Hatay gönüllüleri

Konak Belediyesi öncülüğünde Halikarnas Balıkçısı’nın yaşadığı sokak yenileniyor ve yazarımızın bir büstü dikiliyor.

Haberin Devamı

EGE’nin ünlü yazarı Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, Bodrum yaşamından sonra 1947’de çocuklarının öğrenimi için İzmir’e göçmüştü. O zamanlar ağaçlık bir tepe olan, şimdiki Hatay sırtlarında bir evde ailesiyle yaşamaya başlayan ünlü yazar, birçok önemli kitabını ve gazete dizi yazılarını Hatay semtinde kaleme aldı.
Balıkçı’nın evi, daha sonra Merhaba Apartmanı oldu ve şimdi Hatay Caddesi’ne çıkan 232. sokakta 19 numarada bulunmaktadır.
Balıkçı’nın romanlarını, incelemelerini, makalelerini yazdığı ve enfes konferanslarına, turizm gezilerine hazırlandığı ve bir yandan üç evladını yetiştirdiği bu apartmanın, günümüzde bir katında büyük kızı İsmet Noonan ile eşi John Bey, diğer bir katında ise merhum oğlu Suat Kabaağaçlı’nın kızı Sibel Kabaağaçlı ile oğlu sevimli öğrenci Ege Savaş oturmaktadır. Balıkçı’nın diğer kızı Hatay’da bir başka apartmanda yaşamaktadır. Eşi Haluk Önce ağabeyimiz, bir ay kadar önce vefat etti, bu değerli insanın ardından yüreğimiz yandı.

Haberin Devamı

Konak Belediyesi

Ülkemizde biricik “Edebiyatçı Başkan” ünvanı taşıyan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Hatay Gönüllüleri’nin desteğini de sağlayarak, meclisinde Halikarnas Balıkçısı’nın yaşayıp 13 Ekim 1973 günü öldüğü apartmanın bulunduğu bakımsız görünümlü sokağa, “Halikarnas Balıkçısı Sokağı” isminin verilmesi, bir sevgi yolu biçiminde yenileştirilmesi, ünlü yazarımızın büstünün dikilmesi kararını aldırmıştı.
Bu kararın alınmasında onayı olan tüm Konak Belediye Meclisi üyelerine ve şu anda bu sokağı güzelleştirmek için ter döken çalışanlara şükranlarımızı sunuyoruz.
Halikarnas Balıkçısı’nın ölüm yıldönümünde sokağa gelip semt sakinleriyle ve Hatay Gönüllüleri ile kucaklaşan ve çok sıcak sohbetler gerçekleştiren genç ve dinamik başkanımız, Merhaba Apartmanı önünde yaptığı konuşmada semte kültürü ve sanatı getirmek için ellerinden geleni yapacakları sözü vermişti.
Hakan Tartan, bu konuşması esnasında yanına gelen Halikarnas Balıkçısı’nın torununun oğlu, ortaokul öğrencisi Ege Savaş’ı da bağrına bastı ve alnından öptü. Her etkinlikte başkanın yanında gördüğüm eski dostum, güzel insan, Konak Belediye Meclisi üyesi Ceyhan Yücelmiş’e de selam gönderiyorum bu satırlardan..

Haberin Devamı

“Hatay Gönüllüleri” arasında kimleri gördüm?...

Sosyalist yazar kardeşim Mustafa Gökçek’i gördüm, hemen “Madımak Yanıyor” isimli yeni şiir kitabını imzalayarak armağan etti. Yine bizim İbrahim Irmak’ın kurduğu “Haberhurriyeti” internet sitesinde güzel sanat yazılarını okuduğum Ressam Hülya Sezgin ve arkadaşlarını gördüm. Gönüllülerin önderlerinden ünlü seramikçi Pervin Özdemir ve eşi Hatay semti İşçi Partisi temsilcisi Cengiz Özdemir’i de gördüm. Yine merhum Alpaslan Türkeş’in hayatta iken en yakın arkadaşlarından meşhur Arap Muzaffer’i de (Muzaffer Kayıhan) göğsünde Hatay Gönüllüleri rozetiyle o yaşta dimdik görev başında gördüm ve sarılıp öpüştük. Demek ki, tüm Hatay semti bir yumruk olmuş, kültür ve sanat yolculuğuna çıkmıştı.
Semtin sanatçılarından Pervin Özdemir, başkan Hakan Tartan’ın isteği üzerine şimdilerde Merhaba Apartmanı’nın ön yüzüne konulacak bir seramik pano hazırlığı içinde. Çamurdan yaptığı kompozisyonu gördüm ve çok beğendim. Seramik yapıtta mavi, yeşil, beyaz renklerin ağırlıkta olmasını önerdim.
Halikarnas Balıkçısı Yolu, yakında güzel bir sevgi yolu olarak açılıyor. Açılışta orada olacağız. Sokağa bir Cevat Şakir büstüyle Merhaba Apartmanı’nın ön yüzüne yine konumuz ile ilgili bir seramik pano yerleştirilecek. Rahmetli Ahmet Piriştina zamanında apartmanın ön yüzüne zaten bir sarı plaket çakılmıştı.
Böylece Hatay semti, ünlü yazarını bağrına basıyor..
Hatay Gönüllüleri’nin yapacağı daha çok şey var.
Semte bir kültür merkezi istiyorlar.
Haydi, Tartan başkan!..

Yazarın Tüm Yazıları