Hayali komünizm hayali darbe(cilik)

TÜRKİYE giderek 1950’li yıllara benziyor. 1950’lerin Demokrat Partisi ve daha sonraki sağcı hükümetler (Adalet Partisi) halkın beynini yıkayıp baskı altında tutmak için “komünizm heyulası”nı malzeme olarak kullanırlardı.

Haberin Devamı

Gerektiğinde “komünist tevkifatları” yapılır, gerektiğinde “Komünizmle Mücadele Cemiyetleri” mensupları elde bayrak sokaklara fırlayıp “Moskova’ya! Moskova’ya!” diye bağırırlardı.

Moskova’ya göndermek istedikleri (insanlar) Türkiye’de yerlerinde duruyor ama kendileri her fırsatta Moskova’ya seğirtiyor.

Çocukluğumda, halamın kızları (İclal, Semiha, Feriha ablalarım), oturma odasındaki bodrum kapağını açıp, içerdeki karanlığı göstererek bana istediklerini yaptırırlardı. Ödüm koptuğu için süt dökmüş kediye dönerdim.

AKP ve beslemeleri (gazeteci ve profesörcü kitlesi) Türk halkına aynı muameleyi yapıyor. TSK’nın darbe tutkusundan(!) söz ederek, ülkede dilediğini yapıyor. Sivil faşizmin “beyaz” devrimini yedire yedire, sindirte sindirte inşa ediyor.

Haberin Devamı

BALONA HAVA

1950’lerin hayali komünizm terörünü Altan Öymen’in “Öfkeli Yıllar” (Doğan Kitap) kitabı ile Niyazi Berkes’in “Unutulan Yıllar” (İletişim Yayınları) kitabından okumanızı tavsiye ederim. Ama bugün size Derya Çağlar’ın “Hayali Komünizm, Soğuk Savaş’ın Türkiye Söylemleri” (Berfin Yayınları, 2008) adlı kitabından söz etmek istiyorum.

Kitap, Derya Çağlar’ın “Kamuoyu Oluşturmasına Bir Örnek: 1945-1955 Yılları Arasında Gazetelerde Antikomünizm” başlıklı, Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde sunulan yüksek lisans tezine dayanıyor.

Çalışmanın (kitabın) “Kuramsal Çerçeve”, “Soğuk Savaş ve Türkiye” bölümleri son derece doyurucu. Ama asıl şenlikli bölüm “Günlük Ulusal Basında Yer Alan Antikomünist Söylem” bölümü ve bu bölümde sıralanan motifler: Kanatlı Casuslar, Ajan, Güzel Kız ve Kadın, Nâzım Hikmet, Diplomatik Temsilcilikler, Kore Savaşı, Stalin, Köy Enstitüleri, Şeriatçı-Komünist İşbirliği, Orak-Çekiç ve Rus Bayrağı, NATO Üstleri-Komünist Faaliyeti, Verici Radyo İstasyonları, İşçi-Öğrenci-Yazar-Şair, Mikrop Harbi, Kızıl Renk motifleri?

Canı isteyen, Darbe ve Ergenekon hayali, hayaleti için de diledikleri motifi seçip balona hava üfleyebilir!

Haberin Devamı

32 MİLYAR ÖLÜ

Dönemin gazetelerinden bazı başlıklar: “Harp tarihçilerinin varamadığı rakam! Kızıl Çarlık 30 milyar 62 milyon insan öldürdü”, “Orak-çekiç resmi yapan bir işçi yakalandı”, “Bolşeviklerin Kurduğu Yeni Casus Mektebi: Ruslar, bilhassa genç ve güzel Alman kızlarını casus olarak yetiştiriyor”, “Komünist ideolojisini yaymak üzere sirklere de vazife veriliyor”, “Türkiye’ye sızan kızıl casuslar; bunların arasında Bulgar dahiliye nazırının hususi kâtibi kamçılı kız namile marufkız da var”, “Komünizm Konservatuvara da el atmak istiyor. Konservatuvarda piyanonun üstüne yazılan iğrenç ibare. Üç genç komünizm propagandası yapmaktan tevkif edildiler”, “Camide komünizm propagandası yapan bir sapık yakalandı”, “Şehrimizde gizli telsiz cihazları”, “Mendillerin içinden çıkan gizli orak-çekiçler”.

Haberin Devamı

GENE AYNI HESAP

Bu asparagaslar ABD’den para sızdırmak, her türlü yardım dilenmek için uygulanan programın parçalarıydı. O günlerden bugüne hiçbir şey değişmedi: Darbe hayaletleri de gene aynı hesap!

Yazarın Tüm Yazıları