Hayaletlerin gezindiği ‘The Chelsea’ satışta, ‘Marmont’ sırada

The Chelsea Hotel, Manhattan’ın güneyinde bir otel. 1883’de kırmızı tuğladan Victorian Gothic mimarisiyle inşa edilmiş. Ağustos’un ilk haftası itibariyle yeni rezervasyon alınmayacak. Devamlı 100 müşteri yaşamlarını otelde sürdürmeye devam edecek. 12 katlı, 250 üniteli The Chelsea ise temelden çatıya yenilenecek. Sonra yeni sahibi oteli oda ve daire olarak satışa çıkaracak.

Haberin Devamı

Bilmeyenler  “Ne var bunda yani, bir otelin yenilenmesi, odalarının satılması haber mi?’’ diyecekler. Otelin adı The Chelsea ise, haber. New York şehir simgesine layık görülen otelin kapsamlı onarımı takiben ünitelerinin satılacağı duyulunca California’dan Maine’e, Chicago’dan Florida’ya eski-yeni müdavimleri New York’un yolunu tuttular. Kapanmadan önce nostalji partileri için New York’a akın ettiler. Arzuları, 128 yıllık otel kapanmadan son kez eski anılarını yaşamak idi.

Geriye baktığımızda otel müşterileri arasında ünlü ressam, yazar, müzisyen, fotoğraf sanatçıları karşımıza çıkıyor. Madonna şöhrete ulaşmadan önce uzun süre otelde yaşamış. “Sex’’ adlı kitabının resimlerini de The Chelsea’de çektirmiş. Sir Arthur Clarke, “2001: A”Space Odyssey’’i Chelsea Oteli’nde yazmış, şair Allen Gingsberg otel odasını ikametgah tutmuş, bir diğer şair Dylan Thomas da otelde zatürreeden ölmüş. Aktris Jane Fonda, müzisyen Chick Corea da hippi’ler, Çiçek Çocukları’nın çılgın 1960’larda yaşadıkları yer The Chelsea idi.

Haberin Devamı

70’lerin sonunda Chelsea Oteli aylarca basını işgal etti. Punk-Rock grubu ‘Sex Pistols’ın bass müzisyeni Sid Vicious’ın kız arkadaşı Nancy Spungen, 12 Ekim 1978 sabahında, banyoda cansız bulundu. Karnında tek bir bıçak yarası bulunan Nancy kan kaybından yaşamını yitirdi. Eroinman Sid Vicious, “Gece kavga ettik, bıçakladım ama öldürmek istemedim’’ diye ifade verdi. Savcılıkta ise ifadesini değiştirdi, Nancy’nin bıçağın üstüne düştüğünü söyledi. Cinayetten tutuklanan Sid, kefaletle serbest bırakıldığında yakınlarının verdiği partide uyuşturucuyu son kez daha fazla kaçırdı. Sabah yatağında ölü bulundu. O günden sonra The Chelsea sakinleri otel koridorlarında hayaletleri dolaşırken gördükleri, odalarda ürpertici sesler duyduklarını anlatmaya başladılar.

Pasifik yakasında Chateau Marmont, Atlantik’te The Chelsea’den aşağı sayılmaz. Sinema ve eğlence aleminin şöhretlerinin ağırlama sayısında Marmont’la yarışacak bir otel olduğunu sanmıyorum. Hollywood’un göbeğinde 1931’de açılan 63 daire ve oda, bungalov’lu Chateau Marmont’ta her tür eğlence ve çılgınlık mübah. İlk müşterileri arasında Vivien Leigh ile kocası Laurence Olivier var. Keanu Reeves, bilim-kurgu filmlerinden zengin olduktan sonra lüks villasını satın alıncaya kadar Marmont’ta yaşadı. James Dean, “Rebel Without a Cause’’ filminde Natalie Wood ve Sal Mineo ile oyunculuk testine otel penceresinden atlayarak girdi. Popçu Jim Morrison ise su borusunu salıngaç gibi kullanıp dışarıdan odasına girmeye kalkınca düşüp bel kemiğini incitti.

Haberin Devamı

Komedyen John Belushi 1982'de Marmont'un bahçe bungalovunda uyuşturucunun kurbanı oldu. 1992'de Demi Moore fotoğraf sanatçısı Annie Leibowitz’e otel dairesinde çırılçıplak poz verdi. Montgomery Cliff 1956’da bir trafik kazasından ölümü kıl payı ile atlattı. Yakın dostu Elizabeth Taylor, Chateau Marmont’ta nekahat devresi geçirmesi için dubleks daire kiraladı. Led Zeppelin grubu bir akşam motosikletlerle otelin lobisine girdi, müşteriler alkışa tuttu. Lobide oluşan kırık-dökük zararlarını rock grubu ödedi.

Greta Garbo, sinemada zirveye tırmanırken Chateau Marmont’ta kaldı. İnzivaya çekildiğinde günlerce odasından çıkmadı. Howard Hughes, otelin çatı katını tutup yüzme havuzundaki kızları dürbünle seyretmesine yöneticiler tepki göstermedi. Rock Hudson, şöhrete ulaşmadan önce erkek arkadaşı Kenneth Hodge ile Marmont’ta yaşadı. Daire kirasını halası Bernadette ödedi. The Eagles pop-rock grubu Chateau Marmont’tan esinlenerek “Hotel California’’yı besteledi. Yazar F. Scott Fitzgerald, Marmount’ta kalp krizi geçirdi. Sofia Coppola’nın 4’üncü filmi Somewhere’in çekimi otelde yapıldı. 20094’te moda fotoğrafçısı Helmut Newton arabasıyla otel garajının duvarına toslayarak yaşamını yitirdi. Red Hot Chili Peppers rock grubu da Los Angeles’e geldiklerinde Chateau Marmont’ta kalmayı yeğliyor. Marmont’un sahibi playboy Andre Balazs, gerekli parayı ödeyen çıkarsa otelini satacağını söylüyor.

Yazarın Tüm Yazıları