Kısa sürede tüketemeyeceğimiz, pratik olsun diye önceden hazırladığımız bazı besinleribuzluk ya da derin dondurucuda saklarız. Et, ekmek, soğan, sarımsak, sebze, meyve ne bulursak buzluğa atıyoruz ama yaptığımız bazı hatalar bu gıdaların besin değerlerini yitirmelerine, lezzetlerini kaybetmelerine ve en önemlisi zararlı hale gelmemelerine neden oluyor. Biz de Prof. Dr. Nevzat Artık’tan bu konuda kafaları karıştıran soruların yanıtlarını aldık.
#Gıda DondurmaTARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ramazan ayında 7 bin 500’den fazla görevliyle yapılan 104 bine yakın gıda denetimi sonucunda, bin 22 üründe uygusuzluk tespit edildiğini ve 45 milyon liralık idari para cezası uygulandığını belirtti.
#TARIM Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ramazan ayında 7 bin 500’den fazla görevliyle 104 bine yakın gıda denetimi gerçekleştirdiklerini ve bu denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen bin 22 ürün için yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ramazan ayında 7 bin 500’den fazla görevliyle 104 bine yakın gıda denetimi gerçekleştirdiklerini ve bu denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen bin 22 ürün için yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.
#Ramazan BayramıSağlığa uygun koşullarda üretilmiş iyi bir pastırma nasıl seçilir? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı?Bu ürünlerin etiketini okurken hangi detayları kontrol etmeliyiz? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile 9 soruda hileli pastırmayı anlamanın yollarını konuştuk.
#PastırmaRamazan ayının başlamasına sayılı günler kala iftar sofralarının gözdesi olan hurma, tezgâh ve raflardaki yerini aldı. Ancak faydalı diye tüketilen hurma sizi sağlığınızdan edebilir. Çünkü gıda sahtekarları hurmaya da el atmış durumda… Peki sahtekârlar hurmada hangi yöntemlere başvuruyor? Hurma alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Nihan Yakut, hurmadaki hileleri ve hurmanın faydalarına dair tüm detayları hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkAnkara'da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, et ve süt ürünleri ile yumurta işletmelerine yönelik denetim yaptı. İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz, ilki 21 Ağustos'ta başlayan yoğunlaştırılmış denetimler kapsamında bugüne kadar Ankara'da 12 binin üzerinde işletmenin denetlendiğini, 46 işletmeye de toplamda 1,5 milyon TL idari para cezası uygulandığını söyledi.
#AnkaraGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkSon dönemde marketlerde görüntü itibarıyla kaşara benzeyen ama 'tost peyniri' adıyla satılan ürünler var. Bu peynirler sosyal medyada da tartışmalara konu oluyor. Peki tost peyniri tam olarak nedir, nasıl üretilir? Sağlığa zararlı mıdır? Kaşar peynirinin alternatifi olabilir mi? Merak edilenleri Yüksek Gıda Mühendisi Handan Doğan anlatıyor...
#Tost PeyniriSon dönemde marketlerde görüntü itibarıyla kaşara benzeyen ama 'tost peyniri' adıyla satılan ürünler var. Bu peynirler sosyal medyada da tartışmalara konu oluyor. Peki tost peyniri tam olarak nedir, nasıl üretilir? Sağlığa zararlı mıdır? Kaşar peynirinin alternatifi olabilir mi? Merak edilenleri Yüksek Gıda Mühendisi Handan Doğan’a sorduk...
#Tost PeyniriHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkTarım ve Orman Bakanlığı, ramazan ayında üretim, toplu tüketim ve satış yerlerine başta ramazan kumanyaları ve iftariyelikler olmak üzere gıda denetimlerini sıklaştırdı. Ekipler ramazanın başladığı günden bu yana ülke genelinde 184 bin 711 gıda denetimi yaptı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıRamazan Bayramı için hazırlıklar hızlandı, Eminönü’nde şeker ve lokumlar tezgâhları renklendirdi. Eminönü esnafı, ramazandaki durgunluğun bayram yaklaşırken hareket kazandığını söylüyor. Ancak geçen yıla göre iki kattan fazla zamlanan şekerler vatandaşın tadını kaçırıyor. Esnaf Erdal Yusufoğlu, “Ramazanda işlerimiz durmuştu ama şimdi satışlarımız iyi gidiyor” derken vatandaş kilosu 300 TL’ye satılan çikolataya pek yaklaşmıyor. Daha çok kilosu 50 lira olan lokum ve 100 lira olan şeker tercih ediliyor.
#Ramazan BayramıBir yandan kapımızdaki açlık, kıtlık, diğer yanda gıda israfı... Pandemide gıda israfının arttığına dikkat çeken Gıda Kurtarma Derneği’ne göre israftan kurtularak hem açlığı azaltabilir hem de gezegenin geleceğini koruyabiliriz.
#Gıda Kurtarma DerneğiDokuz Eylül Üniversitesi Selçuk Meslek Yüksekokulunda kurulan Efes Gıda Laboratuvarı'nın açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yeni ekonomik tedbirlerin sonuçlarının tarımın girdi maliyetlerine de yansımaya başladığını söyledi.
#Bekir PakdemirliTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin "Yeşil Kalkınma Devrimi"ni gerçekleştirmede öncü rol üsteleneceğini belirterek, "Sürdürülebilir tarım uygulamalarının geliştirilmesi ve iklim değişikliği ile mücadele açısından, AB'nin 'Avrupa için Yeşil Mutabakat' kapsamında, sağlıklı ve çevre dostu bir gıda sistemi için çalışmalarımıza başladık." dedi.
#Yeşil Kalkınma DevrimiYıllardır “Damacanın içinden bakın ne çıktı” başlıklı sayısız haber okuduk, bu kadarı de pes dedik durduk. Hamam böceği çıkanı da gördük, çiğnenmiş sakızı da… Son olarak Eskişehir’de kapalı bir damacanada yosun tutmuş bir hortum bulundu. Peki biz ne içiyoruz? 10 soru, 10 yanıt...
#Su SağlığıÇocuğunuza alacağınız bir atıştırmalık paketinde taptaze bir meyve fotoğrafı sizi ne kadar cezbeder? Meyveyi bir türlü yediremediğiniz çoğunuza sağlıklı bir atıştırmalık vermenin huzurunu yaşıyor olabilirsiniz ama bir de paketin arkasını çevirmenizi tavsiye edeceğim. Çocuğunuza meyve yerine şeker yediriyor olabilirsiniz. Zira ilave şekerin 60’dan fazla başka adı var…
#AtıştırmalıkTarım ve Orman Bakanlığı, yılbaşından itibaren gıda işletmelerine 485 bin 621 denetim yaparken, olumsuzluk tespit edilenlere 3 bin 598 adet ve toplamda 34 milyon 955 bin 529 liralık idari para cezası uyguladı. Turizm sezonunun başlaması nedeniyle bu alandaki işletmelere yönelik denetimler de yoğunlaştırıldı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıBir tarafta rap müziğin en önemli isimlerinden Norm Ender, diğer tarafta house/elektronik müzik yapan DJ ve prodüktör Faruk Sabancı... Bu ikili şimdi dostluklarını ‘Bulamazdım’ adlı bir şarkıyla taçlandırıyor. Sohbete arkadaşlıklarını konuşarak başladık, birlikte çalışırken hangi konularda zorlandıklarından günümüz şarkılarındaki elektronik, rap ve arabesk birleşimine kadar uzandık. Norm Ender’e ileride Demet Akalın’la bir düet yapıp yapmayacağını da sordum...
#GazetehaberleriRamazan ayıyla birlikte gıda denetimlerini arttıracak olan Tarım ve Orman Bakanlığı, özellikle bu dönemde tüketimi yoğunlaşan ekmek, unlu mamuller, tatlı ile et ve süt ürünlerine yönelik işletmeleri yakın takibe alacak. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü gıda denetim ekipleri, ramazanda 81 ilde denetimlerini yoğunlaştıracak. Kuryelerin de el temizliği, eldiven ve maske kullanımına özen gösterilmesi sağlanacak.
#GazetehaberleriModern çağ insanının yalnızlığı zaman zaman bilimsel araştırmalara konu oluyor. Hayatını yalnız geçiren ve 'Ölsem kimsenin haberi olmaz' diyen insan sayısı özellikle modern şehirlerde giderek artmaya başladı. Norveç'ten gelen benzer bir haber ise bu duruma akılalmaz bir örnek olarak kayıtlara geçti.
#NorveçRamazan ayıyla birlikte gıda denetimlerini artıracak olan Tarım ve Orman Bakanlığı, özellikle bu dönemde tüketimi yoğunlaşan ekmek, unlu mamuller, tatlı ile et ve süt ürünlerine yönelik işletmeleri yakın takibe alacak.
#Tarım Ve Orman Bakanlığı