2021’in son günlerinde, dijital TV platformu Netflix’de yayınlanmaya başlayan ve Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep gibi ünlü oyuncuların yer aldığı “Don’t Look Up (Yukarı Bakma)” filmi dünya çapında oldukça ilgi uyandırdı ve gelmiş geçmiş en çok izlenen içerikler arasındaki yerini hızla aldı. Kara komedi tarzında bir bilim kurgu olan filmde, Leonardo DiCaprio ve Jennifer Lawrence tarafından canlandırılan bilim insanlarının, kısa süre içerisinde dünyaya çarpacak bir kuyrukluyıldızı keşfi sonrası yetkilileri uyarma çabasını ve bu süreçteki başarısızlıklarına odaklanılıyor. Film aslında, bilim insanlarının tasvir ettiği çaresizlik duy-gusundan hareketle “iklim değişikliğine karşı eylemsizliğimize” de oldukça önemli bir gönderme niteliğinde…
#Ergi ŞenerKırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Karadeniz kıyısındaki 2 bin 77 nüfuslu sahil beldesi Kıyıköy, Kurban Bayramı’nda tatilcilerin akınına uğradı. Nüfusun yaklaşık 50 bine çıktığı Kıyıköy’ün Belediye Başkanı Ender Sevinç, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla tatilcilerden başka tatil beldelerini tercih etmelerini istedi.
#KırklareliKırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Karadeniz kıyısındaki 2 bin 77 nüfuslu sahil beldesi Kıyıköy, Kurban Bayramı’nda tatilcilerin akınına uğradı. Nüfusun yaklaşık 50 bine çıktığı Kıyıköy’ün Belediye Başkanı Ender Sevinç, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla tatilcilerden başka tatil beldelerini tercih etmelerini istedi.
#KıyıköyGastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, mutfakta en çok meyve ve sebze ile ekmek israfının yaşandığına dikkat çekerek, küçük önlemlerle bunun önüne geçilebileceğini belirtti. Fadıloğlu, 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde gıda israfına dikkat çekerek, israfı önlemek için yapılabilecekleri anlattı.
#Dünya Gıda GünüTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, koronavirüsün henüz Türkiye'ye ulaşmadan önce şubat ayında gıda arz güvenliğinde bir sıkıntı olmaması için bakanlık olarak gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, "Tedbirler sayesinde gıda arz güvenliğimizde sıkıntı yaşamadık" dedi.
#Bekir PakdemirliTürk-Yunan Medya Akademisi Forumu'nda konuşan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis, iki gün sonra 13 Mayıs pazartesi günü ülkemize gerçekleştireceği ziyaretinde yine ikili ilişkilerimizin güçlendirmesi açısından son derece önemli olduğunu ciddi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz" dedi. Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexandra Papadopoulou ise foruma Yunanistan'dan gerçekleştirdiği videolu bağlantı ile katılım sağladı.
#Fahrettin Altunİsrail basınında Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurma kararının çok ani olduğu ve bunun hayat pahalılığını arttıracağı belirtildi. Dijital tedarik zinciri CEO'su Elad Barshan, “Bu bizi tedarik zincirimizin en zayıf noktasından vurdu” dedi.
#İsrailYaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Lojistik Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, merkezi ABD’de bulunan Uluslararası Endüstri Mühendisliği ve Operasyon Yönetimi Topluluğu (IEOM) tarafından ‘Lojistik Dalında Yılın En Seçkin Profesörü’ ödülüne layık görüldü.
#AlmanyaGıda şirketi Ülker; çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG-Environmental, Social & Governance) performansıyla kendi kategorisinde dünya genelinde değerlendirilen şirketler arasında birinci olarak önemli bir başarı elde etti. Şirket ayrıca Borsa İstanbul’da işlem gören tüm sektörlerden 108 şirket arasında da ilk sıranın sahibi oldu.
#ESGCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi Basın Bilgilendirme Toplantısı'na katılıyor. Yılmaz "Enflasyonla mücadelemizi sürdürürken, hayat pahalılığının yol açtığı zorlukları telafi edecek gerekli politikaları da uygulamaktan vazgeçmiyoruz. Daha önce de başardığımız gibi, güven ve istikrar ortamında, akılcı adımlarla enflasyonu yeniden tek haneye indirecek ve halkımızın alım gücünü artıracağız" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi Basın Bilgilendirme Toplantısı'na katılıyor. Yılmaz "Enflasyonla mücadelemizi sürdürürken, hayat pahalılığının yol açtığı zorlukları telafi edecek gerekli politikaları da uygulamaktan vazgeçmiyoruz. Daha önce de başardığımız gibi, güven ve istikrar ortamında, akılcı adımlarla enflasyonu yeniden tek haneye indirecek ve halkımızın alım gücünü artıracağız" dedi.
#Cevdet Yılmaz‘Makine Sektöründe Dijital Dönüşüm Etkinliği’nde dijital dönüşümün sağlık, savunma sanayi ve ekonomik açıdan önemi konuşuldu. Şirketin kurucusu Cem Şirolu, “Daha rekabetçi ve sürdürülebilir bir ekonomi için firmalarımıza dijital dönüşümü öneriyoruz. Şu an dünyanın odaklanması gerektiği konu; müşteri ilişkileri, dijital dönüşüm ve uzun vadede kar artışı. Örneğin Covid çıkıyor tedarik zinciri kırılıyor, enerji kesintileri artıyor ve her geçen gün sürdürülebilir ekonomiyi çevik bir şekilde devam ettirmek zorlaşıyor. Aslında dijital dönüşüm işlerimizi sürdürülebilir kılabilmenin bir anahtarı” dedi.
#SağlıkPalamut, lüfer, barbun, kılıç, sardalya ve çipura sonbaharla birlikte bol bol göreceğimiz çeşitlerden. Nasıl pişireceğinizi düşünüyorsanız Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’taki Aqua Restoran’ın şefi Görkem Özkan’dan işin sırlarını öğrendik. Özkan “Az yağlı balıkları kızartarak, iyice yağlanmışları da ızgara yaparak değerlendirin. Sardalyayı ekmek kırıntıları ve kıyılmış taze otlarla doldurup fırınlamak da iyi bir seçenek” diyor.
#BalıkKüresel atıştırmalık pazarı büyüme trendinde. Şölen Çikolata’nın CEO’su Erdoğan Çoban’ın verdiği bilgilere göre en hızlı büyüme ise kaplamalı çikolata ve kek pazarında. Çoban, bu büyümeyi araştırma şirketleriyle tartıştıklarını belirtiyor, ‘‘Dünyada ciddi bir enflasyon var. Bizim ürünler ulaşılabilir kaldı. Gerektiğinde öğün bile olabiliyor’’ diyor. Büyüyen dünya pazarında hedeflerini de büyüten şirket, kapasiteyi yüzde 70 artırmak için kolları sıvadı.
#Şölen ÇikolataPerakende sektörü kritik seçim atmosferinin ardından Perakende Günleri’nde bir araya geldi. Bu yıl 22’ncisi düzenlenen etkinlikte sektör temsilcileri, özellikle iç talebin daralmasına dair endişelerini dile getirdi. İkinci yarıda enflasyonla birlikte, kur ve faiz dengesini takip edeceklerini belirten şirket yöneticileri, temmuz ayında beklenen asgari ücret zammının ise fiyatları etkileyeceğine dikkat çekti.
#FaizBigChefs hisseleri için 3 Mayıs’ta 22.50 TL’den başlayan talep toplama bugün ve yarın devam edecek. Halka arz sonrası BigChefs sermayesinin yüzde 31.78’i Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görmeye başlayacak. Big Chefs Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli ve BigChefs CEO’SU Altan Kosova süreçle ilgili bilgiler verdi, yeni dönemi anlattı.
#BigchefsMerkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "2022 yılında uluslararası rezervlerimizi güçlendirmeye yönelik olarak etkin bir rezerv yönetimi uyguladık. Tüm bu uygulamalarımız sonucunda uluslararası rezervlerimiz 2021 yılı sonunda 111 milyar dolar seviyesinden 2022 yılı sonunda 128,8 milyar dolara; yüzde 17 artmıştır." ifadelerini kullandı.
#Şahap Kavcıoğluİskender kebab ve İnegöl köftesiyle meşhur Bursa’da 19 şubeli bir pizza zinciri yarattı. Bu şubelerin 14’ü Bursa’da, diğerleri İstanbul, Tekirdağ ve İzmir’de bulunuyor. Bakü, Dubai, Berlin ve Viyana’dan şube açma teklifleri geliyor. 2015 yılında kurulan Coi Pizza’nın yaratıcısı İrfan Yalçın, 10 yıl sonra Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en büyük restoran zinciri olacağını söylüyor.
#İrfan YalçınYağışların azalmasıyla kuraklık tehlikesi her geçen yıl daha fazla hissediliyor. Kış mevsiminin bitimine iki hafta var ama Türkiye'nin önemli bölümünde hâlâ kar ve yağmur yağmadı. Peki bu yıl yaşanan olağanüstü kuraklığı nasıl yorumlamak gerekiyor? Soframızdan hangi ürünler eksilebilir? Bahar aylarında bizi nasıl bir hava bekliyor? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Kuraklık