Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, ilkbahar ve yaz aylarında her yıl zeytinyağında bir fiyat artışı yaşandığını belirterek, bu yıl ise üreticinin elinde de ciddi bir zeytinyağı stoğu bulunduğunu, fiyatların artmasını beklemediklerini söyledi.
#ZeytinyağıBu yıl bir litre kaliteli sızma zeytinyağının üretim maliyeti 250-360 TL arasında değişiyor. Buna ambalaj, etiket, nakliye masrafları ve kâr payı da eklendiğinde bir litre zeytinyağının litresi tüketiciye 400 liradan ulaşıyor. TMMOB Gıda Mühendisler Odası, vatandaşa “Sosyal medyada satılan, etiketsiz, faturasız ürünleri tüketmeyin” çağrısında bulundu.
#ZeytinyağıZeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle sahtecilik çoğaldı. Fırsatçılar zeytinyağı olarak farklı yağlardan oluşan karışımları satıyor.Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Gerçek zeytinyağının kokusu, tadı, lezzeti önemli.Zeytin kokusu veya içildiği zaman boğazı yakan bir raiyalı tadın gelmesi beklenir; bazen sahteciler de bu yolu kullanabiliyorlar. Yani zeytinin kokusu, tadı, rengi kimyasal olarak taklit edilebilir." diye konuştu. Sırma, "Dolayısıyla markasını bilmediğimiz denetlenmeyen bir yerden almak risklidir. O nedenle pazardan almak güvenilir bir yol değil." dedi.
#ZeytinyağıDünya zeytin üretiminde ilk 5’te yer alan Türkiye’nin zeytinyağı ihracatına kısıtlama getirmesi, Avrupa’da kuraklıkla birleşince dünyada zeytinyağı fiyatları yüzde 100’ün üzerinde arttı. Artan fiyatlar nedeniyle İspanya’da zeytinyağı hırsızlıklarının başladığı belirtilirken; Türkiye’deki üreticilerse, “Alıcılar Türkiye’den satın almayı planladıkları yağları Tunus ve Suriye’den tedarik etme çalışıyor” diyerek pazar kaybına dikkat çekiyor.
#ZeytinCumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla enflasyonla mücadele kapsamında Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinden indirimli ürün dönemi dün itibarıyla başladı. Türkiye’nin birçok ilinde vatandaşlar, indirim uygulanan sarı etiketli ürünlere ilgi gösterdi. Şeker, un, pirinç, ayçiçek yağı gibi birçok sarı etiketli ürün öğlen saatlerine kadar tükendi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYaşadığımız coğrafyanın bize sunduğu en büyük zenginliklerimizden biri 12 bin yıldır bu topraklarda varlığını sürdüren bereketin simgesi zeytin ağacı. Aynı zamanda yemek kültürümüze, mutfağımıza damga vurmuş, değerli bir besin kaynağı. Ama kıymetini biliyor, ona gereken saygıyı ve ilgiyi gösteriyor muyuz derseniz cevabım yürekten bir evet olamaz. Ona biraz hor davranıyoruz. Galiba pek de tanımıyoruz. Bu yüzden zeytin ve yağı söz konusu olduğunda en güvendiğim isimlerden biri olan Dr. Mustafa Tan’la zeytinyağı hakkında online bir söyleşi yaptık.
#Müge AkgünTüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) yağ fiyatlarını İngiltere ve Yunanistan’la karşılaştırdı. Ayçiçeği yağının litresi İngiltere ve Yunanistan’da 10 lira 93 kuruş ile 12 TL arasında satılırken, Türkiye’de en ucuz markette fiyatın 15 lira 95 kuruştan başladığı tespit edildi. Türkiye’de litresi 45 liraya satılan zeytinyağının ise zeytin yetişmeyen İngiltere’de 23 liraya satılması dikkat çekti.
#GazetehaberleriGeçen hafta Bergamo’nun 3 Michelin yıldızlı restoranı Da Vittorio’nun şefi sahibi Enrico (Chicco) Cerea’nın restoranını ayakta tutma çabalarına, sektörün geleceğiyle ilgili görüşlerine yer vermiştik. Bu hafta konuşmamızın daha keyifli noktası var önümüzde: Zeytinyağı. İtalya’nın en iyi restoranlarından biri olup da zeytinyağını mutfağının tam kalbine oturtmamak imkansız. Chicco “zeytinyağı mutfağın hem temeli hem de ilk adımıdır” diyor.
#ZeytinyağıTürkiye'de, sahip olduğu yaklaşık 13 milyon zeytin ağacıyla zeytinyağı üretim merkezlerinin başında gelen Edremit Körfezi'nde, hastalık ve zararlı kaynaklı dökülmenin sınırlı olması ve ürünün ağacından toplanması sayesinde bu sezon zeytinyağının kalitesi yükseldi.
#ZeytinyağıÜst üste yaşanan zehirlenme vakalarından sonra erbaş ve erlere sağlıklı ve güvenilir gıda sağlamak için dün protokoller imzalandı. Gıdanın büyük kısmı Tarım Bakanlığı’na bağlı kuruluşlardan sağlanırken, sadece beyazpeynir, süt, yumurta ve balık gibi ürünler ‘organik’ olarak özel sektörden alınacak.
#Organik Gıda