Kediler insanların çok sevdiği canlılardan biridir. Her insan kedi gördüğünde mutlu olur ve onları sevmeye çalışır. Birçok insan kedi sahiplenerek evinde kedi bakmak ister. Kedilerin hangi besinleri tükettiği birçok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Kedi ne yer? Yavru kediler nasıl beslenir ve kedilerin en çok sevdiği besinler neler? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kedi Ne Yer?Gece yarısı nöbet geçirip yatağından düşen adam titremeye ve anlamsız bir şekilde konuşmaya başladı. Hiçbir hastalık öyküsü olmayan, ilaç kullanmayan adama hastanede yapılan beyin taramaları ve kan testleri sonrası beyin tenyası olarak bilinen sistiserkoz teşhisi koyuldu. Nedeni ise...
#Çiğ Et TüketimiHamileler çiğ ete dokunulur mu sorusu, özellikle Kurban Bayramı dolayısıyla gündemde yer alıyor. Kurban Bayramı'nda sıklıkla ete dokunulmak durumunda kalınılması dolayısıyla çiğ ete dokunulur mu sorusu da gebeler ve ailelerinin gündemini oluşturuyor. Peki, Hamileler çiğ ete dokunabilir mi? Hamilelikte çiğ ete dokunmak zararlı mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Hamileler Çiğ Ete Dokunabilir MiDomuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısı 141’i bulunca Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 41 yıldır ilk kez küresel grip salgını alarmı verdi. Alarm seviyesini en yüksek düzey olan 6’ya çıkaran örgüt, bu kararı, grip uzmanlarından oluşan komitesinin çarşamba günü Cenevre’de yaptığı olağanüstü toplantıda aldı. Ama iş domuz gribiyle bitmiyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çiler Akısu, İzmir'de bu yılın başında görülen trişinellozis hastalığının yeniden ortaya çıkma riskinin önüne geçmek için kaçak domuz eti ile mücadele etmek ve çiğ et tüketimini bırakmak gerektiğini söyledi.
Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası BeslenmeSağlığa uygun koşullarda üretilmiş iyi bir pastırma nasıl seçilir? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı?Bu ürünlerin etiketini okurken hangi detayları kontrol etmeliyiz? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile 9 soruda hileli pastırmayı anlamanın yollarını konuştuk.
#PastırmaHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkKalp hastalıklarına yakalananların sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Üstelik artık görülme riski, çocukluk dönemine kadar indi. Türkiye’de de ölümlerin yüzde 50’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Bu durumun en önemli nedenleri arasında ise sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı gibi hastalıkların en sevdiği alışkanlıklar yer alıyor.
#Buğra BuyrukçuDonmuş çiğ etler uygun olmayan koşullarda çözülmeye bırakıldığında, tehlikeli bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu yüzden çiğ etin bakteri üretmesini önlemek için bazı riskli davranışlardan kaçınmak gerekir. Et çözdürme işlemi sırasında yapılan hatalar, sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabileceği gibi etin lezzetini de bozar.
#SağlıkEtin saklama koşulları kadar buzluktan çıkarıldığında nasıl çözdürüldüğü de sağlık için önemli. Bu konuda her kafadan bir ses çıkarken birçok kişi alışkın olduğu yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Örneğin etleri çözdürme konusunda en yaygın yollardan biri olan ‘oda sıcaklığında bekletmek’ hataların en büyüğü. Üstelik yapılan yanlışlar bununla da sınırlı değil. Etleri çözdürürken sık yapılan hataları ve doğru yöntemleri uzmanlar anlattı...
#Gıda GüvenliğiSebzeler, insan beslenmesinin en önemli bileşenlerinden biri. Hangi sebzenin nasıl tüketileceğini bilmek ise faydalarını arttırmak için oldukça önemli. Peki sebzeler çiğ mi tüketilmeli yoksa pişirilerek mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkTürk yemeklerinde daha az kullanılıyor ama anavatanım İtalya’da kapari çok seviliyor. Birçok ünlü İtalyan yemeğinin ayrılmaz parçası olması bunun bir ispatı. Pizzadan tavuk piccata’ya sevilen özel lezzetlerde kendine mutlaka yer buluyor. Bu hafta size kaparili leziz bir sos tarifi hazırladım...
#Kaparili SosMide ülseri, yaygın olarak herkeste görülebilen hastalıklardan biridir. Sindirim yolu hastalıkları grubunda ye alır. Mide ülseri, her insanda farklı belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Bir doku kaybı hastalığı olarak bilinen mide ülserine iyi gelen yiyecekler ve içecekler nelerdir? Mide ülserine iyi gelen sebzeler, meyveler, çaylar ve çorbalar hangileridir ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Mide ÜlseriKansızlık, vücutta bulunan organ ve dokulara yeterli miktarda oksijen taşınamaması durumunda ortaya çıkar. Kansızlığa iyi gelen besinler arasında demir içeren ve tahıllı gıdalar bulunmaktadır. Kansızlığa İyi gelen besinler ve yiyecekler nelerdir? Kansızlığa iyi gelen meyveler, sebzeler ve içecekler nelerdir? İşte tüm detaylar.
#Kansızlık