Hamur işi ustalarının ekmekleri

İtalya denince aklınıza ne geliyor? Makarnaları mı, büyük küçük hepimizin sevgilisi pizzalar mı, yoksa çeşit çeşit İtalyan peyniri mi?

Haberin Devamı

Ama bugün sizinle Ä°talyanların bu meÅŸhur yemeklerinden deÄŸil, ekmeklerinden bahsedeceÄŸiz. Zaten Ä°talyan mutfağı denince akla gelen makarna ve pizzadan da anlaşılacağı üzere Ä°talyanlar hamur iÅŸlerinde ustalar ve bu ustalıklarını ekmeklerde de sergiliyorlar.Â

Bahsedeceğimiz ilk İtalyan ekmeği focaccia yani bizdeki bilindik adıyla fokaça. Cenovalı kadınlar tarafından balığa giden kocalarını karşılarken yapılmaya başlanmış ama sonra ünü tüm dünyayı fethetmiş.

Pizzanın atası sayılıyor focaccia. Ancak hamuru pizza hamurundan daha kalın. Yassı bir ekmek ve hamurunun iki kez kabartılması haricinde normal ekmek hamurundan bir farkı yok. Farkı hamurun üzerine sürülen zeytinyağında ve tıpkı pizza gibi üzerini süsleyen malzemelerde gizli.

İtalyanların en meşhur ekmeklerinden biri de şekli terliğe benzediği için adını İtalyanca terlik anlamına gelen ciabatta’dan alan ekmek. Beyaz unla yapılan ciabatta’nın hamuru normal ekmeğe göre daha fazla su içeriyor. İtalyanların özellikle sandviç  yaparken vazgeçemedikleri bu ekmeğin ünü artık tüm dünyaya yayılmış durumda.

Haberin Devamı

Yumurtalı pazı mıhlaması

· 1 demet pazı
(pancar da kullanabilirsiniz)
· 7-8 dilim pastırma
· 25 gr tereyağı
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 2 çay kaşığı tuz,
kırmızı toz biber
· 2 su bardağı sıcak su
· 4 adet yumurta

YAPILIÅžI

Soğanları yemeklik incecik doğrayın. Pazıları temizleyip iri iri doğrayın ve bol suda yıkayıp süzün. Yağı geniş bir tavada kızdırın ve yemeklik doğranmış soğanları tavaya aktarıp orta ısılı ateşte 2-3 dakika kavurun. Pazıları ekleyip karıştırarak 5-6 dakika daha kavurun.

Tuz ve kırmızı pul biberi serpip 2 su bardağı suyu da katın ve karıştırın. Kısık ateşte, pazı suyunu çekinceye kadar pişirin. Doğranmış pastırmaları ilave edip karıştırın. Kaşık yardımıyla tavada dört adet boşluk açın. Yumurtaları bu boşluklara kırıp tavanın kapağını kapatın.

Kısık ateşte yumurtaları pişirin ve sıcak sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları