zeynep bilgehan haberleri sayfasında zeynep bilgehan hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 458 zeynep bilgehan haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Akademisyen, mimar, sanat tarihçisi, yazar… Kitaplarının sayısını bilmiyor. Çocukluğu kâh Sultanahmet ve Bostancı’daki tarihi köşkte edebiyat, müzik ve sanatla iç içe kâh en az kendi kadar meşhur sanat tarihçisi teyzesi Prof. Nurhan Atasoy ile Topkapı Sarayı’nın bahçesinde geçiyor. Bugün Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi kurucu küratörü olarak karşımızda… Senelerce depolarda bekleyen resimlerin gün yüzüne çıkmasında önemli rolü olan Prof. Gül İrepoğlu, “Geceleri rüyalarımda gördüm. Şimdi de ailemden biri gibi hepsini kucaklamak istiyorum” diyor...
#Gül İrepoğluKendini ‘İyi bir Manisa milliyetçisi’ olarak tanımlıyor. Babası Manisa Çarşısı’nın tanınan esnaflarından ‘Tıraşçı Ahmet’, annesi Makedonya’dan göç etmiş bir ailenin çocuğu… Lise yıllarından itibaren şehrini yönetebilmeyi hayal ediyor. Geçen yerel seçimlerde yüzde 57 oyla, 78 yıl sonra kenti CHP’ye kazandıran Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ile albümlerini karıştırdık...
#ManisaOrman mühendisi bir baba ile öğretmen bir annenin çocuğu olarak farklı şehirlerde büyüyor. Üniversite eğitimine Matematik Bölümü’nde devam ederken bir başka alana tutuluyor; müzik… Liseyi yeniden okuma pahasına 20 yaşında konservatuvara giriyor. Bugün ödüllü bir bariton... Son iki yıldır da İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni olan Caner Akgün ile eski albümleri karıştırdık, opera konuştuk...
#OperaBüyük büyük büyük dedeleri Fatih Sultan Mehmet’in Akıncıları olarak Karaman’dan çıkıp Avrupa seferine katılmışlar. Hayatın cilvesi o da meslek olarak Hariciye’yi seçiyor; istikameti de hep Avrupa oluyor… Kuruluşundan itibaren AB üzerine uzmanlaşıyor, yıllarca Brüksel’de görev yaptıktan sonra 2006’da Paris Büyükelçisi olarak emekli oluyor. Uluç Özülker ile hem eski albümleri karıştırdık hem de şu an uluslararası gündemin en önemli maddesi olan müzakere sanatının inceliklerini konuştuk...
#Uluç ÖzülkerTürkiye’de ‘Kadın Hukuku’ ve kadın hakları alanının öncü isimlerinden Nazan Moroğlu ile buluştuk. Dünyada ve Türkiye’deki kadın hareketlerinin tarihini dinledik. Moroğlu, “Robotları da kadın erkek eşitliği konusunda eğitmek gerekecek! Algoritmaları yazanlar genelde erkekler ve öyle algoritmalar yazılıyor ki kadınlar ayrımcılığa uğruyor” diyor.
#Nazan MoroğluÖmrünün yarısı devlet hizmetinde geçmiş Kaya Erdem’in… Çalışmaya 15 yaşında stajyer işçi olarak başlıyor. Şeker Şirketi’ndeki 15 yılın ardından Hazine Müsteşarlığı’na geçiyor. 1980 sonrası Maliye Bakanı oluyor, Özal ile ANAP’ı kuruyor, 24 Ocak kararlarında imzası var... Başbakan Yardımcılığı ve TBMM Başkanlığı görevinin ardından 1999 yılında siyaseti bırakıyor. Bugün 97 yaşında hâlâ çok dinç, hâlâ devlet meseleleri ve ekonomiyle ilgili. Ama siyaseti hiç özlememiş... Kaya Erdem ile eski albümleri karıştırdık…
#ANAPHelen, ardından Roma, Bizans, Selçuklu medeniyetlerine ev sahipliği yapan ve nihayetinde Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu Bursa’nın şirin ilçesi İznik’teyiz… Toprak altından sadece tarihi eser kalıntısı değil tarihi sanat da çıkıyor; İznik çinisi... 2 bin yıllık sanatı bugün de yaşatan, ‘UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi’ unvanını taşıyan Adil Can Güven ile tarihe yolculuk yaptık.
#Adil Can Güven‘Cerrah’ isimli son romanıyla Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Aynı adlı romanından uyarladığı ‘Kerr’ filmi Türkiye’nin Oscar adayı oldu, ‘Tuhaf Zamanlar’ isimli sergisi açıldı… Son filmi IDEA bu ay İstanbul Film Festivali kapsamında gösterildi. Eserlerinde en çok işlediği konular; tuhaflıklar, kimlik problematiği, çağın akıl dışı durumları... Yazar, yönetmen, senarist, yapımcı, ressam Tayfun Pirselimoğlu ile buluştuk hem eski albümleri karıştırdık hem içinde bulunduğumuz ‘tuhaf dünya’ üzerine konuştuk…
#Tuhaf ZamanlarMülkiye’deki 75. yılında… Yetiştirdiği öğrencileri arasında büyükelçiler, bakanlar, başbakanlar var. Meşhur ‘Altmış Sekiz Kuşağı’, Mehmet Keçeciler, Abdülkadir Aksu, Murat Karayalçın, Hasan Celal Güzel sosyal politika derslerini ondan okumuş. Kent, Çevre ve Yerel Yönetim Politikaları’nın Türkiye’de bilim dalı olarak gelişmesinde öncülük eden Prof. Dr. Ruşen Keleş ile eski albümleri karıştırdık.
#Ruşen KeleşBu yıl sahnedeki 60. yılını kutlayan tiyatromuzun usta ismi Suna Keskin ile beraberiz. Onu evde bulmak zor; ya sahnede ya izleyici koltuğunda ya da turnede… Diyor ki: “Çok titizdim, patatesleri, elmaları bile sabunluyordum. Beni tiyatro iyileştirdi. Tiyatroyla insan daha mutlu, daha keyifli, daha sosyal, daha eğlenceli oluyor.”
#Suna KeskinSon romanı ‘Bana Bir Resmini Yolla’ Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görülen, geçen aralıkta ‘Şiirin Vakti’ kitabı yayınlanan şair-yazar Hidayet Karakuş ile buluştuk. Yalvaç’ın Kurusarı köyünde masal gibi bir çocukluk geçiren, sonra 33 yıl öğretmenlik yapan Karakuş’la hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘şiir’i konuştuk...
#Hidayet KarakuşSelanik göçmeni mübadil bir ailenin torunu olarak Nilüfer ilçesine bağlı Özlüce Köyü’nde dünyaya geliyor. Çocukluğu tarlalarda, bağlarda, bahçelerde geçiyor. Öğrencilik yıllarında kente gelse de gönlü doğadan kopmuyor; çok uzun yıllar çiçekçilerde çalışıyor. 1999 seçimlerinde Nilüfer Belediye Başkanı seçilerek girdiği siyasette 25 yılı geride bırakmış. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile eski albümleri karıştırdık…
#Nilüferİş hayatına çok genç yaşta, memleketi Kütahya’da başlıyor; işleri zora giren girişimci babanın yardımcı ortağı olarak… Ancak “zor, kriz, uyumsuzluk, çaresizlik, bıkkınlık” gibi kelimeleri kullanmaktan hoşlanmıyor. 1970’lerde bir ‘halk girişimi’ olarak kurulan Kütahya Porselen’i bugün dünyanın çeşitli yerlerinde de fabrikaları olan dev bir marka haline getiriyor. NG Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral ile eski albümleri karıştırıp iş hayatında başarı getirecek tüyolar aldık.
#Nafi GüralLakabı: Sihirli Flüt… Küçük yaşta eline aldığı flüt ona önce bir arkadaş, sonra da büyülü bambaşka dünyalara açılan bir anahtar oluyor. Bugün sahnede bu anahtarla dinleyenleri de büyülü dünyalara davet ediyor. Ünlü flüt virtüözü, devlet sanatçımız Şefika Kutluer, “Nefesin içinde geçmiş yaşantılarımız, kayıtlarımız gizlidir. Parmak izi gibi kişiye özeldir, herkesinki farklıdır. Aynı flütten aynı parçayı siz çalınca başka, ben çalınca başka ses çıkar” diyor.
#Şefika KutluerSene 1950’ler… Eskişehir’in Sivrihisar kasabasında bir demirci atölyesinde 4-5 yaşlarında bir çocuk babasının adeta sanatçı inceliğiyle at arabaları yapmasını, dirençli çeliklerin örslerde dövülerek zarif şekillere girmesini hayranlıkla izliyor. Ellerle yapılan bu mucizeye tanıklık etmenin büyüsü civardaki antik Roma ve Frig kalıntılarının estetik görünümüyle de birleşince sanatçı olması kaçınılmaz oluyor! Türkiye’nin 2. kuşak heykeltıraşlarından Metin Yurdanur ile eski albümleri karıştırdık.
#Metin YurdanurBir insan nasıl olur da daha önce defalarca dinlediğimiz bir besteyi çaldığında sanki ilk defa dinliyormuşsunuz gibi sizi etkileyebilir, kulağınıza giren melodiyle yanınızda ya bir çağlayan akıyor ya da bir kalp sızısı tamir oluyor gibi hissettirir? Türk halk müziğinin en sevilen isimlerinden Erdal Erzincan ile buluştuk; hem hayat hikâyesini dinleyip bu sorunun yanıtını aldık hem de ‘bir yaşam tarzı’ olarak nitelendirdiği bağlamanın günümüz dünyasındaki yerini konuştuk.
#Erdal ErzincanBu yıl 50. yılını kutlamaya hazırlanan İnönü Üniversitesi’nin Karaciğer Nakil Enstitüsü’nde son birkaç yıldır dünya çapında başarılara imza atılıyor. En son geçen eylül ayında gerçekleştirilen yedili çapraz karaciğer nakilleriyle birbirini hiç tanımayan yedi hasta hayata tutundu. Merkezin başında Malatya’nın kendi topraklarından bir isim var: Prof. Sezai Yılmaz. Onunla eski albümleri karıştırıp kendi hikâyesini dinledik; ‘vücudun motoru, bir derya deniz’ dediği ‘karaciğer’i ve yapılan çalışmaları daha yakından öğrendik…
#KaraciğerOnun için doğduğundan beri siyasette diyebiliriz; Milli Görüş Hareketi içinde yetişiyor, 10 yaşında sınıf başkanlığıyla yöneticiliğe adım atıyor, 13 yaşından itibaren siyasi örgütlenme faaliyetleri içinde bulunuyor. Bugün dördüncü döneminde yüzde 51 oyla İstanbul’un en büyük ilçelerinden birini yönetiyor; Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu. Sıcak siyaset gündemi içinde hem kendi hikâyesini hem Milli Görüş geleneğinin dününü, bugününü dinledik…
#Tevfik GöksuÇocukluğu Çatalca’daki bir köyde traktör üstünde geçiyor. Evde annesinden Türk klasik müziği öğrenirken komşularından Trakya seslerine aşinalık kazanıyor. Asıl tutkusuysa geceleri radyoda dinleyip öğrendiği caz müziğine oluyor. “Caz Türkiye’de müşteri kovmak için çalınıyordu. Sonra lobi müziği oldu” diyen Türk caz müziğinin ‘özgün’ ismi, Devlet Sanatçısı Okay Temiz’le eski albümleri karıştırdık...
#Okay TemizSene 1970’ler… Başkent Ankara’nın ilk ‘gökdeleni’ yapılıyor. Şantiyenin yanındaki duvara oturmuş 15 yaşında bir çocuk hayranlık içinde inşaatı izliyor. O çocuğun bugün dünyanın dört bir yanındaki havalimanlarında imzası var. TAV Havalimanları kurucu ortağı ve TAV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sani Şener... “Allah ömür verirse 85 yaşına kadar çalışacaksın, sonra ofisten eve gidip öleceksin. Bizim gibi insanlar çalışmayı birden bırakırsa 2024’ün gözde kavramıyla ‘beyin çürümesi’ yaşarız” diyor.
#TAV HavalimanlarıElim kaza haberi geldiğinde tüm ülkenin içi cız etmiş, üç gün boyunca da Türkiye’nin dört bir yanından dualar yükselmişti iyileşmesi için. Çünkü güler yüzü, gençliği, dinamikliği ve iyilikleriyle kısa sürede herkesin kalbinde yer etmiş, herkesin başkanı olmuştu Ferdi Zeyrek. Siyaset üstü bir isimdi... Acı haberi de ülkeyi yasa boğdu. Cenaze törenine başka illerden de katılım oldu, on binlerce kişi ardından gözyaşı döktü...
#Ferdi ZeyrekAkademisyen, mimar, sanat tarihçisi, yazar… Kitaplarının sayısını bilmiyor. Çocukluğu kâh Sultanahmet ve Bostancı’daki tarihi köşkte edebiyat, müzik ve sanatla iç içe kâh en az kendi kadar meşhur sanat tarihçisi teyzesi Prof. Nurhan Atasoy ile Topkapı Sarayı’nın bahçesinde geçiyor. Bugün Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi kurucu küratörü olarak karşımızda… Senelerce depolarda bekleyen resimlerin gün yüzüne çıkmasında önemli rolü olan Prof. Gül İrepoğlu, “Geceleri rüyalarımda gördüm. Şimdi de ailemden biri gibi hepsini kucaklamak istiyorum” diyor...
#Gül İrepoğluKendini ‘İyi bir Manisa milliyetçisi’ olarak tanımlıyor. Babası Manisa Çarşısı’nın tanınan esnaflarından ‘Tıraşçı Ahmet’, annesi Makedonya’dan göç etmiş bir ailenin çocuğu… Lise yıllarından itibaren şehrini yönetebilmeyi hayal ediyor. Geçen yerel seçimlerde yüzde 57 oyla, 78 yıl sonra kenti CHP’ye kazandıran Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ile albümlerini karıştırdık...
#ManisaOrman mühendisi bir baba ile öğretmen bir annenin çocuğu olarak farklı şehirlerde büyüyor. Üniversite eğitimine Matematik Bölümü’nde devam ederken bir başka alana tutuluyor; müzik… Liseyi yeniden okuma pahasına 20 yaşında konservatuvara giriyor. Bugün ödüllü bir bariton... Son iki yıldır da İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni olan Caner Akgün ile eski albümleri karıştırdık, opera konuştuk...
#OperaBüyük büyük büyük dedeleri Fatih Sultan Mehmet’in Akıncıları olarak Karaman’dan çıkıp Avrupa seferine katılmışlar. Hayatın cilvesi o da meslek olarak Hariciye’yi seçiyor; istikameti de hep Avrupa oluyor… Kuruluşundan itibaren AB üzerine uzmanlaşıyor, yıllarca Brüksel’de görev yaptıktan sonra 2006’da Paris Büyükelçisi olarak emekli oluyor. Uluç Özülker ile hem eski albümleri karıştırdık hem de şu an uluslararası gündemin en önemli maddesi olan müzakere sanatının inceliklerini konuştuk...
#Uluç ÖzülkerTürkiye’de ‘Kadın Hukuku’ ve kadın hakları alanının öncü isimlerinden Nazan Moroğlu ile buluştuk. Dünyada ve Türkiye’deki kadın hareketlerinin tarihini dinledik. Moroğlu, “Robotları da kadın erkek eşitliği konusunda eğitmek gerekecek! Algoritmaları yazanlar genelde erkekler ve öyle algoritmalar yazılıyor ki kadınlar ayrımcılığa uğruyor” diyor.
#Nazan MoroğluÖmrünün yarısı devlet hizmetinde geçmiş Kaya Erdem’in… Çalışmaya 15 yaşında stajyer işçi olarak başlıyor. Şeker Şirketi’ndeki 15 yılın ardından Hazine Müsteşarlığı’na geçiyor. 1980 sonrası Maliye Bakanı oluyor, Özal ile ANAP’ı kuruyor, 24 Ocak kararlarında imzası var... Başbakan Yardımcılığı ve TBMM Başkanlığı görevinin ardından 1999 yılında siyaseti bırakıyor. Bugün 97 yaşında hâlâ çok dinç, hâlâ devlet meseleleri ve ekonomiyle ilgili. Ama siyaseti hiç özlememiş... Kaya Erdem ile eski albümleri karıştırdık…
#ANAPHelen, ardından Roma, Bizans, Selçuklu medeniyetlerine ev sahipliği yapan ve nihayetinde Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu Bursa’nın şirin ilçesi İznik’teyiz… Toprak altından sadece tarihi eser kalıntısı değil tarihi sanat da çıkıyor; İznik çinisi... 2 bin yıllık sanatı bugün de yaşatan, ‘UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi’ unvanını taşıyan Adil Can Güven ile tarihe yolculuk yaptık.
#Adil Can Güven‘Cerrah’ isimli son romanıyla Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Aynı adlı romanından uyarladığı ‘Kerr’ filmi Türkiye’nin Oscar adayı oldu, ‘Tuhaf Zamanlar’ isimli sergisi açıldı… Son filmi IDEA bu ay İstanbul Film Festivali kapsamında gösterildi. Eserlerinde en çok işlediği konular; tuhaflıklar, kimlik problematiği, çağın akıl dışı durumları... Yazar, yönetmen, senarist, yapımcı, ressam Tayfun Pirselimoğlu ile buluştuk hem eski albümleri karıştırdık hem içinde bulunduğumuz ‘tuhaf dünya’ üzerine konuştuk…
#Tuhaf ZamanlarMülkiye’deki 75. yılında… Yetiştirdiği öğrencileri arasında büyükelçiler, bakanlar, başbakanlar var. Meşhur ‘Altmış Sekiz Kuşağı’, Mehmet Keçeciler, Abdülkadir Aksu, Murat Karayalçın, Hasan Celal Güzel sosyal politika derslerini ondan okumuş. Kent, Çevre ve Yerel Yönetim Politikaları’nın Türkiye’de bilim dalı olarak gelişmesinde öncülük eden Prof. Dr. Ruşen Keleş ile eski albümleri karıştırdık.
#Ruşen KeleşBu yıl sahnedeki 60. yılını kutlayan tiyatromuzun usta ismi Suna Keskin ile beraberiz. Onu evde bulmak zor; ya sahnede ya izleyici koltuğunda ya da turnede… Diyor ki: “Çok titizdim, patatesleri, elmaları bile sabunluyordum. Beni tiyatro iyileştirdi. Tiyatroyla insan daha mutlu, daha keyifli, daha sosyal, daha eğlenceli oluyor.”
#Suna KeskinSon romanı ‘Bana Bir Resmini Yolla’ Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görülen, geçen aralıkta ‘Şiirin Vakti’ kitabı yayınlanan şair-yazar Hidayet Karakuş ile buluştuk. Yalvaç’ın Kurusarı köyünde masal gibi bir çocukluk geçiren, sonra 33 yıl öğretmenlik yapan Karakuş’la hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘şiir’i konuştuk...
#Hidayet KarakuşSelanik göçmeni mübadil bir ailenin torunu olarak Nilüfer ilçesine bağlı Özlüce Köyü’nde dünyaya geliyor. Çocukluğu tarlalarda, bağlarda, bahçelerde geçiyor. Öğrencilik yıllarında kente gelse de gönlü doğadan kopmuyor; çok uzun yıllar çiçekçilerde çalışıyor. 1999 seçimlerinde Nilüfer Belediye Başkanı seçilerek girdiği siyasette 25 yılı geride bırakmış. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile eski albümleri karıştırdık…
#Nilüferİş hayatına çok genç yaşta, memleketi Kütahya’da başlıyor; işleri zora giren girişimci babanın yardımcı ortağı olarak… Ancak “zor, kriz, uyumsuzluk, çaresizlik, bıkkınlık” gibi kelimeleri kullanmaktan hoşlanmıyor. 1970’lerde bir ‘halk girişimi’ olarak kurulan Kütahya Porselen’i bugün dünyanın çeşitli yerlerinde de fabrikaları olan dev bir marka haline getiriyor. NG Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral ile eski albümleri karıştırıp iş hayatında başarı getirecek tüyolar aldık.
#Nafi GüralLakabı: Sihirli Flüt… Küçük yaşta eline aldığı flüt ona önce bir arkadaş, sonra da büyülü bambaşka dünyalara açılan bir anahtar oluyor. Bugün sahnede bu anahtarla dinleyenleri de büyülü dünyalara davet ediyor. Ünlü flüt virtüözü, devlet sanatçımız Şefika Kutluer, “Nefesin içinde geçmiş yaşantılarımız, kayıtlarımız gizlidir. Parmak izi gibi kişiye özeldir, herkesinki farklıdır. Aynı flütten aynı parçayı siz çalınca başka, ben çalınca başka ses çıkar” diyor.
#Şefika KutluerSene 1950’ler… Eskişehir’in Sivrihisar kasabasında bir demirci atölyesinde 4-5 yaşlarında bir çocuk babasının adeta sanatçı inceliğiyle at arabaları yapmasını, dirençli çeliklerin örslerde dövülerek zarif şekillere girmesini hayranlıkla izliyor. Ellerle yapılan bu mucizeye tanıklık etmenin büyüsü civardaki antik Roma ve Frig kalıntılarının estetik görünümüyle de birleşince sanatçı olması kaçınılmaz oluyor! Türkiye’nin 2. kuşak heykeltıraşlarından Metin Yurdanur ile eski albümleri karıştırdık.
#Metin YurdanurBir insan nasıl olur da daha önce defalarca dinlediğimiz bir besteyi çaldığında sanki ilk defa dinliyormuşsunuz gibi sizi etkileyebilir, kulağınıza giren melodiyle yanınızda ya bir çağlayan akıyor ya da bir kalp sızısı tamir oluyor gibi hissettirir? Türk halk müziğinin en sevilen isimlerinden Erdal Erzincan ile buluştuk; hem hayat hikâyesini dinleyip bu sorunun yanıtını aldık hem de ‘bir yaşam tarzı’ olarak nitelendirdiği bağlamanın günümüz dünyasındaki yerini konuştuk.
#Erdal ErzincanBu yıl 50. yılını kutlamaya hazırlanan İnönü Üniversitesi’nin Karaciğer Nakil Enstitüsü’nde son birkaç yıldır dünya çapında başarılara imza atılıyor. En son geçen eylül ayında gerçekleştirilen yedili çapraz karaciğer nakilleriyle birbirini hiç tanımayan yedi hasta hayata tutundu. Merkezin başında Malatya’nın kendi topraklarından bir isim var: Prof. Sezai Yılmaz. Onunla eski albümleri karıştırıp kendi hikâyesini dinledik; ‘vücudun motoru, bir derya deniz’ dediği ‘karaciğer’i ve yapılan çalışmaları daha yakından öğrendik…
#KaraciğerOnun için doğduğundan beri siyasette diyebiliriz; Milli Görüş Hareketi içinde yetişiyor, 10 yaşında sınıf başkanlığıyla yöneticiliğe adım atıyor, 13 yaşından itibaren siyasi örgütlenme faaliyetleri içinde bulunuyor. Bugün dördüncü döneminde yüzde 51 oyla İstanbul’un en büyük ilçelerinden birini yönetiyor; Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu. Sıcak siyaset gündemi içinde hem kendi hikâyesini hem Milli Görüş geleneğinin dününü, bugününü dinledik…
#Tevfik GöksuÇocukluğu Çatalca’daki bir köyde traktör üstünde geçiyor. Evde annesinden Türk klasik müziği öğrenirken komşularından Trakya seslerine aşinalık kazanıyor. Asıl tutkusuysa geceleri radyoda dinleyip öğrendiği caz müziğine oluyor. “Caz Türkiye’de müşteri kovmak için çalınıyordu. Sonra lobi müziği oldu” diyen Türk caz müziğinin ‘özgün’ ismi, Devlet Sanatçısı Okay Temiz’le eski albümleri karıştırdık...
#Okay TemizSene 1970’ler… Başkent Ankara’nın ilk ‘gökdeleni’ yapılıyor. Şantiyenin yanındaki duvara oturmuş 15 yaşında bir çocuk hayranlık içinde inşaatı izliyor. O çocuğun bugün dünyanın dört bir yanındaki havalimanlarında imzası var. TAV Havalimanları kurucu ortağı ve TAV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sani Şener... “Allah ömür verirse 85 yaşına kadar çalışacaksın, sonra ofisten eve gidip öleceksin. Bizim gibi insanlar çalışmayı birden bırakırsa 2024’ün gözde kavramıyla ‘beyin çürümesi’ yaşarız” diyor.
#TAV HavalimanlarıİYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile bir araya geldik, onu bugünlere getiren hayat yolculuğunu dinledik. Dervişoğlu, “Ben siyasete girmedim, siyasetin içine doğdum” diyor: “Babam çocuklarına Adalet, Müsavat, Hürriyet isimlerini koyup aile cüzdanına not düşüyor: ‘Türkiye’de ne yoksa çocuklarıma isim olarak onu verdim. Onlar da ömürleri boyunca isimlerinin anlamları peşinde koşsunlar.’ Ben de doğduğum günden bugüne 65 yıldır hürriyet, eşitlik ve adalet peşinde koşuyorum. Türkiye hâlâ bunları arıyor.”
#İYİ PartiSpotify’ın ‘en çok dinlenen müzikler’ listesinin zirvesinde yer alan şarkılar, ‘Romantik müzikler nereye gitti?’ tartışmasını başlatmıştı. Yılın son pazar gününde ‘pop müzik arkeoloğu’, nostaljik yıldızların yapımcısı Hakan Eren ile arşivinde yolculuğa çıktık; hem kendi hikâyesini dinledik hem Gönül Yazar’dan Ajda Pekkan’a 1970’lerin prenseslerini konuştuk...
#Hakan ErenBilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın KöksalPolitikanın ve iş dünyasının önemli aktörlerinden Cavit Çağlar’la buluştuk. Bu yıl içinde biyografi kitabı da yayınlanan Çağlar ile hem ‘Demirelizm’i hem Türk siyasetini hem de Türkiye ile Rusya arasında yaşanan ‘uçak düşürme’ krizindeki arabulucu rolünü konuştuk... “Taviz vermem ama çözüm odaklıyım” diyen Çağlar buzların nasıl eridiğini, “Cumhurbaşkanımız iki şey dedi; özür dilemem, tazminat vermem. Karşı tarafın da mutlu olacağı söylemi bulmanız lazım, biz bulduk. Araya eski dostumuz Dağıstan Cumhurbaşkanı girdi” diye anlattı...
#Rusya