Harbiye’de künefe

İçinde bulunduğumuz Ramazan Bayramı’nın da vazgeçilmezlerinden olan kadayıfı sevmeyen var mıdır?

"Kadayıf" kelimesi Arapça’dan gelir ve kökeni katife sözcüğünün çoğulu olan "kataif" tir. Arap mutfağının bu çok ünlü tatlısı, Anadolu’da yaşayan insanlar tarafından yüzyıllar önce benimsenmiştir ve Anadolu insanı bu özel tatlıyı büyük bir başarıyla yapmaktadır. Bu lezzetli tatlı, baklava kadar bilinmese ve onun kadar yapılmasa da onun kadar ünlüdür. Kadayıfın her türlüsünü severim ama yine de künefenin tadının damağımdaki yeri başkadır. Künefe deyinece de aklıma hep Antakya-Harbiye’de yediğim o müthiş künefeler gelir. Belki de Harbiye’nin künefesinin bana bu kadar lezzetli gelmesini sağlayan, oranın binlerce yıllık tarihi dokusu, helvası, her yerden fışkıran sular ve defne yapraklarının muhteşem kokusudur. Odun ateşi üzerinde, özel kaplarda pişirilen künefenin esas sırrı ise içine koyulan o özel tuzsuz peynirde yatar. Doğrusu, nerede künefe yersem yiyeyim, ne o çatal batırır batırmaz uzayan peynirin, ne de ılık şerbetle dans eden kadayıfın tadını unutamıyorum.

Sebzeli mevsimli pay

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

125 gr margarin (yumuşamış)

2 yemek kaşığı yoğurt

1 adet yumurta

1 çay kaşığı kabartma tozu

12 tepeleme yemek kaşığı un(yani kaşık dolu olacak)

1 adet ufak boy havuç (haşlanmış)

1 çay bardağı mısır tanesi (haşlanmış)

1 su bardağı dolusu brokoli (haşlanmış) (veya 100-150 gr brokoli)

1 çay bardağı rendelenmiş kaşar

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı un

2 su bardağı süt

1 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz, karabiber 

Margarin, yoğurt ve yumurtayı derin bir kaba aktarın. Kabartma tozu ve unu da tel süzgeçle eleyerek malzemeye ekleyip kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru 20 dakika dinlendirin. Zeytinyağını küçük bir tencerede kızdırıp unu ekledikten sonra, karıştırarak 1 dakika kadar kavurun. Süt, tuz ve karabiberi üzerine hemen aktarıp sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynar kaynamaz ocaktan alıp üzerine yumurtayı kırın. Üzerine, haşlayıp tavla zarı formunda doğradığınız havuçları, konserve mısırı ve yine haşlayıp incecik kıydığınız brokoliyi ekleyerek karıştırın. Dinlenen hamuru 25-30 santim çapında yağlanmış bir tart kalıbına kenarlarını iki santim yükselterek yaydıktan sonra, hava alması için çatalla 4-5 yerinden delin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 8 dakika pişirip çıkarın. Hazırladığınız sebzeli harcı hamurun ortasına düzgünce yayın. Üzerine rendelenmiş kaşar serpiştirip tekrar fırına verin ve 20 dakika daha pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyerek servise sunun.

Cevizli gül tatlısı

10 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

5 dakika


Malzeme listesi

3 adet yumurta

3 su bardağı un

yarım bardak su

1 tutam tuz

3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz

1 bardak sıvıyağ

2 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

1 çay kaşığı limon suyu 

2 su bardağı su ve 2 su bardağı toz şekeri 10 dakika kaynatın. 1 çay kaşığı limon suyunu ilave edin. Ocağın altını kapatıp, soğuması için bekleyin. 3 su bardağı unu yoğurma kabına koyup, ortasını havuz gibi açın. Yumurta, tuz ve yarım bardak su ilave ederek yumuşak bir hamur hazırlayıp, 20 dakika dinlendirin Hamurdan iki adet beze yapın. Bezeleri yufkadan biraz kalınca açın. Yufkayı tırtıllı kesecekle. iki santim. genişliğinde, 20 santim uzunluğunda şeritler halinde kesin. Küçük bir tavaya yağ koyup kızdırın. Hamurun ortasına çatalın ucunu geçirin. Bir elinizle hamurun ucunu tutup hamuru yağa batırın. Çatalı kendi etrafında yavaş yavaş çevirip hamura gül şekli verin. Hamur parçalarını kızartın. Şerbet döküp, cevizle süsledikten sonra servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları