Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu ve Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (Ur-Ge) projesi kapsamında İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği bünyesindeki şekerli mamuller ihracatçıları, Meksika ve Latin Amerika başta olmak üzere tüm Amerika kıtasının artan şeker talebinden aldığı payı arttırabilmek için Expo Antad Fuarı’na katıldı.
#Türk Şekeri1940 yılından bu yana Türkiye ihracatını artırmak için çalışmalarına devam eden ‘İhracatın Öncü Birliği’, İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Türk ürünlerinin Amerika kıtasında yer alması için çalışmalarına hızla devam ediyor. Meksika’da gerçekleştirilen ‘Expo Antad&Alimenteria 2016 Uluslararası Genel Ticaret Fuarı’na katılan birlik, fuarda kurduğu bağlantılarla Meksika’nın en büyük 3 market zincirinin satın alımcılarını Türkiye’ye getirecek.
#MeksikaDahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında getirilen denetimler şekerli mamuller sektörünü zor durumda bıraktı. Yanlış uygulamalar nedeniyle ihracat yapan birçok firmanın TIR’ı gümrüklerde uzun süre bekletilirken birçok ürün ise bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, bu uygulama devam ederse sektörün dış pazarda faaliyet gösteremeyeceğini belirtti.
Yıllarca sote ederek ya da salata yaparak yediğim sultani bezelyeleri peynirle doldurup kızarttım bu hafta. Japonların sade olarak tempura ettiği bu tatlımtrak bezelyeleri siz de beyaz peynir ve labne gibi hafif tuzlu bir karışımla doldurup kızartabilir, çerez gibi yiyebilirsiniz. Lezzete ekşi bir boyut eklemek içinse şalgamlı mayhoş bir mayonez hazırlayabilirsiniz
Akdenizliler binler yıldır tüketiyor... Kalp dostu ve aynı zamanda sindirimi düzenliyor. Yunan, İtalyan ve Türk mutfaklarının eşsiz lezzeti enginarın faydaları saymakla bitmiyor. Bir çoğumuz enginarı duyduğumuzda burun kıvırsak da bu eşsiz sebzenin faydaları vücudumuz için eşsiz nitelikte... İşte enginar ile ilgili bilinmesi gerekenler...
#Enginar1777’de kurulan, Türkiye’nin en eski markası Ali Muhiddin Hacı Bekir’in akide renkleriyle İstiklal Caddesi ruhu buluştu ve bir İstanbul şekerlemecisi doğdu. Evrensel marka olmanın tüm gerekliliklerini yerine getiren Beyoğlu’ndaki şık mağazada logolu porselen takımlardan tasarım lokum kutularına bambaşka bir boyuta taşınan vizyona hayran kaldım.
#Akide ŞekeriBayram tatili 9 gün olunca büyükşehirlerden tatil beldeleri ve memleketlere adeta kavimler göçü yaşandı. 16 milyonluk megakent İstanbul bomboş kaldı. Ne trafikten eser var ne tıka basa metrobüslerden... Şehir dışına çıkamayanların İstanbul’un bu şahane halinin tadını çıkarmak için 4 günü daha var.
#Bayram TatiliBayram demek kimi için tatil kimi için de baklavalar, dolmalar, sarmalar, el açması börekler, aynı masa etrafında buluşulan bir bayram sofrası demek. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği de bir açıklama yapmış ve demiş ki: “Bu bayram 6 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor.” E, saydıklarımı da ekleyin. Bu bayram yine fena halde kilo alacağız. “Oysa Türkiye’de obezite pandemisi var” diyor Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı ve ekliyor: “Bir kilo daha alacak yerimiz yok!” Türkiye son 10 yıldır Dünya Sağlık Örgütü listesinde Avrupa’nın en şişman ülkesi olarak 1’inci sırada. Gelin hem obezite meselesi hem de bayram beslenmesinin altın kurallarına bakalım..
#Bayram SofrasıResmi tatil başladı. Bu yıl bayram ara tatile denk düşünce ailece de değerlendirilecek upuzun bir haftamız oldu. Tatile çıkmayıp da şehirde kalacaklar için gastronomiden kültür-sanata uzanan önerilerle bir rehber hazırladık. İster İstanbul’un tarih kokan semtlerinde gezin, ister Ankara Kaleiçi’nde... İster uzun zamandır görmek istediğiniz sergiye gidin isterseniz gece hayatına ‘akın’... Şehirdeki seçenekler size bayram ettirecek.
#BayramRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞYemeklere ferahlığıyla eşlik eden hoşaf ve kompostolar özel günlerin, kalabalık sofraların vazgeçilmez iki geleneksel içeceği. Hoşafın kuru, kompostonunsa taze meyve kullanılarak yapılmasıysa aralarındaki en temel fark. Çok sevdiğim üç tarifimi birlikte hazırlayalım...
#Hoşafİzmirli esnaf, özellikle kış aylarında yoğun ilgi gören ürünlerden kestaneye karşı uyardı. Yerli ürüne rakip Çin kestanesinin kalitesiz olduğunu belirten esnaf, "Bu kestaneleri ancak pişirince anlarsınız. Tadı yok gibidir. Pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur. Yerli kestanemiz 25-30 TL arasında satılıyor. Çin kestaneleri ise 15-18 TL’ye satılıyor. Ucuz diye Çin kestanesini satın alanlar genellikle pişman oluyor" dedi.
#Kestane