Almanya’da nitelikli iş gücü açığı her geçen gün artıyor. Göçmenler ise birçok sektörde kilit konumda. Federal İstatistik Dairesi’nin 2022 verilerine göre göçmen kökenlilerin en çok çalıştıkları sektörler ise temizlik ve gastronomi.
#AVRUPADAN HABER31 Mart’ta Türkiye’de seçimler var. Ama gerçek anlamda bu havaya girildiğini söyleyemem. Çünkü adaylar bizde geç açıklanıyor ve hatta en son günlere bırakılıyor. Ve biliyoruz ki; listeler Yüksek Seçim Kurulu’na verilinceye kadar da birçok değişiklik olabilir.
#1CHP neden bir türlü iktidar olamıyor. Genel seçimler hüsranla sonuçlandı. Onun üzerine bir kurultay süreci yaşandı. Kılıçdaroğlu ekibinin delege sayısında hayli önde olduğu söyleniyordu. Ancak son bir iki günde dengeler değişti. “Özgür Özel-Ekrem İmamoğlu” kanadı yarışı kazandı. Özgür Özel Genel Başkan seçildi. Perde gerisinde Ekrem İmamoğlu’nun gücü belirleyici faktördü. Kurultay’da “değişim” sloganları seslendirilmişti.
#1Yeni yılın ilk yazısıyla 2024’e hoş geldiniz diyoruz. Bu yazımızda, Almanya’da yaşayanları yeni yılda bekleyen yenilikleri göz atmaya devam edeceğiz. Ehliyet değişiminden elektronik reçeteye, esrar kullanımına getirilen sınırlı serbestlikten vergi muafiyetlerine kadar hayatımıza giren yenilikleri siz değerli okurlarımız için derledik.
#ALMANYAVedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat MilorAlmanya’daki yeni yılla birlikte bazı yasal düzenlemeler de yürürlüğe giriyor. Yaklaşık 21 milyon emekli, temmuz ayından itibaren emekli maaşlarında zam alırken, yasal asgari ücret de yılbaşından itibaren zamlanıyor. Hartz IV’ün yerini alan Vatandaşlık Parası (Bürgergeld) yüzde 12 oranında artırılacak. Nitelikli göç yasasının kapsamı da mart ve temmuzdan itibaren kademeli olarak genişletilecek. İşte 2024’teki değişiklikler.
#AlmanyaGastronomide sürdürülebilirlik denince akla hemen atıksız ilkesi gelebilir ama bu aslında aynı kalitede ürün devamlılığının sağlanması anlamına da geliyor. Yani üreticinin ürününe sahip çıkması gerekiyor. Peki, üretici ürününe ne zaman sahip çıkar? Yaptığı işin kıymeti bilindiği, ürününü satıp para kazanabildiği zaman. Tıpkı İtalya örneğinde olduğu gibi...
#Ebru ErkeTürkiye’nin ve Ankara’nın turizm alanındaki en önemli buluşmalarından biri olan ‘TravelEXPO 6. Uluslararası Ankara Turizm ve Seyahat Fuarı’, bu yıl 75 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı. Fuarda ‘ortak akıl’ sergilediklerini söyleyen ATO Başkan Yardımcısı ve AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Bu fuarla beraber toplumun tamamı ‘bu kentte turizm olmaz, turizm konuşulmaz, Ankara turizmin konusu değil’ diyenlere ağır bir cevap verdi” dedi.
#TravelexpoMİCHELİN Rehberi’nin 2024 seçimleri yapıldı. İstanbul, İzmir ve Bodrum seçkileri açıklandı. Michelin müfettişleri 15’i İzmir’de, 19’u ise Bodrum’da olmak üzere toplamda 111 restoranı rehberin yeni seçkisine dahil etti. İzmir’den 3, Bodrum’dan 2 restoran birer Michelin Yıldızı aldı; Bodrum’dan 2, İzmir’den de 6 olmak üzere toplamda 8 restoran Bib Gourmand ödülüne layık görüldü
#19 Kasım akşamı Michelin Rehberi, Türkiye için yeni listesini açıklayacak. Bu yılın davetiyesinde farklı iki adres de var. İzmir ve Bodrum da bu yıl eklenecek.Listeyi herkes gibi ben de çok merak ediyorum ve en az mekanlar, şefler kadar heyecanlıyım.Çünkü bu bölgenin bir gastronomi coğrafyasına dönüşebilmesi için bugüne kadar sayısız yazı yazdım.Yıldız alacak herkesi şimdiden tebrik ediyorum.
#1ABD’nin ‘gurme cenneti’ denen Berkeley gastronomide çok önde. Neden? İki öğe ön plana çıkıyor: Üniversite ve etnik-kültürel çeşitlilik. Ciddi ve kurumsallaşmış bir üniversite sık sık seyahat eden, yabancı mutfakları bilen insanları bünyesine çekiyor. Girişimciler de ortaya çıkan talebe cevap veriyor. Etnik-kültürel çeşitlilik de çok önemli. Mutfağın gelişimi için farklı mutfakların karşılıklı etkileşimi ve birbirinden öğrenmesi şart…
#GastronomiGeçen haziran ayında gastronomi dünyasının en en prestijli ödüllerinden ‘Basque Culinary World Prize’a değer görülen sosyal girişimci şef Ebru Baybara Demir ile hem kendi hikâyesini konuştuk hem de gastronomi dünyası kazanını kaynattık. İyi bir şef olmak başarı için yeterli midir? Dünyadaki restoran eğilimleri nereye gidiyor? Başarılı girişimci kimdir? Sunum mu önemli yoksa ürün mü?
#AR-GE