sadece teşekkür edebildim.

- Yemek kitapların İngilizce’ye de çevrildi değil mi?

- Ben çevirdim İngilizce’ye… Şimdi Amazon’da satılıyor ayrıca İPad ve İPhone versiyonları da yapıldı. Onların da satışları oldukça iyi gidiyor. Ayrıca Amerika’daki çeşitli kitapçılarda da satılacak.

 

Yazarın Tüm Yazıları