AKTS'nin amacı farklı ülkelerin eğitim kurumlarında öğrenim gören değişim öğrencilerinin aldıkları derslerin sonuçlarının olabildiğince adil bir biçimde ilgili kurumlarca karşılıklı olarak tanınmasını sağlamak. Bu sistem öğrenci hareketliliğine de katkı sağlıyor. İşte AKTS hakkında bilgiler...
#AKTS NedirAKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) nedir, sorusunun yanıtı merak ediliyor. Üniversite öğrencileri için önemli olan AKTS, başka ülkelerdeki üniversitelerle denklik sağlıyor. Peki AKTS nedir, ne işe yarar? Üniversite not sistemine göre AKTS nasıl hesaplama...
#AKTS NedirAKTS, üniversite öğrencilerinin ilgilendiren konulardan biri olmaktadır. Özellikle üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin merak ettiği ve araştırdığı konuların başında gelmektedir. AKTS ile dünyadaki üniversitelerin aynı seviyeye gelmesi için zemin oluşturulmaktadır. Böylece AKTS üzerinden değerlendirme ve denkleme yapılmaktadır. Ancak AKTS ile ilgili bilgisi olmayan birçok üniversite öğrencisi vardır. Üniversiteye başlayan öğrencilerin büyük çoğunluğu ise ilk defa AKTS ile karşılaşmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliğinde yeni dönemde açılacak pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına katılacak öğretmen aday adayları, eğitim fakültelerinde olduğu gibi 144 ders saatinden oluşan okul uygulama programına katılacak.
#Milli Eğitim BakanlığıAvrupa'da çeşitli üniversitelerin varlığı söz konusudur. Bu üniversiteler arasında hareketi kolaylaştırmak amacıyla karşımıza çıkan sistemlerin başında ise Avrupa Kredi Transfer Sistemi gelmektedir. ECTS nedir? AKTS ve ECTS terimleri aynı mı? 1 ECTS kaç kredi yapar şeklindeki soruları sizin için derledik.
#Ects Nedir?AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi), ülkemizde yakın zamanda kullanılmaya başlanan ve öğrenci hareketliliğini kolaylaştırarak başka ülkelerdeki üniversitelerle denklik sağlamak için kullanılan bir sistemdir. Temel amacı, bir ülkede eğitim gören öğrencinin farklı bir ülkede aynı bölümü okumak istediği zaman hak kaybına uğramaması olan AKTS, son zamanlarda ülkemizde birçok üniversite tarafından kullanılmaktadır. Peki, AKTS nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#AktsYÖK tarafından yapılan açıklamada, şehit yakınlarına özel öğrenci statüsü hakkı verileceği belirtilerek, "3713 sayılı kanun kapsamında özel öğrenci statüsünde eğitim alacak öğrenciler, yükseköğretim kurumlarındaki kayıtlı diğer öğrencilerle aynı haklara sahip olup diğer öğrenciler gibi yemek, sosyal tesisler, kütüphane, yurt ve benzeri olanaklardan aynı şekilde yararlanacaklar. Bu öğrencilerden farklı ücret alınamayacağı gibi diğer öğrencilerin yararlandığı olanaklar için kısıtlama getirilemeyecek" denildi.
#ÜniversiteYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Türk yükseköğretim sistemi, 24-25 Mayıs'ta Fransa'da düzenlenen Avrupa Yükseköğretim Alanı Bakanlar Zirvesi'nde 'Yeterlilikler Çerçevesi, 'Avrupa Kredi Transfer Sistemi' ve 'Diploma Eki' başlığı altındaki üç konuda da tam puan yani 5 üzerinden 5 aldı. Bu zirvedeki tespitler bize gösteriyor ki Bologna Süreci'nde pek çok Avrupa ülkesinin önündeyiz. Bu çok önemli ve olumlu bir gelişme. Türk yükseköğretiminde güzel gelişmelerin Avrupa farkında. Türkiye'de güzel şeyler oluyor, yükseköğretim alanında da güzel şeyler oluyor. Henüz istediğimiz noktada olmasak da gelişmeler ve iyileşmeler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor" dedi.
#YÖKYurtdışında üniversite eğitimi almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri, denklik. Son üç yıl içinde yaklaşık 16 bin öğrenciye denklik verildi. YÖK Yürütme Kurulu üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, bununla ilgili akıllara takılan soruları yanıtladı.
#YÖKİzmir’de 2001 yılında vakıf üniversitesi olarak kurulan Yaşar Üniversitesi önümüzdeki yaz üçüncüsünü düzenleyeceği eğitim kampına Almanya’daki gençleri davet etti. Rektör Prof. Dr. M. Cemali Dinçer, “Amacımız, gençlerimizin kendi kültürlerini tanımaları” dedi.
#ALMANYADenizli’de Pamukkale Üniversitesi, 60 bin öğrencisine hizmet vermek için Çağrı Merkezi kurdu. Üniversitenin 15 Temmuz’dan sonra atanan Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın öğrencilerin soru ve sorunlarının kısa sürede çözülmesi amacıyla hayata geçirilmesini istediği Çağrı Merkezi, dört personelle hizmet vermeye başladı.
#Çağrı MerkeziYÖK, 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin işlemleriyle ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt verdi - Mezuniyet aşamasında olan fakat ek sınav, not yükseltme sınavı gibi işlemler nedeniyle henüz mezun olamayan öğrencilerin staj, ek sınav gibi işlemleri koordinatör üniversite tarafından yürütülecek. Öğrenciler, diplomalarını da koordinatör üniversiteden alacak - Öğrencilerin devam durumları kayıt süreçleri tamamlanıp, eğitime başladıkları tarih itibarıyla değerlendirilecek. Yerleşme ve kayıt süreci tamamlanıncaya kadar olan sürede devam şartı aranmayacak - Gelecek yıllara yönelik kayıt ücretlerini ödediğini belgelerle kanıtlayan öğrencilerden ilgili akademik yıl için ücret talebinde bulunulmayacak
#YÖKMaslak’taki kampüsünde öğrencilerine İstanbul’un öğrencilik hayatı için sunduğu tüm fırsatları vermeyi hedefleyen MEF Üniversitesi’nin ikinci yılında, Eğitim, Hukuk, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler, Mühendislik, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakülteleri’nde toplam 705, bu yıl ilk defa öğrenci alacağı Meslek Yüksekokulu’nda ise 50 öğrenci kontenjanı bulunuyor.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ile Diploma Eki (DE) Etiketi ve Erasmus Kalite Belgesi Ödül Töreni’ne katıldı. YÖK Başkanı Saraç, AKTS Etiketi ve Diploma Etiketi almaya hak kazanan yükseköğretim kurumlarını tebrik etti.