Gözü arka sokaklarda

Ankara Üniveristesi’nde çalışan fotoğraf tutkunu Hüseyin Türk, Ankara’nın varoşlarını, arka sokaklarını ve burada yaşanan hayatları karelerine taşıyor.

Haberin Devamı

Ankara fotoğraflarıyla dikkat çeken Hüseyin Türk, doğup büyüdüğü başkentin arka sokaklarını avucunun içi gibi bilen bir isim. Geçmişte kişisel ve karma sergilerde de boy gösteren Türk, şimdi fotoğraflarını dijital platformlardan paylaşıyor. Türk, “Bir kağıt üzerine basılması düşüncesi bile güzel ama dijital çağın getirdiği olanaklarla mecra çok daha geniş şimdi” sözleriyle bu şekilde büyük kitlelere ulaşabildiğini söyledi. Kendisi için önemli olanın fotoğrafı çektiği anda hissettiklerinin başka insanlara aktarılması olduğunu aktaran Türk’le başkentin arka sokaklarını konuştuk.

FOTOĞRAFA KAFAYI TAKTIM

Mesleğim, grafik tasarım. Böyle olunca fotoğrafta mesleğimle ilişkisi olan bir alan. Fotoğraf, çocukluk hayalim, yapmayı çok istediğim bir işti. Yeni başladığım, yarı aktif dönemleri saymazsam aktif olarak 12 yıldır fotoğraf çekiyorum. Son 7 - 8 yılldır bu işe bir hayli kafayı taktığımı beden ve yürek yorduğumu söyleyebilirim.

Haberin Devamı

YAŞADIĞIM ŞEHRİ FOTOĞRAFLIYORUM

Yaklaşık 3 yıldır yaşadığım şehre, Ankara’ya daha bir dikkat kesildim. Arka sokakları daha çok fotoğraflıyorum. Makinemi boynuma takınca “Arka sokakları fotoğraflayacağım” diye planlı bir çekim yapmıyorum. Genellikle haftasonları yani mesaimin olmadığı günlerde ve kendimi oralarda buluyorum. Zaten fotoğraflar, duygu yüklü fotoğraflar oradan çıkıyor.

İÇLERİNDEN BİRİ OLUYORUM

Kentin her noktasını fotoğraflamayı seviyorum. Ama ekseriyetle Ulus ve civarlarında oluyorum. Başkentin arka sokaklarında mümkün olabildiğince orada yaşayanların içlerinde olmaya özen gösteriyorum. Ben de yirmili yaşlarıma kadar kenar bir mahallede büyüdüm. İşçi bir bir babanın çocuğuyum ve zaten yaşadığım hayattan çok da farklı mekanlar ve zamanlar değil benim için.

VÜCUT DİLİ YETERLİ

Bu sokaklarda yaşayan kent sakinleriyle karşılaştığım anda bir elektrik oluyor. Bu biraz da o mekanlardaki yaşanmışlıklarınızın geri dönüşümü olsa gerek. Vücut diliniz bile yeterli olabiliyor, iletişim kurmaya. Klişe sorularla başlayan sohbet sonuçta onlara ait ortak noktalara geliyor. Artık o an neyse. Belki belediyenin yıkmaya çalıştığı evi, belki de Ankaragücü.

Haberin Devamı

KENTİN KİMLİK BUNALIMI ARTTI

Bu kenti baştan aşağı fotoğraflayan biri olarak son yıllardaki hakim yerel yönetim politikalarının şehrin zaten varla yok arasında olan kimlik bunalımını iyice arttırdığını düşünüyorum. Dünyaya gözlerimi açtığım ve şimdide içinde yaşadığım kentin geçirdiği değişime olan farkındalığımı fotoğraflarımla canlı tutuyorum.

HÜSEYİN TÜRK KİMDİR?

1977 yılında başkentte doğan Hüseyin Türk, halen Ankara Üniversitesi’nde grafik tasarımcı olarak meslek hayatına devam ediyor. 2007 yılından bu yana Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) üyesi olan Türk, bir dönem bu sivil toplum örgütünün yönetim kurulu üyeliği görevinde de bulundu. Ulusal ve uluslararası karma sergilere katıldı. İlk kişisel sergisi “Buyrun Er Meynanına”’yı Kasım 2007’de Ankara’da açtı. 2010 yılında Altın Kamera Siyah Beyaz Kategori başarı ödülünü aldı. FIAP bienallerinde fotoğrafları seçildi. 2012 yılında Sami Güner Kupası’nın sahiplerinden birisi oldu. Melih Özbek - Dijital Akademi’de fotoğraf seminerleri veriyor.

Yazarın Tüm Yazıları