Günlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimPlastik, sanayi atıkları, tarım kimyasalları, ağır metaller... Uzmanlar deniz ve okyanusların bitme noktasına geldiğini söylüyor. İnsanlığın balık yemeyi bırakması gerektiğini önerenler bile var. Son günlerde ‘Seaspiracy’ belgeseliyle yeniden gündeme gelen konuyu masaya yatırdık.
#GazetehaberleriSağlığımız açısından çok önemli bir yere sahip olan kolajen proteini, bizi hastalıklara karşı koruyor, cildi gençleştiriyor ve kemiklerimizi güçlendiriyor. Vücudumuzun doğal olarak ürettiği ancak yaşlanmayla birlikte üretimi azalan kolajen, günümüzde gıda takviyesi olarak da alınabiliyor. Yapılan klinik çalışmalar da kolajen hidrolizatının ağız yoluyla tüketilmesinin sağlık açısından olumlu etkileri olduğunu destekliyor.
#Et SuyuPişirdiğiniz yemeğin ardında nasıl bir bilim yatıyor? İşleri erteleme alışkanlığından nasıl kurtulursunuz? Makinelerin öğrenmesini mümkün kılan teknolojinin temeli ne? Bunların yanıtlarını Harvard ve MIT gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden almak ister misiniz? Cevabınız evetse, önde gelen ‘Kitlesel Çevrimiçi Açık Dersler’ platformu edX’in seçtiği 2018’in en iyi derslerine bir göz atalım.
#MITPsikiyatr Gülcan Özer. Hayatı ve ilişkileri çok çok iyi okuyan bir terapist. Sohbeti güzel, kalemi güzel, kendisi güzel, gülüşü güzel, tespitleri güzel... Bayıldım. Bayıldım. Bayıldım. Canım arkadaşım ve meslek büyüğüm Neyyire Özkan’a benzettim, konuşmasından tecrübe akıyor, bilgi akıyor, yaşanmışlık, dinlemişlik akıyor.
#Ayşe ArmanHücrelerimizin iyi çalışması, dokularımızın sağlam kalması, organlarımızın görevlerini eksiksiz yapması için bazı yaşamsal maddelere ihtiyacımız var. Mineraller de bunların başında geliyor. Kan ve kemiklerin oluşumu, kaslarımızın güçlü kalması ve daha pek çok fonksiyonumuz ancak mineraller sayesinde mümkün olabiliyor.
Canlıların bugünkü özelliklere sahip olmasında en önemli 10 büyük veya belirleyici etkenler, özellikler nelerdir, hiç düşündünüz mi? Canlı doğanın bu keşifleri olmasaydı, yaşam şüphesiz başka türlü olurdu veya bugünkü anlamda bir hayat da ortada olmazdı.