Bayburt, Karadeniz Bölgesinin iç kesimlerinde yer alıyor. Kuzeyinde Trabzon, doğusunda Erzurum ili, güneyinde ise Erzincan ili bulunan Bayburt bulunduğu coğrafi konum itibari ile hem Karadeniz, hem Anadolu hem de Doğunun mutfak kültürünün özel bir sentezini yemeklerinde içeriyor. Bayburt'un kendi has yöresel yemeklerinde et ve sebzelerin yanı sıra un ve una bağlı yemek çeşitleri bu zengin mutfakta ağırlık kazanıyor. Öyleyse yakından tanımak isteyenlere özel Bayburt Yemekleri - Bayburt'da ne yenir ve neyi meşhur? Bayburt mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Bayburt YemekleriErzurum Türkiye'nin büyük şehirlerinden bir tanesidir. Erzurum yemekleri ile ön plana çıkmaktadır. Erzurum yemekleri gerek lezzetleri gerekse de görselliği ile dikkat çekmektedir. Erzurum'a gelen kişilerin en çok tattığı yemek listeleri araştırılmaktadır. Son aylarda Erzurum yemekleri ile ilgili bilgi alışverişi yapılmaktadır. Peki en iyi Erzurum yemekleri hangileridir? Erzurum'da yenilebilecek en meşhur yemekler nelerdir? İşte Erzurum'da yenilecek meşhur yemekler.
#Erzurum YemekleriSöz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaErzurum deyince akla ilk ‘cağ kebabı’ gelir ama siz yine de ufkunuzu geniş tutun. Kentte peşinden koşturacak çorbasından ev yemeğine birçok değişik tat var. Yolu buraya düşenlerin ihmal ettiği bir konu da peynir... Biraz şehrin dışına çıkmaya başladığınızda köyden köye peynirin tadının ve yapım tekniğinin değiştiğini göreceksiniz.
#SeyahatSeda Sayan ile Yemekteyiz yarışmasının cuma akşamı yayınlanan yeni bölümünde haftanın finali gerçekleşti. 5 farklı yarışmasının yemek konusunda hünerlerini gösterdiği Yemekteyiz'de, 1 Kasım Cuma günü yapılan final heyecanının ardından, en yüksek puanı alan isim belli oldu. Para ödülünü alan yarışmacı büyük sevinç yaşadı. Peki, Yemekteyiz yarışmasında haftanın kazananı kim oldu? Yemekteyiz'de bu hafta hangi isim birinci oldu?
#Seda Sayan İle SofradaTürkiye’nin gizli kalmış tatil cennetleri teker teker gün yüzüne çıkıyor. Bunlardan biri de Erzurum’un Tortum Vadisi. İsteyen trekking, isteyen rafting, isteyen dağ bisikleti, isteyen kar yürüyüşü yapabilir. Eğer kelebeğe ve çiçeğe meraklıysanız, bölgedeki vadilerde bunların yüzlerce çeşidini görmeniz mümkün. Şimdi bu Tortum Vadisi’nde turizmi geliştirmek, yöre halkına ek kazançlar sağlayabilmek için onlarca kişi ve kuruluş projeler üretiyor.
Sonbahar gelip de yağmurlar bastırınca doğanın bize bahşettiği en güzel şeylerden biri de lezzetli yabani mantarlar oluyor. Bilinçsiz kişiler tarafından kesinlikle toplanıp tüketilmemesi gereken bu mantarlar, doğru şekilde pişirildiğinde enfes yemeklere dönüşebilir. En nefis mantarların başında da melki ya da Kanlıca mantarı olarak da bilinen çıntar gelir. Peki çıntar nasıl pişirilir? İşte cevabı...
#ÇıntarTulum peyniri, ezine peynir, lor peyniri ile hazırlanan Girit ezmesi en çok tercih edilen mezelerimiz arasında yer alıyor. Hem kahvaltıda hem de akşam yemeğinde ve günün her öğününde tüketebileceğiniz Girit ezmesi yapılışı da bir o kadar pratik... Eğer sofranızda yer vermek isterseniz Girit ezmeli kapya biber dolması tarifi ve malzeme listesi hemen aşağıda...
#Girit Ezmeli Kapya Biber Dolması14 yaşındayken bir otelde bulaşıkçı olarak işe başlamış, mutfağa hevesini gören ustaları onu tezgâhın başına almış. Azimle çalışırken şef Şemsa Denizsel’le yolları kesişmiş, ondan malzemeyi korkmadan kullanmayı, farklı lezzet katmanları oluşturmayı öğrenmiş. 24 yaşındaki Ulaş Durmaz bugün Yeniköy’deki The Red Balloon’un şefi... Burası, semtin en güçlü müdavim mekânlarından biri olacağa benziyor.
#The Red BalloonZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıAlaçatı klasiği haline gelen, kaliteli müzik ve yemeği bir arada sunan Limon Köyiçi sezonu açtı. Ramazan Bayramı ve Alaçatı Ot Festivali kapsamında birbirinden değerli isimler ve Ot Festivali’ne özel menülerle Limon Köyiçi yine vazgeçilmez oldu.
#1Yeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#Yeşillik