Günlük ekmek param: Berlusconi

Eşimle birlikte İstanbul’dan Roma’ya dönüyoruz.

Haberin Devamı

Pasaportlarımızın sayfaları giriş-çıkış damgalarından hayli dolu.

İtalyan pasaport polisine  “Lütfen şu sayfaya damga vurabilir misiniz?” diye rica ediyoruz. Aynı ricayı başka hiçbir Batı ülkesinin polisine soramazsınız. İşine karıştığınız için sorgulayıp, gözaltına almaktan beter eder inanın.

Genç pasaport polisi oturma izni belgemize bakıyor ve istediğimiz sayfalara damgayı vuruyor. Sonra “Gazeteciymişsiniz İtalya’da. Bari bizim başbakan Silvio Berlusconi ve özel yaşamını takip edip hakkında sık sık yazı yazıyor musunuz?” diye soruyor.

Yanıtım tez oluyor. İtalya’da çok kullanılan “E İl Mio Pane Quotidiano” (O benim günlük ekmek param) deyimini söylüyorum. Pasaportlarımızı iade ederken sadece gülümsüyor ve “Buonasera” (İyi Akşamlar) diyor.

Haberin Devamı

Bagaj bölümüne yürürken düşünüyorum.

Yaklaşık 30 yıldır İtalya’da muhabirlik, yazarlık ve temsilcilik yapıyorum. Zaten İtalya’ya gelişimin nedeni Mehmet Ali Ağca’nın Papa’ya düzenlediği suikast girişimi. Bugün İtalya’da bir Türk gazetesinin temsilciliğini yapmak tabiriyle “Tekkeyi bekleme”nin çok ötesinde bir görev.

İtalya ile Türkiye birer Akdeniz ülkesi. Birbirlerine benzeyen yanları hayli çok. Üstelik “Made in Italy” ürünleri Türklerin dikkatini ve albenisini fazlasıyla çekiyor. Ekonomi derseniz bugün Türkiye’de 900’e yakın İtalyan firması bulunuyor. Bunun moda sektörü de var, spor derseniz özellikle futbolda Serie A ülkemizde çok yakından izleniyor.

Son dönemlerde İtalyan mutfağı da damak tadımızı zorluyor. Roma sanat dünyasının de uğrak yeri. Çok sık buraya gelen ünlü sinema oyuncuları ile röportaj yapma olanağım oluyor. O yönden de şanslıyım. Siyaset derseniz bakın gazetemizin dünya sayfasına hemen hemen her gün imzalı bir veya iki haberim çıkabiliyor.

"Neden?" derseniz çünkü İtalyan politikasında renkli parlamenterler var. Niye yalan söyleyeyim İtalya’da gazetecilik yapan bir yabancı medya mensubu Silvio Berlusconi’nin hiç gündemden düşmemesini hatta mutlak seçimleri kazanmasını ister. İnanılmaz medyatiktir. Sarf ettiği sözler, hareketleri, özel yaşantısı hep haber olmaya adaydır. Potları bile hoştur. Genç eskortlarla “Bunga Bunga” dansı olayları kesin her gün dış basında da geniş yer bulur.

Haberin Devamı

Doğrusu Romano Prodi başbakanken haber sıkıntısı çeker, rutini yaşardık. Prodi bürokratlıktan geldiği için dürüst adamdı ama karizması hiç mi hiç yoktu. Oysa bugün Berlusconi sayesinde çok şükür malzememiz hayli fazla. Öyle ki zaman zaman Berlusconi haberleri bizim birinci sayfayı bile zorlayarak yer buluyor.

Bavullarımız bantta gözükünce pasaport polisine verdiğim yanıtı düşündüm. Doğru. Başbakan Silvio Berlusconi İtalya’da kesin benim günlük ekmek param.              
  

Yazarın Tüm Yazıları